Τέλη Μαρτίου στο Αμμάν ο Υπουργός Εξωτερικών – Συνάντηση και με ΕΝΙ

Το Αμμάν θα επισκεφτεί στα τέλη Μαρτίου ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σύμφωνα με ανάρτηση του Υπουργείου Εξωτερικών στο twitter, ο κ. Χριστοδουλίδης συναντήθηκε σήμερα με τον Ιορδανό ομόλογό του, Αϊμάν Σαφάντι, στο περιθώριο της Υπουργικής Διάσκεψης για την Υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA), στη Ρώμη.

Προστίθεται ότι οι δύο άνδρες είχαν ενώπιον τους μια «πλούσια ατζέντα» θεμάτων, περιλαμβανομένου του Κυπριακού, των ζητημάτων περιφερειακής σταθερότητας και της διμερούς και τριμερούς συνεργασίας.

Εξάλλου, ο Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε και με τον Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο της ΕΝΙ Lapo Pistelli, με τον οποίο είχε μια ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων, προσανατολισμένη στην επίτευξη αποτελεσμάτων σε ό,τι αφορά τα ενεργειακά.

Ανακοίνωσε αύξηση της συνεισφοράς στην UNRWA

Σύμφωνα με τις αναρτήσεις του Υπουργείου Εξωτερικών στα κοινωνικά δίκτυα, ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανακοίνωσε εξάλλου την αύξηση της ετήσιας συνεισφοράς της Κύπρου προς την UNRWA για το 2018.

Σε παρέμβασή του στην Υπουργική Διάσκεψη, στη Ρώμη, ο Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «η βιωσιμότητα και λειτουργία αυτού του σημαντικού οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών δεν μπορεί να αφεθεί στη τύχη» και «επαφίεται σε εμάς να διασφαλίσουμε ότι θα έχει στη διάθεσή του τόσο τα απαραίτητα μέσα, όσο και τα εργαλεία για να συνεχίσει να εκτελεί την αποστολή του».

Η διακοπή των εργασιών της UNRWA λόγω έλλειψης οικονομικών πόρων θα ήταν καταστροφική για τους πρόσφυγες και θα ασκούσε επιπλέον πίεση στις χώρες και στις κοινωνίες που τους φιλοξενούν, όπως τον Λίβανο και την Ιορδανία, συνέχισε.

Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλίδη, η δύσκολη κατάσταση με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η UNRWA θα πρέπει να προκαλεί μεγάλη ανησυχία σε όλους.

Ανακοίνωσε τέλος ότι η Κύπρος αποφάσισε να αυξήσει σημαντικά την ετήσια συνεισφορά της για το έτος 2018, ανταποκρινόμενη στην επείγουσα έκκληση του Γενικού Επιτρόπου του οργανισμού.

Πηγή: ΚΥΠΕ