Νέοι επενδυτές από το εξωτερικό «βλέπουν» Λεμεσό

Επενδυτικά ταμεία και ειδικοί θεωρούν ότι η ανάπτυξη της κτηματαγοράς θα συνεχιστεί

Της Αλεξίας Καφετζή

 

Η ανάπτυξη του παραλιακού μετώπου της Λεμεσού που συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς βλέπει πλέον νέα πρόσωπα να μπαίνουν στο «παιχνίδι», καθώς σύμφωνα με πληροφορίες της «24», νέα επενδυτικά ταμεία και ξένες εταιρείες από χώρες που μέχρι στιγμής δεν είχαν άμεση σχέση με τις αναπτύξεις στην Λεμεσό εμφανίζονται έτοιμα να συμμετάσχουν με πολύτιμα κεφάλαια στα projects που βρίσκονται υπό σχεδιασμό.

Μιλώντας με ειδικούς της αγοράς ακινήτων που δραστηριοποιούνται εδώ και δεκαετίες στις ΗΠΑ, στο Ισραήλ, στο Ντουμπάι και στην Κίνα, μας είπαν ότι δεν βλέπουν «ταβάνι» στην ανάπτυξη της Λεμεσού και με δεδομένη την ζήτηση που υπάρχει, θεωρούν ότι οι τρέχουσες τιμές ανά τετραγωνικό μέτρο είναι ακόμη χαμηλές, ειδικότερα όταν συγκριθούν με ανεπτυγμένες πόλεις όπως για παράδειγμα το Τελ Αβίβ, το οποίο αποτελεί πλέον εμπορικό και επενδυτικό κέντρο παρά τις δυσκολότερες συνθήκες που υπάρχουν στο Ισραήλ, με δεδομένη και την ανασφάλεια που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Σε ότι αφορά το χρονικό ορίζοντα της ανάπτυξης, καθώς πολλοί είναι αυτοί που αμφιβάλλουν για το κατά πόσο μπορεί να διατηρηθεί αυτή η ραγδαία ανάπτυξη στην Λεμεσό σε βάθος χρόνου, οι ειδικοί προβλέπουν ότι η ανάπτυξη μπορεί να διαρκέσει ακόμη και για μία δεκαετία, δεδομένης της προσφοράς, της ζήτησης αλλά και των συνθηκών της κυπριακής οικονομίας.

Στην Κύπρο, οι ειδικοί της αγοράς ακινήτων φαίνεται ότι επιβεβαιώνουν τα όσα διαπιστώνουν όσοι ασχολούνται με την Λεμεσό και το ρεπορτάζ μας για τους νέους «παίκτες» που μπαίνουν στην αγορά ακινήτων.

Μιλήσαμε με τον Πόλυ Κουρουσίδη, Managing Director της Total Valuations για την υπάρχουσα κατάσταση στην Λεμεσό και κυρίως για το επενδυτικό περιβάλλον: «Στην Λεμεσό έρχονται πλέον και εταιρείες που κάνουν business, που έχουν λειτουργία στην Κύπρο, όπως για παράδειγμα ναυτιλιακές εταιρείες και από την Γερμανία ακόμη. Εταιρείες που απέκτησαν γραφεία στην Λεμεσό και ήρθαν για να μείνουν. Παράλληλα, πολλοί επενδυτές και ξένοι αγοραστές έρχονται πλέον στην Λεμεσό όχι μόνο για τα διαβατήρια, αλλά και γιατί έχει μπει στον παγκόσμιο χάρτη ακινήτων».

Σε ερώτησή μας γιατί οι ξένοι πλέον επιλέγουν την Λεμεσό, αν δεν είναι για τα διαβατήρια, μας είπε: «Οι ξένοι αναζητούν την Λεμεσό λόγω της ανάπτυξης και των υποδομών της πόλης. Δεν είναι μόνο τα διαβατήρια. Η Λεμεσός μπήκε στον παγκόσμιο χάρτη των ακινήτων λόγω των καινούργιων έργων που γίνονται και απολύτως δικαιολογημένα».

