Ομόφωνα ψηφίστηκαν οι Προϋπολογισμοί ΚΟΤ και CYTA

Η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε ομόφωνα σε νόμους τους Προϋπολογισμούς του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού και της CYTA.

O προϋπολογισμός του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού για το 2018, προβλέπει δαπάνες ύψους €57.185.605 και συνολικά έσοδα του ίδιου ύψους.

Μετά από τροπολογία του ΑΚΕΛ και των Οικολόγων που ψηφίστηκε με 18 ψήφους υπέρ, 12 εναντίον και 1 αποχή δεσμεύτηκε το κονδύλι 30.000 ευρώ για την αγορά οχήματος για τον Γενικό Διευθυντή του ΚΟΤ.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Μάριος Μαυρίδης παρατήρησε πως ο τουρισμός είναι ευαίσθητος τομέας και πρέπει ο ΚΟΤ να στελεχώνεται επαρκώς ειδικά την περίοδο αιχμής, αλλά παρατήρησε η πρόσληψη προσωπικού θα συνιστά μόνιμη δαπάνη και εξέφρασε την άποψη ότι κάποια στιγμή πρέπει να αρθεί η μονιμότητα στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Προειδοποίησε περαιτέρω ότι αν δεν κάνουμε αυτά που πρέπει θα ξανάρθει η Τρόικα.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου ανέφερε ότι στον οργανισμό παρατηρούνται πολλές στρεβλώσεις, ότι αυτός αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα στελέχωσης, σε μια πολύ σημαντική περίοδο και την ώρα που ο ΚΟΤ συνέβαλε στη διάσωση της οικονομίας.

Περαιτέρω εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να κλείσει η εκκρεμότητα για το υφυπουργείο με αξιοποίηση της εμπειρίας του ΚΟΤ.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Μαρίνος Μουσιούττας είπε πως πρέπει να ξεκαθαρίσει το συντομότερο η δημιουργία υφυπουργείου και τη μορφή που θα πάρει ο ΚΟΤ.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους είπε ότι ο ΚΟΤ έχει ολοκληρώσει τον κύκλο του και ότι αναμένεται ο νέος ρόλος του υπό το Υφυπουργείο. Πρόσθεσε ότι η ΕΔΕΚ στηρίζει τον προϋπολογισμό με επιφυλάξεις.

Ο Βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας είπε ότι ο Προϋπολογισμός δεν απαντά στο ερώτημα για το όραμα του κράτους για τον τουρισμό. Πρόσθεσε ότι είναι καλά τα νούμερα, αλλά απουσιάζει η πολιτική για προσέλκυση ποιότητας. Εξέφρασε χαρά και ικανοποίηση όταν άκουσε από τον Δήμαρχο Αγίας Νάπας ότι η περιοχή δεν θα δέχεται τουρίστες που τη δυσφημίζουν. Είπε ακόμα ότι το μοντέλο τουρισμού που εφαρμόζεται ευνοεί μόνο τους ξενοδόχους, ενώ οι άλλες επιχειρήσεις μαραζώνουν μέχρι να κλείσουν.

Ο Βουλευτής των Οικολόγων Χαράλαμπος Θεοπέμπτου ανέφερε ότι οι τουρίστες μένουν κλειστοί τουρίστες στα ξενοδοχεία και αναφέρθηκε στις επιπτώσεις που θα έχουν οι 11.000 παραθαλάσσιες επαύλεις.

Προϋπολογισμός CYTA

Ο Προϋπολογισμός της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου για το 2018, προβλέπει συνολικές δαπάνες ύψους €393.392.020 και συνολικά έσοδα ύψους €349.441.000.

Ο κ. Μαυρίδης, κατά τη συζήτηση είπε πως θέλουμε κρατικές επιχειρήσεις, οι οποίες να λειτουργούν με εταιρική διακυβέρνηση. Παρατήρησε ότι ο ανταγωνισμός μείωσε τις τιμές στις τηλεπικοινωνίες. Ανέφερε ακόμα πως επειδή η CYTA έχει ψηλό κόστος λειτουργίας πριμοδοτεί τους ανταγωνιστές με πρόσθετο κέρδος.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ζαχαρίας Ζαχαρίου είπε ότι χρόνο με το χρόνο το μερίδιο αγοράς της CYTA ελαττώνεται και αν δεν εκσυγχρονιστεί θα οδηγηθεί σε μαρασμό.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαϊδης είπε πως η CYTA παραμένει η πιο κερδοφόρα επιχείρηση στην Κύπρο. Παρατήρησε ότι πρέπει να παραμεριστούν οι δογματισμοί και δογματικές θέσεις που αποβαίνουν σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος.

Είπε ακόμα πως απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στα εργασιακά δικαιώματα και ανέφερε ότι οι κυβερνώντες πρέπει να σταματήσουν την πολιτική που προσφέρει πολλά στους ελάχιστους και ελάχιστα στους πολλούς.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου είπε πως πρέπει να αναζητηθούν τρόποι εκσυγχρονισμού του οργανισμού και αντιμετώπισης των στρεβλώσεων.

Πηγή: ΚΥΠΕ