Η τουρκική σημαία κυματίζει στην κουρδική πόλη του Αφρίν – Μαζική η έξοδος αμάχων

Η τουρκική σημαία κυματίζει πλέον στην πόλη του Αφρίν, καθώς έπειτα από τη δίμηνη επίθεση, η Τουρκία και οι σύροι σύμμαχοί της εκπλήρωσαν τον σκοπό τους  εκδιώκοντας τις κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), που η Άγκυρα  θεωρεί «τρομοκρατική οργάνωση» και απειλή στα σύνορά της. 

Οι Κούρδοι της Συρίας υποσχέθηκαν να πολεμήσουν για την απελευθέρωση ολόκληρης  της περιοχής του Αφρίν. Τις τελευταίες ημέρες, η προώθηση των τουρκικών δυνάμεων και των συμμάχων τους προς την πόλη προκάλεσε μαζική έξοδο αμάχων, όπως ακριβώς και στο μέτωπο της  ανατολικής Γούτα, όπου οι δυνάμεις του καθεστώτος της Δαμασκού πολεμούν τις  δυνάμεις των σύρων ανταρτών.

«Μονάδες των Ελεύθερων Συριακών Δυνάμεων, που υποστηρίζονται από τις τουρκικές  ένοπλες δυνάμεις κατέλαβαν τον έλεγχο του κέντρου της πόλης Αφρίν στις 08.30»,  ανακοίνωσε θριαμβευτικά ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η τοπική κουρδική διοίκηση της περιοχής του Αφρίν υποσχέθηκε ότι οι κούρδοι  μαχητές θα γίνουν «διαρκής εφιάλτης» για τον τουρκικό στρατό και τους σύρους  αντάρτες στον θύλακα. «Η αντίσταση στο Αφρίν θα συνεχισθεί μέχρι την  απελευθέρωση όλων των εδαφών» ανέφεραν.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, περισσότεροι από  1.500 κούρδοι μαχητές σκοτώθηκαν από την έναρξη της επίθεση εναντίον του Αφρίν , καθώς και 400 σύροι αντάρτες σύμμαχοι της Τουρκίας. Ο τουρκικός στρατός από την πλευρά του ανακοίνωσε ότι στις τάξεις του έχουν  σκοτωθεί 46 στρατιώτες και 225 έχουν τραυματισθεί .

Με την σχεδόν ολική πολιορκία της πόλης τις τελευταίες ημέρες, ενισχύθηκαν οι  αεροπορικές επιδρομές και ο βομβαρδισμός του πυροβολικού.

Η Τουρκία αρνείται ότι ο άμαχος πληθυσμός έγινε στόχος των τουρκικών  στρατιωτικών δυνάμεων, όμως το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανεβάζει στους 280 τον αριθμό των νεκρών πολιτών από την έναρξη της επίθεσης  της Άγκυρας.

Προσπαθώντας να διαφύγουν από την προέλαση των τουρκικών δυνάμεων, περί τις  250.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν την πόλη του Αφρίν ακολουθώντας έναν διάδρομο προς νότον που οδηγεί προς τα εδάφη υπό κουρδικό έλεγχο ή προς ζώνες υπό τον έλεγχο της Δαμασκού.