ΔΕΗ και ΑΗΚ συστήνουν επιτροπή εμπειρογνωμόνων για διερεύνηση συνεργασιών

Η ΔΕΗ και η ΑΗΚ «συμφώνησαν όπως συσταθεί κοινή επιτροπή εμπειρογνωμόνων μεταξύ των δύο οργανισμών για διερεύνηση συνεργειών και συνεργασιών σε εύρος θεμάτων του ενεργειακού τομέα», όπως αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση για τη χθεσινή εκδήλωση προς τιμή των 100 μεγαλύτερων πελατών της ΑΗΚ.

Στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στα Κεντρικά Γραφεία της ΑΗΚ, ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, εκπροσωπώντας το μεγαλύτερο πελάτη που είναι το ίδιο το κράτος, σημείωσε ότι «η πιο σημαντική εξέλιξη όσον αφορά την ουσιαστική στήριξη των μεγάλων καταναλωτών της ΑΗΚ θα επέλθει σύντομα με την τροποποίηση του υφιστάμενου Σχεδίου Αυτοπαραγωγής, για να προστεθεί η κατηγορία Συμψηφισμού Λογαριασμών μέχρι 10 MW».

«Η εν λόγω τροποποίηση αναμένεται να ανακοινωθεί εντός του μηνός και θα επιτρέψει σε όλους τους μεγάλους καταναλωτές να έχουν άμεσο και έμπρακτο όφελος. Παράλληλα, θα παρέχεται η δυνατότητα να αυξηθούν και οι υπηρεσίες που θα μπορεί να προσφέρει η ΑΗΚ Προμήθεια και ο Διαχειριστής Συστήματος Διανομής στους παραγωγούς/καταναλωτές αυτούς», είπε.

Πρόσθεσε ότι «η ΑΗΚ αναμένεται να διαδραματίσει γενικότερα σημαντικό ρόλο στην επίτευξη των εθνικών υποχρεώσεων για εξοικονόμηση ενέργειας, κυρίως μέσω της ενεργοποίησης της εταιρείας ESCO AHK LTD, που αποτελεί αδειοδοτημένο πάροχο ενεργειακών υπηρεσιών, σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία».

Κύριος ομιλητής ήταν ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Εμμανουήλ Παναγιωτάκης, ο οποίος μίλησε για τις προκλήσεις της ΔΕΗ με το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας και την ελληνική εμπειρία, σημειώνοντας ότι «η ΔΕΗ αντιμετωπίζει το θέμα της λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρισμού με αποφασιστικότητα και τόλμη”, με στόχο το ομαλό άνοιγμα και τη λειτουργία της αγοράς, στο πλαίσιο και των ευρωπαϊκών πολιτικών, σε όφελος των καταναλωτών και της οικονομίας.

«Για τη ΔΕΗ, τους εργαζομένους και τα στελέχη, το άνοιγμα της αγοράς συνιστά πρόκληση», ανέφερε ο κ. Παναγιωτάκης και σημείωσε ότι «η εταιρεία και όλοι πρέπει να αποκτήσουν πελατοκεντρική αντίληψη και συμπεριφορά, να μην περιμένουν τον πελάτη αλλά να πηγαίνουν σε αυτόν, και να γνωρίσουν πληρέστατα την πελατεία».

Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΗΚ Ανδρέας Μαραγκός είπε ότι «μέσα στο νέο ενεργειακό χάρτη της Κύπρου, δημιουργείται η νέα ΑΗΚ», και ανακοίνωσε ότι, εκτός από τους 50.000 έξυπνους μετρητές που άμεσα θα ενταχθούν στο δίκτυο της, η ΑΗΚ θα αποκτήσει 100 έξυπνους μετρητές ειδικών προδιαγραφών, ειδικά για τους 100 μεγαλύτερους πελάτες της, τους οποίους και θα εγκαταστήσει στις επιχειρήσεις τους για να καλύψει τις δικές τους ανάγκες διαχείρισης ηλεκτρικής ενέργειας σε πραγματικό χρόνο.

Επίσης, ο κ. Μαραγκός ανακοίνωσε τη συνεργασία της ΑΗΚ με την Αρχιεπισκοπή Κύπρου για τη δημιουργία φωτοβολταϊκών έργων, και απηύθυνε πρόσκληση συνεργασίας στα μέλη της επιχειρηματικής κοινότητας της Κύπρου για έργα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, με σκοπό τη δημιουργία σχέσης αμοιβαίου σεβασμού, διαφάνειας και κοινού οφέλους.

Πηγή: ΚΥΠΕ