«Πρωτιά» και στη σκόνη για την πόλη του Ζήνωνα! (Εικόνες)

Η Λάρνακα πνίγεται στην κυριολεξία από τη σκόνη που πλήττει βέβαια ολόκληρη την Κύπρο

Της Γιώτας Δημητρίου

Πριν λίγες βδομάδες ο Βουλευτής των Οικολόγων και Πρώην Επίτροπος Περιβάλλοντος κ. Χαράλαμπος Θεοπέμπτου είχε αποκαλύψει σε τηλεοπτική εκπομπή ότι «στην Κύπρο υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα με τον αέρα που αναπνέουμε καθημερινά». Ανέφερε επίσης ότι το πρόβλημα οφείλεται κυρίως στην υπερχρήση αυτοκινήτων και στην έλλειψη πρασίνου.
Αυτό όμως που σόκαρε ιδιαίτερα ήταν τα ευρήματα της έκθεσης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος. Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία της Έκθεσης: στην Κύπρο υπάρχουν 790 πρόωροι θάνατοι, δηλαδή πάνω από 2 θάνατοι κάθε μέρα! Οι θάνατοι αυτοί προέρχονται από σκόνη, είτε αυτή έρχεται από το εξωτερικό όπως συχνά συμβαίνει τον τελευταίο καιρό, είτε από φουγάρα, είτε από αυτοκίνητα. Η σκόνη στην οποία αναφέρεται η έκθεση είναι τα μικροσκοπικά σωματίδια.

Από τη μία η Συρία από την άλλη η Αφρική!
Στην Κύπρο τον τελευταίο καιρό φτάνει σκόνη είτε από τη Συρία, είτε από την Αφρική.
Η σκόνη από τη Συρία έχει άμεση σχέση με τον πόλεμο εκεί και έχει ήδη γίνει γνωστό και μέσω του κρατικού μας καναλιού ότι πρόκειται για τοξική σκόνη, ενώ η σκόνη από την Αφρική έρχεται στη Κύπρο λόγω του φαινομένου της ερημοποίησης που καταγράφεται στη Σαχάρα.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα τα οποία βασίζονται σε έρευνες Ελλήνων και ξένων επιστημόνων, η Αφρικανική σκόνη είναι επίσης επικίνδυνη για την υγεία των ανθρώπων αφού σε αυτή έχουν εντοπιστεί “μια σειρά από δηλητηριώδεις ουσίες όπως ο μόλυβδος, ο ψευδάργυρος, το χρώμιο, το βανάδιο, το αρσενικό και το νικέλιο, σε περιεκτικότητες που κανείς δεν υπολόγιζε ότι θα ήταν τόσο μεγάλες”.

«Η Κύπρος είναι η χώρα με την περισσότερη σκόνη στην ατμόσφαιρα από τις χώρες της Μεσογείου»
Σε πρόσφατη ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στη Κύπρο μίλησε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Harvard Δρ Πέτρος Κουτράκης, ο οποίος τόνισε ότι στην Κύπρο είναι πολύ συχνό το φαινόμενο της σκόνης στην ατμόσφαιρα και επηρεάζει την ανθρώπινη υγεία. «Τα σωματίδια σκόνης μεταφέρουν παθογόνα βακτήρια και αναμειγνύονται από εκπομπές αερίων από βιομηχανίες και αστικά κέντρα, από το Κάιρο, τη Συρία και άλλα μέρη της Μέσης Ανατολής» είχε πει.
Ο Δρ Κουτράκη αποκάλυψε ότι «η Κύπρος είναι η χώρα με την περισσότερη σκόνη στην ατμόσφαιρα από τις χώρες της Μεσογείου με γύρω στα 7 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο. Οι μελέτες έχουν αναδείξει τις επιβλαβείς επιδράσεις των “καταιγίδων” σκόνης στην καρδιαγγειακή θνητότητα και την αναπνευστική νοσηρότητα, ενώ σύμφωνα με στοιχεία, κατά τις ημέρες που υπάρχει σκόνη στην ατμόσφαιρα στις επισκέψεις στα επείγοντα περιστατικά των νοσοκομείων υπάρχει μια αύξηση  κατά 5-10%, η οποία οφείλεται σε έξαρση των περιστατικών άσθματος».
Ο Δρ Κουτράκης είχε πει ότι από την παρατήρηση και καταγραφή του φαινομένου από το 1993 μέχρι το 2008, φαίνεται πως υπάρχει μια σταθερή αύξηση της συχνότητας των επεισοδίων σκόνης, ένα φαινόμενο το οποίο πρέπει να γνωρίζουμε πως επηρεάζεται αρνητικά από το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Στο μέλλον θα φανούν οι τραγικές επιπτώσεις

