Η Βουλή ψήφισε 17 Προϋπολογισμούς του 2018

Η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε σε νόμους τους 17 Προϋπολογισμούς 16 ημικρατικών οργανισμών και φορέων για το 2018 και ένα για το 2017.

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, που είναι επωμισμένη με το έργο εξέτασης των Προϋπολογισμών, Αβέρωφ Νεοφύτου, σημείωσε ότι η Επιτροπή βρέθηκε ενώπιον της διαχρονικής καθυστέρησης στην κατάθεση των προϋπολογισμών, παρατηρώντας ότι δύο ημικρατικοί οργανισμοί ακόμα δεν έχουν καταθέσει προϋπολογισμούς.

Παρατήρησε πως λόγω της ιδιαιτερότητας της χρονιάς φέτος, λόγω προεδρικών εκλογών, εξαντλήθηκαν τα δωδεκατημόρια που είχαν στη διάθεση τους οι οργανισμοί και ως αποτέλεσμα, η Επιτροπή Οικονομικών βρέθηκε ενώπιον του δεδομένου πως αν γινόταν εξαντλητική συζήτηση των προϋπολογισμών δεν θα πληρώνονταν οι υπάλληλοι στο τέλος του μήνα και ως εκ τούτου η όποια συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής δεν είναι ολοκληρωμένη.

«Η Βουλή κάνει ό,τι μπορεί», συνέχισε προσθέτοντας πως η αλήθεια είναι πως ούτε τα μέλη της Επιτροπής έχουν σφαιρική εικόνα για τα κονδύλια που θα ψηφιστούν.

Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης αφού ανέφερε ότι το προεδρείο της Βουλής προέβη σε παραστάσεις για το θέμα είπε ότι τον Ιούνιο θα γίνει και άλλη ενέργεια, οι προϋπολογισμοί των ημικρατικών να συζητηθούν πριν τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Κατά τη Σύσκεψη Αρχηγών ή Εκπροσώπων των κομμάτων συμφωνήθηκε χρόνος για τις τοποθετήσεις των κομμάτων επί όλων των προϋπολογισμών. Κάποιοι εξ αυτών ψηφίστηκαν χωρίς τοποθετήσεις.

Αυτοί είναι ο Προϋπολογισμός του Γραφείου του Επιτρόπου Ρυθμίσεως Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων για το έτος 2018 , ο οποίος προβλέπει δαπάνες ύψους €4.025.783 και έσοδα ύψους €3.393.255 και ψηφίστηκε ομόφωνα.

Ομόφωνα ψηφίστηκε και ο Προϋπολογισμός του Ταμείου Θήρας και Διαχείρισης Άγριας Πανίδας για το έτος 2018, ο οποίος προβλέπει δαπάνες ύψους €5.990.000 και έσοδα του ίδιου ύψους. Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ Λίνος Παπαγιάννης κάλεσε το ΚΥΠΕ να δημοσιοποιήσει τον προϋπολογισμό του Ταμείου ώστε οι πολίτες και δει οι κυνηγοί να ενημερωθούν για τις δαπάνες αναλυτικά.

Ομόφωνα ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων για το έτος 2018 ο οποίος προβλέπει δαπάνες ύψους €2.795.767 και έσοδα του ίδιου ύψους.

Επίσης ομόφωνα ψηφίστηκε και ο Προϋπολογισμός του Κυπριακού Οργανισμού Αναπτύξεως Γης για το έτος 2018, ο οποίος προβλέπει δαπάνες ύψους €14.731 .087 και έσοδα ύψους €8.147.200.

Περαιτέρω με 42 ψήφους υπέρ και δύο αποχές ψηφίστηκε ο Προϋπολογισμός της Αρχής Δημόσιας Εποπτείας Ελεγκτικού Επαγγέλματος για το έτος 2018 , ο οποίος προβλέπει συνολικές δαπάνες ύψους €889.318 και έσοδα ύψους €811.455.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους απηύθυνε έκκληση στην Αρχή εποπτείας να δώσει απάντηση, ή να τους εγκρίνει ή να τους απορρίψει την εκκρεμούσα αίτηση για εγγραφή σώματος ελεγκτών.

Ομόφωνα ψηφίστηκε ο Προϋπολογισμός της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου για το έτος 2018 ο οποίος προβλέπει έσοδα ύψους €1.831.650 και δαπάνες ύψους €1.702.965. Ο κ. Μυριάνθους παρατήρησε ότι η Αρχή πρέπει να μεριμνήσει ότι και το 5% του πληθυσμού που δεν απολαμβάνει ψηφιακής τηλεόρασης να καλυφθεί.

Ο Προϋπολογισμός της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου για το έτος 2018, ο οποίος προβλέπει δαπάνες ύψους €2.824.410 και έσοδα ύψους €2.931.857 ψηφίστηκε με 36 ψήφους υπέρ μια αποχή (Λίνος Παπαγιάννης ΕΛΑΜ).

Θα ακολουθήσουν χωριστές ειδήσεις για τους υπόλοιπους προϋπολογισμούς ημικρατικών.

Πηγή: ΚΥΠΕ