Διασφαλίστηκε συνδρομή σε περιπτώσεις πυρκαγιών

Την άμεση συνδρομή των Βρετανικών Βάσεων, του Ισραήλ και της Ελλάδας, καθώς και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Ανταπόκρισης, έχει διασφαλιστεί για τις περιπτώσεις πυρκαγιών κατά τις οποίες απαιτούνται πρόσθετα πτητικά μέσα, πέραν των οκτώ που θα είναι στην υπηρεσία της πυρόσβεσης, δήλωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Ιωνάς Νικολάου.

Σε ομιλία του στην τελετή έναρξης της Εβδομάδας Πυρασφάλειας, που πραγματοποιήθηκε σήμερα, την οποία ανέγνωσε, εκ μέρους του ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Ανδρέας Ασσιώτης, ο κ. Νικολάου σημείωσε ότι «αναφορικά με τον αριθμό των πτητικών μέσων πυρόσβεσης, για φέτος θα έχουμε στη διάθεση μας συνολικά οκτώ πτητικά μέσα, εκ των οποίων τα τέσσερα θα αξιοποιούνται μόνο για τις ανάγκες πυρόσβεσης (τα δύο εκμισθωμένα ελικόπτερα και τα δύο ελικόπτερα Bell της Αστυνομίας).

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρθηκε και σε μία σειρά από άλλες ενέργειες και δράσεις προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης και αναβάθμισης τόσο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας όσο και της πυρόσβεσης και της πυρασφάλειας.

Όπως είπε, η Κυβέρνηση, ενισχύει εμπράκτως τον τομέα της πυρασφάλειας του τόπου, με την υλοποίηση συγκεκριμένων πολιτικών αποφάσεων και μέτρων, αλλά και με τη συνεχή αξιολόγηση του συστήματος πρόληψης και κατάσβεσης πυρκαγιών.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως ετοίμασε πακέτο νομοσχεδίων για την αυτονόμηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, που αποτελεί μια από τις προτεραιότητες του Προγράμματος Διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς και μια εκ των συστάσεων της Ανεξάρτητης Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, που είχε διοριστεί από το Υπουργικό Συμβούλιο το 2016, για αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας του όλου συστήματος αντιμετώπισης πυρκαγιών.

Επίσης, όπως ανέφερε ο κ. Νικολάου, κατά τη φετινή αντιπυρική περίοδο, η Πυροσβεστική Υπηρεσία, πέραν των Σταθμών Μονιάτη και Στρουμπιού, θα λειτουργήσει σε 24ωρη βάση και τους Σταθμούς Ευρύχου και Λευκάρων, λαμβάνοντας υπόψη και τις συστάσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, ενώ φέτος, κατά την περίοδο Μαΐου – Νοεμβρίου, θα λειτουργήσουν συνολικά 20 Παρατηρητήρια Υπαίθρου και θα πραγματοποιείται, επιπρόσθετα, αριθμός περιπόλων στην ύπαιθρο.

«Οι δράσεις αυτές στην ύπαιθρο γίνονται σε συνεργασία με τις Επαρχιακές Διοικήσεις, τις Τοπικές Αρχές και το Τμήμα Δασών, ώστε να επιτυγχάνεται η διασπορά των πυροσβεστικών μας δυνάμεων σε στρατηγικά σημεία, ανά το παγκύπριο, και συνεπώς, η μείωση του χρόνου ανταπόκρισης σε περιπτώσεις πυρκαγιών», σημείωσε.

Περαιτέρω, η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει ενισχυθεί φέτος σε ανθρώπινο δυναμικό, με την πρόσληψη 169 εποχικών πυροσβεστών τον Φεβρουάριο, ενώ, στο πλαίσιο των πρόσφατων προσλήψεων που έγιναν στην Αστυνομία, έχουν προσληφθεί 50 νέοι πυροσβέστες, οι οποίοι έχουν ήδη τύχει της βασικής εκπαίδευσης.

Προωθείται, εξάλλου, δήλωσε, η ανέγερση νέων Πυροσβεστικών Σταθμών για κάλυψη τόσο των αστικών περιοχών, όσο και περιοχών της υπαίθρου. Ο Πυροσβεστικός Σταθμός για κάλυψη των ειδικών αναγκών του Ενεργειακού Κέντρου στην περιοχή Βασιλικού, αναμένεται να ολοκληρωθεί περί τα μέσα του 2020, ενώ οι εργασίες για επέκταση του Κεντρικού Πυροσβεστικού Σταθμού Λεμεσού θα ολοκληρωθούν περί το τέλος του 2019.