Οι τιμές έχουν πάρει την ανηφόρα σε όλη τη Λεμεσό και φυσικά στο παραλιακό μέτωπο. Ο κ. Κουρουσίδης εκτιμά ότι οι τιμές μπορεί να διατηρηθούν στα ίδια υψηλά επίπεδα από τη στιγμή που οι συνθήκες θα παραμείνουν ίδιες: «Σίγουρα πρέπει να δούμε ότι το θέμα της τιμής των ακινήτων είναι συνάρτηση της προσφοράς και της ζήτησης. Από την στιγμή που υπάρχει αρκετά μεγάλη ζήτηση επί του παραλιακού μετώπου για κατοικίες και διαμερίσματα και δεν υπάρχει διαθεσιμότητα, τότε ναι θεωρώ ότι θα διατηρηθούν οι τιμές. Λαμβάνοντας υπόψιν, βέβαια, ότι θα διατηρηθεί και το νομικό καθεστώς όπως είναι σήμερα. Μπορεί η Λεμεσός να μην προσελκύει μόνο επενδυτές για τα διαβατήρια πλέον αλλά είναι σημαντικό να διατηρηθεί αυτό το κίνητρο από πλευράς της κυβέρνησης, καθώς μπορεί να επηρεάσει τις τιμές. Λόγω της περιορισμένης προσφοράς και της αυξημένης ζήτησης θα υπάρξει συγκράτηση στα υψηλά επίπεδα που βρίσκεται σήμερα».

Για το γενικότερο επενδυτικό κλίμα και την Λεμεσό που είναι στο επίκεντρο, ο κ. Κουρουσίδης μας είπε ότι: «η Λεμεσός είναι εμπορικό κέντρο της Μεσογείου, έρχονται πολλές πολυεθνικές έρχονται τώρα και μάλιστα λόγω του φυσικού αερίου. Αυτές οι εταιρίες υποστηρίζουν και εξυπηρετούν τους «κολοσσούς» που έχουν πάρει τα συμβόλαια του φυσικού αερίου και έχουν φέρει πολλούς εργαζόμενους, που ζουν στην Λεμεσό. Παράλληλα, πάντοτε βοηθάει και το καλό φορολογικό καθεστώς της Κύπρου, το οποίο προσελκύει ούτως ή άλλως πολλές ξένες εταιρείες για να βρίσκονται στην χώρα μας και να επωφελούνται. Θεωρώ, πάντως, ότι είμαστε σε καλό δρόμο».

«Θέμα μειωμένης προσφοράς και αυξημένης ζήτησης, οι τιμές των ακινήτων στην Λεμεσο», λέει ο Πόλυς Κουρουσίδης, Managing Director της Total Valuations

Το πρώτο κρουαζιερόπλοιο του 2018 έφτασε στη Λεμεσό

Σύμφωνα με την Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Λεμεσού (ΕΤΑΛ), περίπου 2,800 ταξιδιώτες  και πάνω από 1,000 μέλη πληρώματος του κρουαζιερόπλοιου Mein Schiff 5, έτυχαν υποδοχής στη νέα αίθουσα επιβατών του λιμανιού της Λεμεσού.

Το κρουαζιερόπλοιο Mein Schiff 5 παρέμεινε για 24 ώρες στο λιμάνι της Λεμεσού και “στόχος της εκδήλωσης είναι η δημιουργία της καλύτερης δυνατής εικόνας για την πόλη και η προσέλκυση των ταξιδιωτών στο ιστορικό κέντρο και στα σημεία αναφοράς της ευρύτερης περιοχής”.

Πολυμελής ομάδα από μουσικούς και χορευτές του Πολιτιστικού Ομίλου “Ζήδρος Πάνω Πολεμιδιών” παρουσίασε μουσικο-χορευτικό πρόγραμμα, ενώ κοπέλες με παραδοσιακές στολές θα προσφέρουν κουμανδαρία, ζιβανία και παραδοσιακά εδέσματα, επιδεικνύοντας την κυπριακή φιλοξενία .

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με πρωτοβουλία του Δήμου Λεμεσού και της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λεμεσού και την οικονομική στήριξη του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού.