Αυτό αποφάσισε το Κακουργιοδικείο στην υπόθεση ΧΥΤΥ Κόσιης – ΧΥΤΑ Πάφου

Την απάντησή του με ενδιάμεση απόφαση έδωσε σήμερα το Κακουργιοδικείο Λευκωσίας, σχετικά με το θέμα της καταστροφής συγκεκριμένων τεκμηρίων της υπόθεσης ΧΥΤΥ Κόσιης – ΧΥΤΑ Πάφου, ως αποτέλεσμα της πυρκαγιάς στο κτίριο 4 του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, στις 26 Φεβρουαρίου του 2018, δίδοντας διαταγή για αντικατάσταση των κατεστραμμένων εγγράφων, με το σετ αντιγράφων, που έχει στην κατοχή του ο Δικαστής, Σταύρος Σταύρου.

Η εκδίκαση της υπόθεσης συνεχίστηκε σήμερα στη Λευκωσία, όπου το δικαστήριο ανέφερε ότι θεωρεί την αντικατάσταση των εγγράφων, με τα αντίγραφα που κατέχει, ως τη “δικαιότερη λύση”.

Υπενθυμίζεται πως από την πυρκαγιά του περασμένου Φεβρουαρίου καταστράφηκαν 295 έγγραφα, που αποτελούν τεκμήρια στην υπόθεση, με αποτέλεσμα η υπεράσπιση να προβάλει προσκόμματα. Πιο συγκεκριμένα, έχουν καταστραφεί τα τεκμήρια 1 μέχρι 293, 295 και 308, ενώ τα υπόλοιπα έχουν διασωθεί.

Συγκεκριμένα, σε προηγούμενες δικάσιμους τέθηκε από μερίδα δικηγόρων η εισήγηση για επανακλήτευση όλων ή κάποιων από τους μάρτυρες κατηγορίας στην υπόθεση ή ακόμα και επανακαταχώρηση της υπόθεσης, για σκοπούς διασφάλισης δίκαιης δίκης.

Η εισήγηση των δικαστών, όπως τους δοθούν αντίγραφα από το δικό τους υλικό, δεν άφησε ικανοποιημένους τους συνηγόρους, οι οποίοι, παρόλο, που είχαν δεχθεί την πρόταση του δικαστηρίου για επιθεώρηση των τεκμηρίων, για σκοπούς σύγκρισης με εκείνα που οι ίδιοι κατέχουν, εντούτοις υποστήριξαν ότι ενδεχομένως, με την προτεινόμενη διαδικασία που θα ακολουθηθεί, να ελλοχεύει κίνδυνος ως προς τα δικαιώματα των πελατών τους.

Σύμφωνα με την ενδιάμεση απόφαση το δικαστήριο θεωρεί «απρόσφορη» την εισήγηση της υπεράσπισης για επανακλήτευση των μαρτύρων κατηγορίας, που ήδη έχουν εξεταστεί, σημειώνοντας ότι στην περίπτωση που γινόταν αποδεκτή η εισήγηση των δικηγόρων θα σημειωνόταν μεγάλη καθυστέρηση, καθώς και εκτροπή της πορείας της υπόθεσης.

Ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου, Λεωνίδας Καλογήρου, ανέφερε πως η αντικατάσταση των τεκμηρίων, με τα αντίγραφα που διαθέτει το δικαστήριο, είναι η μόνη ενδεδειγμένη οδός και λύση, σημειώνοντας ότι σε καμιά περίπτωση δεν παραβλάπτονται τα δικαιώματα των κατηγορούμενων.

Όσον αφορά τη θέση κάποιων εκ των συνηγόρων υπεράσπισης, οι οποίοι έκαναν λόγο για παραβίαση των δικαιωμάτων των πελατών τους για δίκαιη δίκη, το δικαστήριο είπε πως αυτό είναι κάτι που θα το δει στο τέλος της διαδικασίας.

Επίσης, υπογραμμίστηκε από το δικαστήριο ότι κατά την πορεία της δίκης τόσο η κατηγορούσα Αρχή, όσο και οι δικηγόροι δικαιούνται να προσκομίσουν μαρτυρίες σε σχέση με τα κατεστραμμένα έγγραφα.

Η εκδίκαση της υπόθεσης θα συνεχιστεί στις 23 Απριλίου, στις 09:00. Υπενθυμίζεται ότι για την υπόθεση κατηγορούνται οι Δημήτρης Πατσαλίδης (πρώην Οικονομικός Διευθυντής Δήμου Πάφου), Μιχάλης Πάντης (Δημόσιος Υπάλληλος), Αντώνιος Κουρουζίδης (Συνταξιούχος), Ανδρέας Λουρουτζιάτης (πρώην Δήμαρχος Λάρνακας), Γεώργιος Κουλλαπής (Συνταξιούχος), Νικόλας Κουλλαπής (Ιατρός), Enviroplan Μελετητική Σύμβουλοι Αναπτυξιακών & Τεχνικών Έργων Α.Ε (Ανώνυμος εταιρεία), Θεοφάνης Λώλος (Χημικός Μηχανικός), Helector Cyprus Ltd και N.E MIDORIACO LTD, ενώ έχουν ήδη καταδικαστεί, μετά από παραδοχή, οι Σάββας Βέργας (διετής φυλάκιση), Δημήτρης Γιαννακόπουλος (18 μήνες με αναστολή), Χριστάκης Πέτρου (10 μήνες με αναστολή), Ιμάντ Μπακλέ (10 μήνες με αναστολή) και Ευτύχιος Μαληκκίδης (δεκαπεντάμηνη φυλάκιση).

Πηγή:Κυπε