Σύσκεψη στην Αστυνομία Πάφου για τις κροτίδες και τις “λαμπριατζιές”

Σύσκεψη με στόχο τον προγραμματισμό και τη συνεργασία για τη λήψη μέτρων σχετικά με τις “λαμπριατζιές”και τις κροτίδες την περίοδο του Πάσχα, πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αστυνομική Διεύθυνση Πάφου υπό την προεδρία του Αστυνομικού Διευθυντή Πάφου Νίκου Πενταρά.

Στη σύσκεψη παρέστησαν ο Βοηθός Αστυνομικός Διευθυντής Πάφου Νίκος Τσαπής, εκπρόσωποι των δημοτικών και κοινοτικών αρχών, ο Δήμαρχος Πόλης Χρυσοχούς Γιώτης Παπαχριστοφή, ο πρόεδρος της Ένωσης κοινοτήτων Πάφου Μιχάλης Νικάνδρου και ο επικεφαλής της πυροσβεστικής υπηρεσίας Πάφου Σπύρος Παπαμιχαήλ.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της σύσκεψης, ο Βοηθός Αστυνομικός Διευθυντής Πάφου Νίκος Τσαπής ανέφερε πως ενόψει των επικείμενων γιορτών του Πάσχα με πρωτοβουλία της αστυνομικής διεύθυνσης Πάφου συγκλήθηκε η σημερινή σύσκεψη για συζήτηση διαφόρων θεμάτων σχετικά με τις κροτίδες και τις “λαμπριατζιές”.

Σύμφωνα με τον κ. Τσαπή στο πλαίσιο της σύσκεψης συζητήθηκαν διάφορα θέματα, προβλήματα που παρατηρήθηκαν στο παρελθόν, εξετάστηκαν διάφορες εισηγήσεις και λήφθηκαν κάποιες αποφάσεις με σκοπό να περιοριστεί το πρόβλημα της χρήσης κροτίδων και του εθίμου της “λαμπριατζιάς”.

H Αστυνομία, είπε ο κ. Τσαπής, “προσβλέπει στη συνεργασία των τοπικών αρχών και γενικά του κοινού για περιορισμού του φαινομένου, αποφυγή τραυματισμών και πρόκληση ζημιών διαφόρων υποστατικών”.

Εξάλλου σε δηλώσεις του ο κοινοτάρχης Κονιών Κυριάκος Κυριάκου παρατήρησε πως έχει σημειωθεί σημαντική βελτίωση και πως έχει εξασθενήσει η ένταση που υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια με τη χρήση κροτίδων. Πρόσθεσε πως στην κοινότητα των Κονιών είναι ελεγχόμενη κάπως η κατάσταση και έθεσε θέμα χώρου λόγω κάποιων εργασιών που διεξάγονται στην κοινότητα του για την τήρηση των εθίμων.

Από την πλευρά της η κοινοτάρχης Τάλας Αρετή Πιερίδου αναφέρθηκε στις ζημιές που είχαν υποστεί τα δημόσια αποχωρητήρια στην κοινότητα της Τάλας πέρσι από την χρήση κροτίδων. Οι ζημιές που προκλήθηκαν είπε, είχαν εκδικητικά κίνητρα επειδή η κοινοτική αρχή αποφάσισε την απαγόρευση του ανάμματος της “λαμπριατζιάς” εκεί που επιθυμούσαν κάποιοι.

Πρόσθεσε πως η κοινοτική αρχή προχώρησε φέτος στην τοποθέτηση συστήματος φωτισμού ωστόσο χαρακτήρισε πολύ θετικό να υπάρχει παρουσία της Αστυνομίας έστω και για πέντε λεπτά τις τελευταίες τρεις ημέρας και το βράδυ της Αναστάσιμης Ακολουθίας.

Ο κοινοτάρχης του Μέσα Χωρίου Νεόφυτος Άσσος είπε πως μέχρι και πέρσι δεν είχε σημειωθεί στην κοινότητα του οποιοδήποτε πρόβλημα, προσθέτοντας πως το κοινοτικό συμβούλιο του Μέσα Χωρίου συμμετέχει ενεργά στη δημιουργία της “λαμπριατζιάς”. Πρόσθεσε ακόμη, πως η κοινοτική αρχή επισείει την προσοχή στους ίδιους τους νέους να ελέγχουν την κατάσταση, ενώ η κοινοτική αρχή πραγματοποιεί σύσκεψη με τη συμμετοχή και της εκκλησιαστικής επιτροπής προς επαγρύπνηση της κατάστασης.

Την αστυνομική διεύθυνση Πάφου ευχαρίστησε ο κοινοτάρχης Μεσόγης Νικόλας Αρέστη για την άμεση ανταπόκριση και βοήθεια της Αστυνομίας σε οποιαδήποτε κλήση του κοινοτικού συμβουλίου. Ο κ. Αρέστη είπε πως την νύχτα της Ανάστασης η κοινοτική αρχή προχωρά στην αγορά υπηρεσιών και τοποθετεί ιδιωτικούς φρουρούς ασφαλείας. Αυτό το μέτρο, σημείωσε, είναι πολύ υποβοηθητικό. Επίσης το κοινοτικό συμβούλιο ορίζει “δύο αρχηγούς” για να επιτηρούν την κατάσταση στους οποίους προσφέρει και κρέας για το ψήσιμο της σούβλας.

Πηγή: ΚΥΠΕ