Κυπριακή εμπλοκή στην υπόθεση απάτης εκατομμυρίων δολαρίων

Ελεγκτική εταιρεία φέρεται να ενέκρινε λογαριασμούς χωρίς κανέναν έλεγχο

Tης Αλεξίας Καφετζή

Σε συνέχεια του προηγούμενου ρεπορτάζ μας για την υπόθεση απάτης 2,5 εκ. δολαρίων που κατήγγειλε Καναδός επενδυτής κατά Ρώσων, το 24h.com.cy έψαξε τις κυπριακές εταιρείες που σχετίζονται με την συγκεκριμένη ιστορία και βάσει των όσων μάθαμε δημιουργούνται πολλά ερωτηματικά για τον τρόπο που λειτουργούν οι κυπριακές ελεγκτικές εταιρείες και αν ο Σύνδεσμος Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου γνωρίζει τι συμβαίνει με ορισμένους συναδέλφους τους, οι οποίοι «τραυματίζουν» το κύρος της Κύπρου ως διεθνές επιχειρηματικό κέντρο.

Οι ελεγκτές που δεν έλεγξαν…

Συγκεκριμένα, η ελεγκτική εταιρεία C. Efstathiou Audit Ltd, η οποία ήταν η υπεύθυνη για την Posparon Ltd και της θυγατρικής της Wellinom Holdings Ltd, τον Απρίλιο του 2014 εκτίμησαν ότι η καθαρή αξία του ενεργητικού της Wellinom Holdings Ltd το 2013 ήταν περίπου 24 εκ. δολάρια και έτσι η επένδυση στην Wellinom Holdings Ltd ανατιμήθηκε από 16 εκ. δολάρια σε 24 εκ. δολάρια. Μετά από αυτήν την απάντηση των ελεγκτών, η πλευρά του Καναδού επενδυτή ζήτησε να της σταλούν τα οικονομικά στοιχεία της ρωσικής θυγατρικής εταιρείας Kompressor Komplex, η οποία ήταν άλλωστε και η εταιρεία που είχε την μεγαλύτερη αξία, βάσει των όρων με τους οποίους έγινε η επένδυση του Καναδού.

Όταν η πλευρά του επενδυτή ζήτησε να μάθει περισσότερες πληροφορίες γιατην αύξηση της αξίας της εταιρείας, ένας εκ των λογιστών, απάντησε ότι η εταιρεία Kompressor Komplex είχε πάρει μακροπρόθεσμο δάνειο από τη ρωσική τράπεζα Sberbank ύψους 34 εκ. δολαρίων, το οποίο φερόταν να της οφείλεται από την Agro, μία εταιρεία που δεν είχε καμία άλλη δραστηριότητα πέρα από την συμμετοχή της στην ίδια την Kompressor Komplex. Με αυτό το «τρίγωνο», οι Ρώσοι διευθυντές της εταιρείας Ilya Sokolov και Olga Katoraychik, προσπάθησαν να αυξήσουν «εικονικά» την αξία της εταιρείας, σύμφωνα με την αίτηση εκκαθάρισης της εταιρείας από την πλευρά του Καναδού επενδυτή.

Μάλιστα, στην αίτηση αναφέρεται ότι ο επενδυτής επιφυλάσσεται για τα νόμιμα δικαιώματά του κατά της C. Efstathiou Audit Ltd. Επιπλέον, η κυπριακή εταιρεία κατέθεσε λογαριασμούς ώς όφειλε για το 2013 στον Έφορο Εταιρειών και στον Έφορο φορολογίας, αλλά όχι για το έτος 2014, γιατί όπως φαίνεται ο γραμματέας της εταιρείας είχε επιφύλαξη για την διαδικασία υποβολής του, καθώς οι Ρώσοι διευθυντές της εταιρείας ουδέποτε προσυπέγραφαν οποιαδήποτε έγγραφα για έγκριση των λογαριασμών του 2013.

Καθοριστικό το πόρισμα της Ernst & Young

Παράλληλα, η πλευρά του επενδυτή αποτάθηκε στον λογιστικό/ελεγκτικό οίκο Ernst & Young για να πάρει ένα ακριβές πόρισμα σχετικά με την πραγματική αξία της εταιρίας αλλά και για τις οικονομικές καταστάσεις που είχε στα χέρια του η πλευρά του Καναδού επενδυτή για το πλέγμα των ρωσικών και των κυπριακών εταιρειών. Σύμφωνα με την αίτηση εκκαθάρισης, ο οίκος Ernst & Young στο πόρισμά του συμπέρανε ότι οι οικονομικές καταστάσεις της κυπριακής εταιρείας Posparon Ltd δεν ετοιμάστηκαν σύμφωνα με τις πρόνοιες του Περί Εταιρειών Νόμου Κεφ. 113 και επιπλέον το δάνειο που η Argo LLC έλαβε από την Joint Stock Company “Kompressor Komplex” δεν έπρεπε να είχε καμία επίπτωση στην αξία των επενδύσεων στο επίπεδο της Wellinom Holdings Ltd και κατ’ επέκταση της Posparon Ltd. Με λίγα λόγια, σύμφωνα με το πόρισμα της Ernst & Young, η αξία των εταιρειών μειώθηκε από το 2013 που ήταν στα 24 εκ. δολάρια σε μόλις 2,7 εκ. δολάρια το 2014, σε 1,4 εκ. δολάρια το 2015 και σε 850 χιλιάδες δολάρια το 2016.

Η Ernst & Young επίσης ενημέρωσε την πλευρά του Καναδού επενδυτή ότι οι οικονομικές καταστάσεις που κατατέθηκαν ήταν ουσιωδώς εσφαλμένες, άρα η γνώμη του αρχικού ελεγκτικού γραφείου, δηλαδή της C. Efstathiou Audit Ltd θα έπρεπε να είναι αρνητική και όχι να επιβεβαιώσει τα όσα ισχυρίζονταν οι Ρώσοι διευθυντές, Ilya Sokolov και Olga Katoraychik, για να «φουσκώσουν» την αξία της επιχείρησης.

Στο επίκεντρο της υπόθεσης και πλαστογραφία

Στην αίτηση εκκαθάρισης της εταιρείας Posparon Ltd γίνεται λόγος και για πλαστογραφία, καθώς στα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας για το 2013 και σε ένα έγγραφο που τιτλοφορείται ως «Ομόφωνη γραπτή απόφαση των μετόχων της Εταιρίας», εμφανίζεται να έχει μπει υπογραφή του λογιστή από την πλευρά του Καναδού επενδυτή, χωρίς κάτι τέτοιο να έχει συμβεί ποτέ. Ειδικός Δικαστικός Γραφολόγος εξέτασε τα έγγραφα σε αντιπαράθεση με άλλες πρωτότυπες υπογραφές του λογιστή της πλευράς του Καναδού επενδυτή, ο οποίος είναι το μόνο πρόσωπο το οποίο υπογράφει για λογαριασμό του, και εξέδωσε πραγματογνωμοσύνη, η οποία επιβεβαιώνει ότι η υπογραφή στα πιο πάνω έγγραφα δεν είναι η υπογραφή του λογιστή, αλλά έχει πλαστογραφηθεί.

Έτσι εκτός των άλλων, επιβεβαιώθηκε και η διάπραξη ποινικού αδικήματος, το οποίο δεν διερευνήθηκε ως όφειλε από τους Ρώσους διευθυντές της εταιρίας, καθώς προσπάθησαν να το συγκαλύψουν καλώντας σε ψήφιση ψηφισμάτων για την επανέγκριση των οικονομικών καταστάσεων για τα έτη 2013 και 2014.