Ερντογάν:  «Και εμείς κάναμε λάθη…» Αναφορές για τους Έλληνες στρατιωτικούς

 “Κι εμείς κάναμε λάθη”, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι NTV παραδεχόμενος ότι λόγω λανθασμένων συμπεριφορών της Τουρκίας, όπως είπε, οι Ρωμιοί αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Τουρκία και να πάνε στην Ελλάδα. Για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς είπε πως αν η Ελλάδα επιστρέψει τους οχτώ Τούρκους στρατιωτικούς, τότε κι εκείνοι θα επιστρέψουν τους δύο. Για το Αιγαίο είπε ότι θέλουν να ξεπεράσουν τα προβλήματα προσθέτοντας ότι δεν θέλουν να θερμαίνονται τα νερά στο Αιγαίο. “Έχουμε ανάγκη από ειρήνη στον κόσμο”, είπε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Συγκεκριμένα στην συνέντευξή του χθες το βράδυ στο NTV, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι στη Βάρνα τους ζήτησαν να δώσουν πίσω τους Έλληνες στρατιωτικούς. “Κι εμείς τους είπαμε ‘εάν ζητάτε από εμάς κάτι τέτοιο πρώτα υπάρχουν οι FETO που έκαναν πραξικόπημα εναντίον του κράτους μας. Και αυτοί είναι στρατιώτες. Πρέπει να μας τους δώσουν. Εάν μας τους δώσουν κι εμείς ταυτόχρονα τους βάζουμε στο τραπέζι. Επειδή αυτοί έχουν παραβιάσει τα σύνορα. Στο παρελθόν άλλωστε δικοί μας στρατιώτες που είχαν παραβιάσει τα σύνορα καταδικάστηκαν σε έξι μήνες φυλάκιση”, ανέφερε. Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι στην Βάρνα απάντησαν πως για να έρθει στην ατζέντα της Τουρκίας το θέμα της επιστροφής των Ελλήνων στρατιωτικών θα πρέπει η Ελλάδα να δώσει τους Τούρκους στρατιωτικούς που συμμετείχαν στο πραξικόπημα. “Τότε κι εμείς θα κάνουμε τα απαραίτητα βήματα στη δικαιοσύνη, είπαμε και έτσι κλείσαμε το θέμα στη Βάρνα. Αλλά η Ελλάδα είναι σε πολύ διαφορετική θέση αυτή τη στιγμή. Εμείς αυτό δεν καταφέρνουμε να το εξηγήσουμε στην Ελλάδα”, ανέφερε.

Για το θέμα των βραχονησίδων του Αιγαίου, ο Τούρκος Πρόεδρος ανέφερε ότι πρέπει να ρωτηθεί η Ελλάδα τί κάνει. “Τί αρρώστια είναι αυτή που τους έπιασε και μπήκαν σε αγώνα τοποθέτησης σημαία τρεις τύποι που δεν τους ξέρει ούτε η μάνα τους. Αφού εσείς ξέρετε πως αν εκεί γίνει κάτι θα πάρετε αμέσως απάντηση. Τελικά το έκαναν αυτό και αμέσως οι κομάντο μας επενέβησαν εκεί και κατέβασαν τη σημαία επαναφέροντας τις βραχονησίδες στη προτέρα τους κατάσταση. Δηλαδή εμείς σε αυτή τη διαδικασία δεν θέλουμε να θερμαίνονται τα νερά στο Αιγαίο. Δεν έχουμε τέτοια πρόθεση. Εμείς βλέπουμε την Ελλάδα σαν γείτονά μας. Είτε έτσι είτε αλλιώς, έστω και αν υπάρχουν κάποια προβλήματα θέλουμε να τα ξεπεράσουμε”, ανέφερε και πρόσθεσε: “Ας καθίσουμε στο τραπέζι και ας τα αφήσουμε αυτά στην άκρη. Τόσα μέτρα από εδώ, τόσα μέτρα από εκεί. Η θάλασσα, ο αέρας…Από δω τα αεροπλάνα, τα πλοία ας έρχονται και ας περνούν ελεύθερα”, είπε ο Τούρκος Πρόεδρος προσθέτοντας: “Γιατί επισκιάζουμε την ειρήνη, την κηλιδώνουμε; Πλέον έχουμε ανάγκη για ειρήνη στον κόσμο”.

Ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι για χρόνια δεν ήταν λίγος ο αριθμός των Ρωμιών συμπολιτών τους. “Ήταν δέκα χιλιάδες, εκατό χιλιάδες…έτσι ήταν. Αλλά δυστυχώς λόγω κάποιων λανθασμένων συμπεριφορών στη δική μας χώρα δυστυχώς οι Ρωμιοί συμπολίτες μας αναγκάστηκαν να πάνε στην Ελλάδα. Κι εμείς κάναμε λάθη. Πρέπει κι εμείς να το δούμε αυτό. Τώρα λέμε ελάτε, ο Τσίπρας στην Ελλάδα ως πρωθυπουργός είναι νέος και δυναμικός, θέλει να κάνουμε ένα νέο βήμα. Στη τελευταία επίσκεψή μου είδα τον Πρόεδρο να έχει την ίδια διάθεση. Ελάτε λοιπόν να τα βάλουμε αυτά στο τραπέζι και να αφήσουμε τους καβγάδες του τύπου ‘εσύ πήρες περισσότερα; Εγώ έδωσα περισσότερα;’ Στο τέλος αυτή είναι θάλασσα κι αυτός είναι αέρας. Ας περάσουν ελεύθερα από εδώ τα πλοία, ας πετάξουν τα αεροσκάφη μας κλπ”, ανέφερε.

Σε ερώτηση εάν η Τουρκία είναι απειλή για την Ελλάδα, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι “εάν εκείνοι το αποδέχονται έτσι, εγώ δεν έχω να πω τίποτα. Αλλά εμείς στα καλά καθούμενα δεν έχουμε καμιά αρρώστια να απειλήσουμε κανέναν”.

Πηγή:κυπε