Την αγωνία των εργαζομένων μετέφεραν οι συντεχνίες για το Συνεργατισμού

Την αγωνία τους για το εργασιακό μέλλον των 2.700 εργαζομένων στον Συνεργατισμό μετέφεραν τη Δευτέρα οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, ΣΕΚ, ΠΕΟ, ΠΑΣΥΔΥ και ΕΤΥΚ στην διεύθυνσης της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας (ΣΚΤ), λαμβάνοντας διαβεβαιώσεις ότι θα υπάρχει η δυνατότητα να εκφράζονται οι θέσεις τους σε κάθε στάδιο της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης.

Ο Διευθυντής στρατηγικής και ανασχηματισμού της ΣΚΤ Γιάννος Σταυρινίδης, ανέφερε ότι οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που εκπροσωπούν τα μέλη του προσωπικού της τράπεζας, έχουν ενημερωθεί για τη διαδικασία που ακολουθείται και τα επόμενα βήματα.

«Έχουμε συμφωνήσει όπως τους κρατούμε ενήμερους σε όλα τα στάδια της διαδικασίας και τους δώσουμε τη δυνατότητα να εκφράσουν απόψεις σε σχέση με το εργασιακό θέμα της όποια συναλλαγής θα έχουμε στο τέλος αυτή της διαδικασίας», ανέφερε ο κ. Σταυρινίδης.

Διαβεβαίωσε παράλληλα ότι όλη η διαδικασία έχει σχεδιαστεί έχοντας ως απώτερο στόχο να διασφαλίσει τη μέγιστη δυνατή ομαλότητα και ηρεμία της επόμενης ημέρας και σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και το προσωπικό της Συνεργατικής Τράπεζας.

Η ΣΚΤ εργοδοτεί 2700 άτομα τα οποία ασχολούνται με τις κανονικές τραπεζικές εργασίες αλλά και τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων την οποία από την 1 Ιανουαρίου έχει αναλάβει η Altamira.

Ερωτηθείς σε σχέση με την εν εξελίξει διαδικασία προσέλκυσης επενδυτών, ο κ. Σταυρινίδης ανέφερε ότι παραμένουν σε αυτό το πρώιμο στάδιο της διαδικασίας συγκρατημένα αισιόδοξοι. Όπως είπε, έχει επιδειχθεί αρκετό ενδιαφέρον και αναμένεται η κατάληξη για να μπορέσουν να δώσουν καλύτερη και πιο ακριβή ενημέρωση.

Μετά τη συνάντηση ο Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων της ΣΕΚ Ελισσαίος Μιχαήλ ανέφερε ότι η προσπάθεια τους είναι να ενημερωθούν για τα εργασιακά θέματα και να πάρουν εξασφαλίσεις για τις εργασιακές συμφωνίες που έχουν υπογραφεί από το 2014 με την τράπεζα και για την προστασία των θέσεων εργασίας, ώστε το προσωπικό να νιώσει κάποια ηρεμία μετά την αβεβαιότητα των τελευταίων ημερών.

Οι συντεχνίες, πρόσθεσε θα λειτουργήσουν σαν ασπίδα προστασίας των συμφερόντων του προσωπικού για να φέρουν τα καλύτερα αποτελέσματα.

Ο Γενικός Γραμματέας της Συντεχνίας Υπηρεσιών της ΠΕΟ Σάββας Τούλουπος ανέφερε ότι ο κύριος σκοπός της συνάντησης ήταν να μεταφέρουν στην διεύθυνση της Τράπεζας την αγωνία για το εργασιακό μέλλον των εργαζομένων στην ΣΚΤ και να λάβουν τις καλύτερες δυνατές διαβεβαιώσεις, έτσι ώστε να νιώσουν ασφαλείς για το εργασιακό τους μέλλον.

Στις 30 Απριλίου τα αποτελέσματα του Συνεργατισμού

Εξάλλου ο κ. Σταυρινίδης απαντώντας σε ερωτήσεις, είπε ότι η ΣΚΤ έχει υποχρέωση να ανακοινώσει επίσημα αποτελέσματα στις 30 Απριλίου 2018 και θα εξαντλήσει όλο το χρόνο που έχει στη διάθεσή του, λαμβάνοντας υπόψη και το γεγονός ότι ήδη η όποια συναλλαγή θα βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο.

Απαντώντας σε ερώτηση για το πού αναμένεται να βρίσκονται τα κεφάλαια της Τράπεζας, είπε ότι τα κεφάλαια έχουν να κάνουν με το ύψος των προβλέψεων και αναμένουν τις εποπτικές θέσεις σε σχέση με κάποιες παραμέτρους που αφορούν ένα πολύ ευαίσθητο μέρος του χαρτοφυλακίου τους.

Ερωτηθείς για το πόσο διαφοροποιημένοι θα είναι οι ετήσιοι λογαριασμοί από τους εννιαμηνιαίους, ανέφερε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από το πόσο έχουν αλλάξει οι παραδοχές των εποπτών σε σχέση με το ευαίσθητο κομμάτι του χαρτοφυλακίου που αφορά πρώτες κατοικίες.

Πηγή: ΚΥΠΕ