Γ. Ομήρου: Δεν αναζητούμε πεδίο αντιπαραθέσεων στη βάση του παρελθόντος

̥ �б��ʵ𱩡Ʝ ¯� é᭭ܪ砏잱ﵠ󵭡�觪場筠Աߴ砲5 ӥ𴥬ⱟﵠ2012 񼥤񯲠�ū맭骞򠄧쯪񡴟Რʜ񯫯򠐡𯽫顲 (EUROKINISSI/Éكϓ ʏ͔Qщ͇ө

Δεν αναζητούμε πεδίο αντιπαραθέσεων στη βάση του παρελθόντος δήλωσε την Τετάρτη ο τέως Πρόεδρος της Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου, σημειώνοντας ότι «τις πολιτικές μας πρέπει να τις  καθορίζουμε και να τις οριοθετούμε στη βάση των υπαρκτών σημερινών πολιτικών και κοινωνικών αντιθέσεων».

Σε ομιλία του στην εκδήλωση του  Διαλόγου Όμιλος Βήμα Ευθύνης (ΔΟΒΕ) με τίτλο «Από την 21η Απριλίου 1967 στην 15η Ιουλίου 1974, Επιπτώσεις σε Ελλάδα και Κύπρο» ο Γιαννάκης Ομήρου είπε ότι «η μνήμη, ωστόσο, πρέπει να παραμένει παρούσα και αλώβητη όχι για την αναπαραγωγή ενός απεχθούς διχαστικού παρελθόντος αλλά για να φωτίζει διδακτικά το παρόν και το μέλλον.

Ανέφερε ότι «ο προδομένος αλλά αγονάτιστος λαός μας, είναι έτοιμος να συνεχίσει με ρεαλισμό αλλά και διεκδικητικότητα τους αγώνες και τις προσπάθειες  για μια λύση που θα τερματίζει την κατοχή και  θα αποκαθιστά τα ανθρώπινα δικαιώματα για όλους τους νόμιμους κατοίκους της Κύπρου Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους».

Μετά από εκτενή αναφορά στα γεγονότα του Ιουλίου του 1974, ο τέως Πρόεδρος της Βουλής, είπε ότι «τα ερωτήματα είναι αμείλικτα για την ντροπιαστική συμπεριφορά των πραξικοπηματιών» και διερωτήθηκε «ποιοι έδιναν εντολές να συνεχίζονται οι συλλήψεις δημοκρατικών πολιτών ακόμα και στη διάρκεια της τούρκικης εισβολής».

«Παραθέτουμε την προσωπική μας μαρτυρία όταν μας συνελάμβαναν στη  διάρκεια της εισβολής ενώ επανδρώναμε παραθαλάσσια φυλάκια για απόκρουση τούρκικης επίθεσης» συνέχισε ο κ. Ομήρου.

Καταλήγοντας είπε ότι «και ακόμα, υπάρχουν ευρύτερα θέματα που αναφέρονται στη μετατροπή πολιτών σε αιχμαλώτους πολέμου, πράγμα που διευκόλυνε την ανταλλαγή των πληθυσμών με στόχο τελικό το διαχωρισμό των κοινοτήτων».

Πηγή:κυπε