Νέα διαπραγμάτευση με τη Helector αποφάσισε σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο Αναστασιάδη

Σε ένα νέο γύρο διαπραγμάτευσης προχωρεί άμεσα η Κυβέρνηση, με στόχο την εξεύρεση συμφωνίας με την ανάδοχο εταιρεία του εργοστασίου διαχείρισης αποβλήτων στην Κόσιη, δήλωσε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Καδής.

Το θέμα της διαχείρισης αποβλήτων συζητήθηκε σε ευρεία σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο υπό τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο οποίος μετέφερε σαφέστατο μήνυμα, όπως οι συζητήσεις κινηθούν προς την κατεύθυνση της εξυπηρέτησης του δημοσίου συμφέροντος.

Παράλληλα, όπως ανέφερε σε δηλώσεις μετά τη σύσκεψη ο κ. Καδής, οι αρμόδιες αρχές επεξεργάζονται και εναλλακτικές επιλογές για το ενδεχόμενο οι συζητήσεις με την ανάδοχο εταιρεία να μην καταλήξουν σε συμφωνία, καθώς εκκρεμεί και το ενδεχόμενο επιβολής προστίμου στην Κυπριακή Δημοκρατία λόγω της χωματερής του Κοτσιάτη.

«Οι κατευθυντήριες γραμμές που έχει δώσει ο Πρόεδρος είναι να κινηθούμε ξεκάθαρα προς την κατεύθυνση της εξυπηρέτησης του δημοσίου συμφέροντος», ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Καδής.

Όπως είπε, «αυτό που αποφασίστηκε μέσα από τη σημερινή σύσκεψη είναι οι αρμόδιες αρχές του κράτους να προχωρήσουν σε μια τελική διαπραγμάτευση με τον ανάδοχο στην περιοχή της Κόσιης, ώστε να συζητηθούν οι όροι που έχει θέσει η Κεντρική Επιτροπή Αλλαγών και Απαιτήσεων (ΚΕΑΑ), και αν είναι δυνατόν αν φτάσουμε σε συμφωνία στη βάση αυτών των όρων».

Σημείωσε, ωστόσο, πως απ’ εκεί πέρα η κυβέρνηση εξετάζει και όλες τις εναλλακτικές επιλογές.

«Σε κάθε περίπτωση», είπε, «οι κατευθύνσεις που έδωσε ο Πρόεδρος είναι να κινηθούμε το ταχύτερο δυνατόν και αναμένεται να έχουμε κατάληξη με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο μέσα στις αμέσως επόμενες μέρες».

Ερωτηθείς για τις εναλλακτικές επιλογές, ο κ. Καδής, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες, ανέφερε πως «υπάρχουν πολύ συγκεκριμένες σκέψεις στην περίπτωση που δεν υπάρχει κατάληξη με τον ανάδοχο να κινηθούμε σε άλλες κατευθύνσεις».

Απαντώντας σε ερώτηση αν είναι δυνατόν να υπάρξει κατάληξη σε συμφωνία με τον ανάδοχο που να έχει τη σύμφωνο γνώμη τόσο του Γενικού Ελεγκτή όσο και της ΚΕΕΑ, ο Υπουργός Γεωργίας είπε πως θεωρούμε ότι μπορούμε να φτάσουμε σε μια συμφωνία, η οποία θα εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον.

«Αυτό όμως θα φανεί στην πραγματικότητα μέσα από τις διαπραγματεύσεις, οι οποίες θα γίνουν τις αμέσως επόμενες μέρες», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν αντιμετωπίζονται οι ανησυχίες των κοινοτήτων που επηρεάζονται από τη χωματερή του Κοτσιάτη, ο κ. Καδής είπε πως οι κοινότητες αναμένουν και αυτές να δουν τις τελικές διευθετήσεις και να οριστικοποιηθεί αυτό το ζήτημα, το οποίο χρονολογείται.

«Γι’ αυτό και για μας είναι προτεραιότητα να ολοκληρωθούν οι όποιες συζητήσεις μέσα στο επόμενο διάστημα», είπε.

Σε ερώτηση ποιο είναι το αγκάθι που εμποδίζει τη σύναψη συμφωνίας, ο κ. Καδής είπε ότι είναι μια σειρά από όρους, οι οποίοι έχουν τεθεί και συζητούνται και θα τεθούν στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με τον ανάδοχο, στην προσπάθεια επίτευξης μιας συνολικής λύσης μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Αναφορικά με το θέμα που εγείρει ο Γενικός Ελεγκτής, που αφορά το ποσό που οφείλεται στην ανάδοχο εταιρεία, ο κ. Καδής είπε ότι ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης έθεσε στη σύσκεψη τις απόψεις τις οποίες έθεσε και δημόσια, για να προσθέτει ότι αυτές σίγουρα λαμβάνονται υπόψη.

«Απ’ εκεί και πέρα πρέπει να δει κανείς πώς εξυπηρετείται ευρύτερα το δημόσιο συμφέρον», είπε, υπενθυμίζοντας ότι εκκρεμεί το κλείσιμο της χωματερής στον Κοτσιάτη, ότι υπάρχει καταδικαστική απόφαση για την Κύπρο, η οποία εάν θα μεταφραστεί σε πρόστιμο θα στοιχίσει μερικές δεκάδες εκατομμύρια.

Άρα, συνέχισε «όλα αυτά θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη στο πλαίσιο της εξυπηρέτησης του δημοσίου συμφέροντος».

Σε ερώτηση αν η επίκληση του δημοσίου συμφέροντος αποτελεί και μήνυμα προς τον Γενικό Ελεγκτή όπως περιορίσει τις απαιτήσεις του, ο κ. Καδής είπε πως δεν τίθεται τέτοιο θέμα και επανέλαβε πως ο στόχος της ομάδας που θα διαπραγματευτεί με τον ανάδοχο είναι να πετύχει την καλύτερη δυνατή συμφωνία προς όφελος του Κύπριου πολίτη και εξέφρασε την ελπίδα αυτό τελικά να καταστεί δυνατό.

Ερωτηθείς πόσο επείγει να εξευρεθεί λύση στο θέμα και πότε θα επιβληθεί το πρόστιμο, ο κ. Καδής είπε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε δώσει διορία μέχρι το τέλος του 2017 για εξεύρεση των τελικών διευθετήσεων.

«Έχει εκπνεύσει αυτή η προθεσμία και άρα κινούμαστε σε ημερομηνίες, οι οποίες θέτουν δυσκολίες στη δική μας πλευρά. Γι’ αυτό η προτεραιότητα για μας είναι να κινηθούμε άμεσα και να οριστικοποιηθούν οι οποίες διευθετήσεις, είτε η συμφωνία με τον ανάδοχο είτε είναι εναλλακτικές επιλογές το συντομότερο δυνατόν», κατέληξε.

Στη σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, μεταξύ άλλων, συμμετείχαν ο κ. Καδής, ο Υπουργός Εσωτερικών, ο Γενικός Εισαγγελέας και ο Γενικός Ελεγκτής.

Πηγή: ΚΥΠΕ