Ομόφωνα οι Προϋπολογισμοί της ΑνΑΔ και της Επιτροπής Σιτηρών

Η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε ομόφωνα σε νόμους τους Προϋπολογισμούς της Αρχής Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού για το 2018 και της Επιτροπής Σιτηρών Κύπρου για το ίδιο έτος.

Ο Προϋπολογισμός της Αρχής Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού προβλέπει συνολικές δαπάνες ύψους €35.073.000 και συνολικά έσοδα ύψους €32.578.000.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Μάριος Μαυρίδης παρατήρησε ότι η Αρχή χρηματοδοτείται με 26,5 εκ. ευρώ από τις επιχειρήσεις, τα οποία επιστρέφονται στις επιχειρήσεις κατά τρόπο που δεν έχει αξιολογηθεί. Λείπει αντικειμενική αξιολόγηση των προγραμμάτων της Αρχής, ανέφερε προσθέτοντας ότι δεν θεωρεί το σχέδιο εκπαίδευσης και εργοδότησης πτυχιούχων με δαπάνη 7 εκ. Πρόσθεσε πως πρέπει να εκπονηθούν προγράμματα επανεκπαίδευσης των πτυχιούχων σε άλλους τομείς για να μπορέσουν να εργοδοτηθούν.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Αριστος Δαμιανού είπε πως αποτελεί κοινή διαπίστωση ότι υπάρχει ανάγκη σε τεχνικά επαγγέλματα. Πρόσθεσε ότι οι αρμόδιοι στην Αρχή πρέπει να εγκύψουν στον καταρτισμό προγραμμάτων σε τεχνικά επαγγέλματα και ανέφερε πως γίνεται κατάχρηση προγραμμάτων από εργοδότες, με την εργοδότηση για 6 μήνες για εμπειρία και μετά απολύουν τους εκπαιδευόμενος. Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι απαιτείται αξιολόγηση των προγραμμάτων της Αρχής

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους ανέφερε ότι η Αρχή έχει να υλοποιήσει πρόγραμμα 21 εκ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2018 και έχουν παρέλθει ήδη 3 μήνες. Παρατήρησε επίσης ότι λήγουν τα προγράμματα εκπαίδευσης νέων επιστημόνων και επιβάλλεται άμεση ανανέωση.

Ο Βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας είπε ότι κάποια στιγμή η Αρχή πρέπει να αξιολογήσει το έργο της και εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει να ενισχυθεί η παραγωγικότητα και ανταγωνιστικότητα των μικρών επιχειρήσεων

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Χαράλαμπος Θεοπέμπτου αναφερόμενος στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα εγγύηση για τους νέους, παρατήρησε πως έπρεπε να δίνουμε φροντίδα στην προσέγγιση της νεολαίας, «Δεν είμαστε εντυπωσιασμένοι για ότι έκανε η Κυβέρνηση επί του θέματος» πρόσθεσε.

Επιτροπή Σιτηρών Κύπρου

Ο Προϋπολογισμός της Επιτροπής Σιτηρών Κύπρου, προβλέπει συνολικές δαπάνες ύψους €38.368.732 και συνολικά έσοδα ύψους €29.658.500 και ψηφίστηκε αφού προηγουμένως ψηφίστηκαν 3 τροπολογίες του ΑΚΕΛ.

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας, Βουλευτής του ΑΚΕΛ Αντρος Καυκαλιάς, «συνεχάρη» την Κυβέρνηση για την κατάληξη της Επιτροπής, η οποία όπως ανέφερε το 2013 δημιουργούσε κέρδη και είχε 18 εκ. με 19 εκ απόθεμα και τώρα βρίσκεται με έλλειμμα 8 εκ, εκ των οποίων τα 4 εκ, θα δαπανηθούν για εθελουσία αποχώρηση των υπαλλήλων.

Ο κ. Καυκαλιάς εξέφρασε την άποψη ότι οι ζημιές από τη λειτουργία της Επιτροπής, αποτελούν μέρος της προσπάθειας της Κυβέρνησης για να ανοίξει ο δρόμος στον ιδιωτικό τομέα για να διαδραματίσει τα παιγνίδια.

Απαντώντας ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Μάριος Μαυρίδης είπε ότι οι ημικρατικοί είναι καταδικασμένοι να χρεοκοπήσουν όταν εκτεθούν σε ανταγωνισμό, καθώς λειτουργούν μέσα από διαπλοκή και τη λογική “Απόν φορτώνει πόσσω σου, τάνα του να φορτώσει”.
“Όσο συντομότερα ιδιωτικοποιηθούν οι ημικρατικοί τόσο λιγότερα θα πληρώνουν οι φορολογούμενοι είπε αναφέροντας ότι συντεχνίες και κόμματα τους προκαλούν αγκυλώσεις”.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους παρατήρησε πως αν κάποιοι ημικρατικοί δεν τα πήγαν καλά, αυτό είναι συνέπεια της κακοδιαχείρισης των οργανισμών από τις εκάστοτε Κυβερνήσεις.

Πηγή: ΚΥΠΕ