Το ΡΙΚ ευθύνεται για την ασθένειά της, επιμένει η Ευδοκία Λοϊζου

Συνεχίστηκε και τέλειωσε η αντεξέτασή της, από τον Πόλυ Πολυβίου

Του Μάριου Δημητρίου

Με την απερίφραστη αμφισβήτηση, εκ μέρους του δικηγόρου του ΡΙΚ, Πόλυ Πολυβίου, ότι η εγκεφαλίτιδα, από την οποία υποφέρει η δημοσιογράφος Ευδοκία Λοϊζου, από το 2007, όταν εργαζόταν στο ΡΙΚ, οφείλεται στις κακές συνθήκες εργασίας στο ΡΙΚ, συνεχίστηκε την Τρίτη 3 Απριλίου 2018, η εκδίκαση της αστικής αγωγής της Ευδοκίας, εναντίον του ΡΙΚ, για παραβίαση των κανονισμών ασφαλείας από το Ίδρυμα, δηλαδή για την παράλειψη του ΡΙΚ, να της παρέχει ως εργοδότης, ασφαλείς συνθήκες εργασίας.

Ο ισχυρισμός της Ευδοκίας, που εμφανίζεται ενώπιον του Προέδρου του Επαρχιακού Δικαστηρίου, Δικαστή Νικόλα Σάντη, με δικηγόρο της τον Δώρο Ιωαννίδη, είναι ότι η εγκεφαλίτιδά της, οφείλεται ακριβώς, στις κακές συνθήκες εργασίας στο ΡΙΚ. «Σας υποβάλλω», της είπε ο κ. Πολυβίου, «ότι παρά τη συμπάθεια που αισθάνομαι για σας και ως δικηγόρος και ως άνθρωπος, η θέση του ΡΙΚ είναι ότι, το τι έχετε, στον βαθμό που το έχετε, δεν οφείλεται στις εγκαταστάσεις του ΡΙΚ και ότι πολλά από τα παράπονά σας, εστιάζονται σε πράξεις και/ή παραλείψεις της Κυπριακής Δημοκρατίας. Συμφωνείτε;». Η ενάγουσα απάντησε αρνητικά, επιμένοντας ότι η ασθένειά της, «προκλήθηκε από το ΡΙΚ, τέρμα». Να αναφέρουμε ότι και αυτή η δικάσιμος της 3ης Απριλίου 2018, όπως και οι προηγούμενες, ξεκίνησε με την υπόμνηση εκ μέρους του Δικαστή Νικόλα Σάντη, ότι έγιναν και πάλι ειδικές ρυθμίσεις στη δικαστική αίθουσα, δηλαδή έσβησαν τα φώτα και έκλεισαν τα παράθυρα, λόγω της ασθένειας και της ευαισθησίας στα μάτια (θολής όρασης), που επικαλείται η ενάγουσα.

«Με προσβάλλετε ότι θέλω διπλά λεφτά»

Υπενθυμίζουμε ότι στις προηγούμενες δικάσιμους στις 26 και στις 30 Ιανουαρίου 2018, η Ευδοκία δήλωσε από το εδώλιο του μάρτυρα, ότι «έχει το κράτος και το ΡΙΚ απέναντί της» και ότι «βιώνει ένα πόλεμο εναντίον της, από τη μέρα που αναγνωρίστηκε η ασθένειά της ως επαγγελματική». Η δήλωσή της, έγινε στη διάρκεια της αντεξέτασής της από τον Πόλυ Πολυβίου, που στη διάρκεια αυτών των δύο δικασίμων, υπέβαλε ότι η ενάγουσα, ζητά ως αποζημίωση από το ΡΙΚ, (σχεδόν 300 χιλιάδες ευρώ), πολύ περισσότερα, από τα χρήματα που δικαιούται. Της υπέβαλε στη δικάσιμο της 26ης Ιανουαρίου 2018, ότι επιδιώκει «να μεγιστοποιήσει το λαβείν της και να πάρει διπλά, τριπλά και τετραπλά» και ότι οι αποδείξεις πληρωμών που παρουσιάζει στην αίτηση για αποζημίωση, «έχουν μέσα διπλο-πληρωμές, πολλά λάθη, αδικαιολόγητα ποσά και ποσά, που καλύπτονται από άλλα ποσά». Απευθυνόμενος στην Ευδοκία, ο Π. Πολυβίου της είπε ότι «αυτές οι αποδείξεις, δείχνουν ότι εσκεμμένα ή άθελά σας, έχετε υποβάλει πολύ περισσότερα έξοδα, από αυτά στα οποία έχετε υποβληθεί».

