Αντισυνταγματική η πρόταση για δημιουργία Συμβουλίου για το ΤΚΑ

Στην άρνηση της Νομικής Υπηρεσίας φαίνεται να προσκρούει η πρόταση νόμου για την ίδρυση Συμβουλίου Κοινωνικών Ασφαλίσεων με την αρμοδιότητα τη διαχείριση του ενεργητικού και του αποθεματικού του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Στη σημερινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας, συζητήθηκε η πρόταση νόμου του Προέδρου των Οικολόγων Γιώργου Περδίκη και του Προέδρου της ΕΔΕΚ Μαρίνου Σιζόπουλου, η οποία προνοεί την τροποποίηση του Περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νόμου.

Η πρόταση, διαλαμβάνει την ίδρυση Συμβουλίου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, που θα απαρτίζεται από 19 μέλη, τα οποία θα εκπροσωπούν διάφορους τομείς της κοινωνίας, που θα έχει την αρμοδιότητα να λαμβάνει αποφάσεις αναφορικά με τη διαχείριση του ενεργητικού και του αποθεματικού του Ταμείου.

Ωστόσο, όπως ανέφερε ο Μιχάλης Παρασκευάς, της πρωτοβουλίας κοινωνικού ελέγχου, αξιοπρεπούς διαβίωσης και ασφάλειας, η πρόταση φαίνεται να προσκρούει στη Νομική Υπηρεσία, η οποία χαρακτηρίζει την πρόταση νόμου ως αντισυνταγματική.

Όπως είπε, σήμερα το ΥΠΟΙΚ «ασκεί απόλυτο έλεγχο στο ΤΚΑ κάτι που θεωρούμε ότι είναι τουλάχιστον παράνομο». Συμπλήρωσε πως οι συνδικαλιστικές οργανώσεις συμμερίζονται τον προβληματισμό «όσον αφορά την έλλειψη δημοκρατικής εκπροσώπησης των ίδιων των εργαζομένων».

Είπε ότι η Νομική Υπηρεσία, λανθασμένα κατά την άποψή του, χαρακτηρίζει την πρόταση νόμου αντισυνταγματική, αφού αφαιρεί εξουσίες από τον ΥΠΟΙΚ και τις αναθέτει στο προτεινόμενο Διοικητικό Συμβούλιο.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως το θέμα αυτό ξεκαθαρίζεται από τον υφιστάμενο νόμο και το άρθρο 73 69 (β), που λέει «ότι μέχρι το Μάρτη του 10 θα έπρεπε να κατατεθεί νομοσχέδιο από τους Υπουργούς Εργασίας και Οικονομικών που θα δημιουργήσει την ανεξάρτητη επιτροπή διαχείρισης του αποθεματικού».

«Άρα ήδη ο νόμος προβλέπει ανεξάρτητη επιτροπή από το κράτος. Εμείς αυτό που λέμε είναι ότι το ΔΣ θα πρέπει να έχει ουσιαστικές εξουσίες ελέγχου των πεπραγμένων του ΤΚΑ», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