Στα €65 εκατ. η αποπληρωμή των εγγυημένων καταθέσεων στην FBME

Εγγυημένες καταθέσεις ύψους €65 εκατομμυρίων έχουν μέχρι στιγμής δοθεί σε καταθέτες της τράπεζας FMBE, η οποία τέθηκε υπό διαχείριση τον Απρίλιο του 2016.

Όπως ανέφερε εκπρόσωπος της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου (ΚΤΚ) η ΚΤΚ έθεσε την FMBE υπό διαχείριση μετά τις ανακοινώσεις της μονάδας οικονομικού εγκλήματος του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ (FINCEN) τo 2014 που συνέδεαν την FBME με χρηματοδότηση τρομοκρατίας και ξέπλυμα χρήματος.

Η ΚΤΚ ζήτησε όπως υπάρχει φυσική παρουσία των καταθετών, προκειμένου να τους καταβληθούν.

Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών στο πλαίσιο συζήτησης στην Επιτροπή Οικονομικών για τροποποιήσεις του νόμου για το Σύστημα Εγγύησης των Καταθέσεων, εκπρόσωπος της ΚΤΚ είπε ότι από ένα σύνολο 6.000 καταθετών προσήλθαν γύρω στους 1.600.

Αποπληρώθηκαν οι περισσότεροι για ένα συνολικό ποσό ύψους €65 εκατομμυρίων, είπε, προσθέτοντας ότι η δυνατότητα λήγει στις 11 Απριλίου.

Σήμερα, το ταμείο εγγύησης των καταθέσεων διαθέτει αποθεματικό €80 εκατομμυρίων, πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα εκκρεμεί απόφαση στο Ανώτατο Δικαστήριο, για εκκαθάριση της Τράπεζας, αφού το πρωτόδικο δικαστήριο δεν ενέκρινε την εκκαθάριση και έτσι έγινε προσφυγή στο Ανώτατο. Για τον λόγο αυτό η εκπρόσωπος χαρακτήρισε παράδοξη την ενεργοποίηση του ταμείου, καθώς ενεργοποιήθηκε το ταμείο προστασίας εγγυημένων καταθέσεων ενώ δεν προχώρησε η εκκαθάριση.

Πηγή: ΚΥΠΕ