«Λυπάμαι που με προσβάλλετε κύριε Πολυβίου», ήταν η απάντηση της Ευδοκίας Λοϊζου, που συνέχισε λέγοντας ότι ασθένησε, ενώ εργαζόταν σε ένα ημικρατικό οργανισμό και ότι η ασθένειά της αναγνωρίστηκε ως επαγγελματική, από το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας, του Υπουργείου Εργασίας. «Έπρεπε», είπε, «εσείς οι ίδιοι να με πιάσετε από το χέρι, να με πάρετε στο Λονδίνο να γίνω καλά και όχι να μου συμπεριφέρεστε έτσι και να μου κάνετε πόλεμο. Βιώνω ένα πόλεμο από τη μέρα που αναγνωρίστηκε η ασθένεια μου ως επαγγελματική. Με προσβάλλετε ότι είμαι θεατρίνα και ότι θέλω διπλά λεφτά». (Να σημειώσουμε ότι στη δικάσιμο της 24ης Ιανουαρίου 2018, ο Π. Πολυβίου υπέβαλε στην Ευδοκία ότι «υπάρχει ένα στοιχείο θεατρινισμού στη συμπεριφορά της, ενώ η κατάσταση της υγείας της, είναι αρκετά καλή». Στη δικάσιμο της 30ης Ιανουαρίου 2018, ο δικηγόρος του ΡΙΚ, επανέλαβε τις υποβολές αυτές προς την ενάγουσα, αναφέροντας ότι «αυτά που ζητάτε ως ειδικές αποζημιώσεις, δηλαδή κόστη και έξοδα, είναι διογκωμένες και πλασματικές και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα». Η ενάγουσα διέψευσε και αρνήθηκε ότι συμβαίνει αυτό, ενώ ο κ. Πολυβίου επέμενε στους ισχυρισμούς του και στο τέλος της διαδικασίας, της υπέβαλε ότι υποβλήθηκαν εκ μέρους της, στο Δικαστήριο, «ψευδείς αποδείξεις».

-«Δεν σας το επιτρέπω κύριε Πολυβίου», απάντησε η Ευδοκία Λοϊζου, με τον Π. Πολυβίου να αντιδρά, λέγοντας ότι «μόνο ο Πρόεδρος (του Δικαστηρίου), μπορεί να μου το απαγορεύσει». Συνέχισε υποβάλλοντας ότι «όλα αυτά τα έγγραφα», (σ. σ. τιμολόγια  θεραπειών σε νοσηλευτήρια του εξωτερικού – κυρίως του Λονδίνου – και της Κύπρου που κατέθεσε η Ευδοκία στο Δικαστήριο), «είναι ύποπτα, δεν λεν την πραγματικότητα, είναι διπλά, τριπλά και τετραπλά, σε μια προσπάθεια να αποσπάσετε όσο το δυνατό περισσότερα χρήματα από το Δημόσιο, κάτι που έχετε πετύχει».

-«Λυπάμαι, με προσβάλλετε πολύ, είναι πολύ προκλητικά αυτά που μου λέτε», ήταν η απάντηση της ενάγουσας.

«Επέστρεψα στο ΡΙΚ τα επιδόματα ασθενείας μου»