Ταυτόχρονα, η ανέγερση των Πυροσβεστικών Σταθμών Αθηένου και Πέρα Χωρίου – Νήσου, ολοκληρώνεται πολύ σύντομα. Παράλληλα, προωθείται η δημιουργία του Σταθμού στην κοινότητα Κυβίδων, για ενίσχυση της επιχειρησιακής δυνατότητας στην ορεινή Λεμεσού, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το καλοκαίρι. Επίσης, προωθείται η ανέγερση δεύτερου Πυροσβεστικού Σταθμού Αμμοχώστου στην Αγία Νάπα, για ενίσχυση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων στις νοτιότερες περιοχές της επαρχίας Αμμοχώστου.
Επιπρόσθετα, στα πλαίσια αύξησης των δυνατοτήτων ανταπόκρισης των μέσων πυρόσβεσης, η Κυβέρνηση προωθεί την αγορά και εγκατάσταση δύο φορητών θερμικών καμερών σε ελικόπτερα.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε σε αυτό το σημείο, ότι βρίσκονται στη διαδικασία προσφορών για τη δημιουργία ενός υπερσύγχρονου Συντονιστικού Κέντρου Ελέγχου, που θα διαθέτει όλα τα απαραίτητα μέσα παρακολούθησης της πυρκαγιάς και αποτελεσματικού συντονισμού όλων των επίγειων και εναέριων δυνάμεων πυρόσβεσης που επιχειρούν επί του εδάφους.

Περαιτέρω, είπε, η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει ήδη παραλάβει τα πρώτα δέκα οχήματα παντός εδάφους, από τα 30 συνολικά, με τα οποία θα ενισχυθεί μέσα στην επόμενη τριετία. Τα οχήματα αυτά διαθέτουν αντλίες χαμηλής και ψηλής πίεσης, με μεγαλύτερη επάρκεια νερού, και θα αντικαταστήσουν τις φορητές μονάδες. Τα συγκεκριμένα οχήματα είναι ευέλικτα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο στην ύπαιθρο, όσο και στις πόλεις, καθώς και σε στενούς δρόμους.

Επιπρόσθετα, η Υπηρεσία θα ενισχυθεί με δύο αντλιοφόρα οχήματα πρώτης εξόδου για τις πόλεις, ένα χημικό όχημα, ένα όχημα διάσωσης, μια υδραυλική πλατφόρμα και με δύο βυτιοφόρα οχήματα πέντε τόνων, κατάλληλα για αγροδασικές και για αστικές περιοχές.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο κ. Νικολάου αναφέρθηκε στην άσκηση «ΛΑΙΛΑΠΑ», που θα γίνει στην Πάφο.

Αναφορά έκανε, εξάλλου, στην προστασία του περιβάλλοντος, σημειώνοντας ότι ο ρόλος των εθελοντικών οργανώσεων, των Τοπικών Αρχών, του Συνδέσμου Εφέδρων Καταδρομέων, των ΜΚΟ και κάθε μεμονωμένου εθελοντή πυροσβέστη είναι καθοριστικής σημασίας στο έργο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Σημείωσε επ’ αυτού ότι ήδη άρχισαν οι συναντήσεις της Διεύθυνσης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με τους Επάρχους, για θέματα πρόληψης και ετοιμότητας στην αντιμετώπιση των αγροδασικών πυρκαγιών. Όπως και κάθε χρόνο, μέσω των Επαρχιακών Διοικήσεων, θα καθοριστούν συναντήσεις, με ομάδες Κοινοτικών Συμβουλίων για τον καλύτερο δυνατό συντονισμό των ενεργειών πρόληψης και ύψιστης ετοιμότητας.

«Ευελπιστώ στην άριστη συνεργασία μας με όλες τις τοπικές αρχές για να αποφύγουμε δυσάρεστες καταστάσεις, είτε λόγω άγνοιας, είτε λόγω ενδεχόμενης αμέλειας», είπε.

Η Εβδομάδα Πυρασφάλειας διεξάγεται στις 16 – 22 Απριλίου. Αποτελεί μια εκστρατεία διαφώτισης για την πυροπροστασία και οργανώνεται από την Πυροσβεστική Υπηρεσία η οποία επιχορηγείται για την υλοποίηση της εκστρατείας από τη CNP Ασφαλιστική.

Πηγή: ΚΥΠΕ