Η Βασίλισσα Ελισάβετ βράβευσε Κύπριο εθελοντή για την προστασία των πτηνών

Ο Κύπριος εθελοντής Κλείτος Παπαστυλιανού τιμήθηκε από την Βασίλισσα Ελισάβετ με το βραβείο Commonwealth Points of Light ως αναγνώριση της διαχρονικής του προσφοράς και εκστρατείας υπέρ της προστασίας των πτηνών στο νησί. Είναι ο 32ος εθελοντής στον οποίον απονέμεται το Commonwealth Point of Light. Το βραβείο στον Κλείτο Παπαστυλιανού παρέδωσε ο Αναπληρωτής Ύπατος Αρμοστής, Ίαν Γουίτινγκ.

Σε δελτίο Τύπου από την Υπάτη Αρμοστεία της Βρετανίας στη Λευκωσία αναφέρεται ότι ενόψει της Συνόδου Αρχηγών Κυβερνήσεων της Κοινοπολιτείας η οποία θα γίνει στο Λονδίνο στις 19 και 20 Απριλίου, η Βασίλισσα – ως επικεφαλής της Κοινοπολιτείας – ευχαριστεί εθελοντές από τα 52 έθνη της Κοινοπολιτείας οι οποίοι κάνουν τη διαφορά στις κοινότητές τους και όχι μόνο.

Η συνάντηση των Αρχηγών Κυβερνήσεων θα αναδείξει πράξεις εθελοντισμού που αποτελούν παράδειγμα για όλη την Κοινοπολιτεία και θα δώσουν έμπνευση σε άλλους να κάνουν τη δική τους συνεισφορά για την αντιμετώπιση μερικών εκ των μεγαλύτερων κοινωνικών προκλήσεων της εποχής μας.

Ο Κλείτος Παπαστυλιανού είναι οικολόγος ακτιβιστής ο οποίος εργάζεται για την προστασία των βιοτόπων και της βιοποικιλότητας στην Κύπρο. Κατά τη διάρκεια της μεταναστευτικής περιόδου των πτηνών, ο Κλείτος συμμετείχε σε εκστρατείες κατά της παράνομης παγίδευσης και φόνευσης περισσοτέρων των 2 εκατομμυρίων πτηνών κάθε χρόνο στο νησί, τα οποία πωλούνται στη συνέχεια στη μαύρη αγορά με τζίρο πολλών εκατομμυρίων λιρών. Συμμετέχει επίσης ενεργά σε δημόσιες διαβουλεύσεις για την ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από μεγάλα κατασκευαστικά έργα στην Κύπρο.

Παραλαμβάνοντας το βραβείο ο κ. Παπαστυλιανού ανέφερε ότι η βράβευσή του αποτελεί αναγνώριση των προσπαθειών που καταβάλλονται για την αντιμετώπιση δύο πολύ σοβαρών προκλήσεων για την προστασία της βιοποικιλότητας στην Κύπρο: αφενός, της παράνομης, μαζικής και μη επιλεκτικής παγίδευσης, θανάτωσης και εμπορίας άγριων πτηνών και, αφετέρου, της ανεπαρκούς πολιτικής διαφύλαξης, διατήρησης και διαχείρισης των περιοχών προστασίας της φύσης. Εύχομαι ότι η βράβευση αυτή θα συμβάλει προς την υλοποίηση των πιο πάνω στόχων, είπε.

Ο Αναπληρωτής Ύπατος Αρμοστής, Ίαν Γουίτινγκ ανέφερε ότι η εθελοντική δουλειά του Κλείτου σε αυτούς τους τομείς αποτελεί παράδειγμα και αξίζει αυτή τη βράβευση και εξέφρασε την ελπίδα η αναγνώριση αυτή να λειτουργήσει ως κίνητρο για περαιτέρω συνεργασία μεταξύ των Κυπρίων και της Βρετανικής Ύπατης Αρμοστείας για συνέχιση της προστασίας του περιβάλλοντος.

Πηγή: ΚΥΠΕ