Ο καιρός επηρεάζει ό,τι ανεβάζουμε στα social media

Διεθνής επιστημονική μελέτη έδειξε ότι αυτά που ποστάρουμε στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης επηρεάζονται εν πολλοίς από τις εκάστοτε καιρικές συνθήκες. Οι μεταπτώσεις του καιρού στην ψυχική διάθεση είναι γνωστές. Τώρα μαθαίνουμε ότι σχετίζονται και με ό,τι ανεβάζουμε στα social media.

Οπότε, όταν φτιάχνει ο καιρός, επηρεάζεται θετικά η ψυχική διάθεση των χρηστών, με αποτέλεσμα οι αναρτήσεις τους να είναι πιο χαρούμενες. Αντίθετα, όταν βρέχει πολύ, όταν κάνει πολύ κρύο ή υπερβολική ζέστη, τότε το Facebook και το Twitter «πήζουν» από αναρτήσεις με αρνητική συναισθηματική φόρτιση.

«Η μελέτη μας είναι η πρώτη που παρατηρεί και μετρά τη σχέση ανάμεσα στον κακό καιρό και στο συναισθηματικό περιεχόμενο των αναρτήσεων στο Twitter και στο Facebook. Το μέγεθος της επίδρασης του καιρού είναι τόσο μεγάλο, που είναι ανάλογο με την αλλαγή στην ψυχική διάθεση των χρηστών μετά από γεγονότα, όπως ένας σεισμός ή ένα περιστατικό μαζικών δολοφονιών σε σχολείο», δήλωσε ο καθηγητής Εστεμπάν Μόρο του Πανεπιστημίου Κάρλος 3 της Μαδρίτης.

Οι ερευνητές από την Ισπανία, τις ΗΠΑ και την Αυστραλία ανέλυσαν 2,4 δισεκατομμύρια αναρτήσεις στο Facebook και 1,1 δισεκατομμύρια στο Twitter μεταξύ των ετών 2009-2016, χρησιμοποιώντας ένα ειδικό λογισμικό, που ταξινομεί τις αναρτήσεις σε συναισθηματικά θετικές ή αρνητικές, ανάλογα με τις λέξεις που χρησιμοποιήθηκαν. Στη συνέχεια έγινε συσχέτιση των αναρτήσεων με τα ημερήσια μετεωρολογικά δεδομένα κάθε περιοχής.

«Βρήκαμε ότι, ο τρόπος που εκφραζόμαστε, διαμορφώνεται από τον καιρό. Οι αντίξοες καιρικές συνθήκες, όπως οι πολύ χαμηλές ή οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες, η μεγάλη υγρασία και η πολλή συννεφιά, δρουν αρνητικά στη συναισθηματική έκφραση των αναρτήσεων» δήλωσε ο ερευνητής Νικ Ομπράντοβιτς του Εργαστηρίου Media Lab του ΜΙΤ.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό PLoS One.

πηγή:healthmag.gr