Σύμφωνα με συνέντευξη, σε ελλαδικά ΜΜΕ, της  παθολόγου – νεφρολόγου του Ευαγγελισμού (στην Αθήνα) Δρ Στάλω Χριστοδουλίδου «το φαινόμενο της έξαρσης του καρκίνου, της πνευμονίας και της μηνιγγίτιδας έχει συνδεθεί με την αφρικανική σκόνη. Σύμφωνα με τη γιατρό οι τραγικές για την υγεία επιπτώσεις θα φανούν στο μέλλον.
“Η συχνότητα του φαινομένου επιφυλάσσει ποικίλους κινδύνους, οι σοβαρότεροι από τους οποίους μάλιστα θα φανούν στο μέλλον, εξηγεί η κ. Χριστοδoυλίδου. Οι επιδράσεις συσσωρεύονται. Οι άμεσες επιπτώσεις αφορούν τα άτομα που πάσχουν από αναπνευστικά νοσήματα. Τις μέρες που η σκόνη κάνει έντονη την παρουσία της, άτομα με αναπνευστικά προβλήματα δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν, ενώ παρουσιάζουν βήχα, δύσπνοια, δυσφορία και βάρος στο στήθος.
Απώτερες επιπτώσεις από την άλλη, είναι η ευαισθησία των βρόγχων σε ιώσεις ή ακόμα και ο καρκίνος του πνεύμονα, καθώς όλα τα σωματίδια που περιλαμβάνονται στη σκόνη είναι καρκινογόνα. Οι συνέπειες, θα μπορούσαν να παραλληλιστούν με αυτές της αιθαλομίχλης, οι οποίες όμως παραμένουν πιο επικίνδυνες».

Περίεργα μικροσκοπικά σωματίδια στον ουρανό της Λάρνακας
Φωτογραφίες τις οποίες έχουν τραβήξει κάτοικοι της Λάρνακας «έχουν κατακλύσει» τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τις τελευταίες μέρες κατά τη διάρκεια φαινομένων σκόνης. Οι φωτογραφίες δείχνουν έντονη σκόνη με κόκκινο χρώμα μαζεμένη σε ένα σημείο του ουρανού.
Η «24» επικοινώνησε με δημοτικούς συμβούλους του Δήμου Λάρνακας αφού η σκόνη φαίνεται να επηρεάζει αρκετό κόσμο- ο οποίος καταφεύγει στα νοσοκομεία- στην ήδη βεβαρημένη περιβαλλοντικά πόλη του Ζήνωνα (παράνομα και επικίνδυνα εργοστάσια στη Αραδίππου, αεροδρόμιο, εγκαταστάσεις υγραερίου και πετρελαιοδεξαμενών, στρατόπεδα και πρόσφατα -την περασμένη βδομάδα- «άγνωστες εργασίες» τις μεταμεσονύχτιες ώρες στο λιμάνι της πόλης τις οποίες βιντεογράφησαν κάτοικοι της περιοχής).
Το μόνο που κατάφεραν να μας πουν οι δημοτικοί σύμβουλοι με τους οποίους επικοινωνήσαμε είναι πως υπάρχουν δύο μετρητές ποιότητας αέρα στη Λάρνακα αλλά τα αποτελέσματα των μετρήσεων δεν δημοσιοποιούνται και έτσι δεν γνωστοποιείται αν υπάρχει πρόβλημα ή όχι έτσι ώστε να μπορούν οι αρμόδιοι του Δήμου να προβαίνουν σε πιθανές λύσεις -αν υπάρχουν- σε περίπτωση προβλήματος.
Ως εκ τούτου, η ποιότητα του αέρα στη Λάρνακα είναι άγνωστη προς το παρόν αφού κανείς δεν ξέρει τι δείχνουν οι δύο μετρητές.

Που είναι αρμόδιες αρχές;
Θα ανέμενε κανείς ότι μετά τις αποκαλύψεις και επιβεβαιώσεις των ειδικών για τη σοβαρότητα του θέματος και τις τραγικές επιπτώσεις στην υγεία και ζωή των κατοίκων της χώρας μας, το κράτος μέσω του Υπουργείου Υγείας θα εξέδιδε ανακοινώσεις για πιθανές λύσεις και στρατηγική αντιμετώπισης του προβλήματος,ότι το Υπουργείο Παιδείας θα εξέδιδε ανακοίνωση για τα δημόσια σχολεία του τόπου πως αντιμετωπίζουν το πρόβλημα αυτό. Τα παιδιά βγαίνουν κανονικά έξω για διάλειμμα όταν η επικίνδυνη για την ζωή και υγεία τους σκόνη πλανιέται από πάνω τους; Δεν μπορεί να υπάρξουν λύσεις έτσι ώστε τα διαλείμματα να γίνονται εσωτερικά με κάποιο τρόπο και να μην βγαίνουν έξω τα παιδιά εκτεθειμένα σε επικίνδυνες σκόνες να ρισκάρουν την υγεία και την ζωή τους;

*Οι φωτογραφίες που δημοσιεύουμε είναι από τους προσωπικούς λογαριασμούς στο facebook κατοίκων της Λάρνακας (συγκεκριμένα κάτοικοι τράβηξαν τις φωτογραφίες στην περιοχή Λάρνακας Δεκέλειας). Οι φωτογραφίες δεν έχουν υποστεί καμιά επεξεργασία (photo shop).