Επανερχόμενοι στην αντεξέταση της Ευδοκίας, από τον Πόλυ Πολυβίου, στις 3 Απριλίου 2018, να αναφέρουμε ότι η διαδικασία, περιστράφηκε σε μεγάλο βαθμό, γύρω από τον όγκο εγγράφων και αποδείξεων θεραπειών σε νοσηλευτήρια, που κατέθεσε η Ευδοκία στο Δικαστήριο. Η δικάσιμος ξεκίνησε δύσκολα και δημοσιογραφικά αδιάφορα, αφού οι δύο πλευρές, σε συνεννόηση μεταξύ τους, κατανάλωσαν αρκετό χρόνο, προκειμένου να αφαιρεθούν με βάση τα έγγραφα αυτά, κάποια ποσά χρημάτων, από το ποσόν που η ενάγουσα απαιτεί ως αποζημίωση από το ΡΙΚ. Στη συνέχεια ο δικηγόρος του Ιδρύματος, υπέβαλε στη δημοσιογράφο, ότι «το ΡΙΚ για «ανθρωπιστικούς» λόγους, σας κατέβαλλε μισθοδοσία από τον Αύγουστο 2010, μέχρι Φεβρουάριο 2014, που ανερχόταν στο ποσόν των 82 χιλιάδων περίπου. Και γενικότερα, από τον Ιούνιο 2008 μέχρι τον Φεβρουάριο 2014, που σταμάτησε η «ανθρωπιστική» καταβολή μισθών, το ΡΙΚ σας κατέβαλε συνολικά, περίπου 126 χιλιάδες ευρώ, σε μισθούς». Η Ευδοκία απάντησε ότι «δεν θυμάται» και πέρασε στην «επίθεση», αναφέροντας ότι το ΡΙΚ, «της χρωστά μισθούς, σχεδόν 22 χιλιάδων ευρώ». Πρόσθεσε τα εξής: «Είμαι η μοναδική άνεργη υπάλληλος, που επέστρεψα στο ΡΙΚ τα επιδόματα ασθενείας μου – περίπου 26 χιλιάδες ευρώ και έχω και τις αποδείξεις».

«Διογκωμένες» αξιώσεις και επιδόματα ασθενείας

Ο Πόλυς Πολυβίου, είπε σε νέα υποβολή του, – θέτοντας, όπως ανέφερε, τη θέση του ΡΙΚ – προς την Ευδοκία Λοϊζου: «Με λύπη μου, σας θέτω ότι οι αξιούμενες ειδικές αποζημιώσεις, είναι διογκωμένες, πλασματικές και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Φαίνεται ότι τα ποσά που διεκδικείτε ως αποζημιώσεις από το ΡΙΚ δεν δικαιολογούνται από τα έγγραφα που έχετε θέσει ενώπιον του Δικαστηρίου. Σας υποβάλλω ότι σχεδόν όλα τα έξοδά σας, έχουν καλυφθεί από τη Δημοκρατία και από άλλες πηγές, χωρίς να υποστείτε εσείς οποιαδήποτε προσωπική δαπάνη. Έτσι είναι;»

-Όχι βέβαια.

-Το ΡΙΚ, σας κάλεσε πρόσφατα, να επιστρέψετε στην εργασία σας;

-Ναι.

-Εσείς γράψατε επιστολή μέσω του δικηγόρου κυρίου Ιωαννίδη, ότι δεν είστε σε θέση να επιστρέψετε στην εργασία σας;

-Μάλιστα.

Επανεξεταζόμενη στη συνέχεια από τον δικηγόρο της Δώρο Ιωαννίδη, η Ευδοκία Λοϊζου, ανέφερε ότι το σύνολο του ποσού που  διεκδικεί ως αποζημιώσεις από το ΡΙΚ, είναι σχεδόν 300 χιλιάδες ευρώ. Ερωτώμενη, σχετικά, είπε ότι έχει επιστρέψει στο ΡΙΚ, 26 χιλιάδες ευρώ, που πήρε ως επιδόματα ασθενείας και ότι έχει σχετική βεβαίωση, από τις Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Με τη σειρά του ο κ. Ιωαννίδης υπέβαλε ότι «είναι παράνομη», η ενέργεια του ΡΙΚ να ζητήσει και να πάρει τα επιδόματα ασθενείας της ενάγουσας. «Ο νόμος απαγορεύει να παίρνει ο εργοδότης, τα επιδόματα ασθενείας των υπαλλήλων του», είπε χαρακτηριστικά. Αντιδρώντας, ο Πόλυς Πολυβίου, υποστήριξε ότι «η μαρτυρία αυτή, είναι παραπλανητική και το ΡΙΚ δεν έχει υποπέσει σε οποιαδήποτε παρανομία. Θα δοθεί μαρτυρία από υπεύθυνους λειτουργούς του ΡΙΚ». Στο τέλος της δικασίμου, ο δικηγόρος του Ιδρύματος, υπέβαλε στην Ευδοκία ότι «το ΡΙΚ, σας έχει διαμηνύσει επισήμως και εγγράφως, ότι είστε ακόμα στην υπηρεσία του και είστε ευπρόσδεκτη να πάτε όποτε επιθυμείτε να αναλάβετε εργασία. Σωστό;». Η ενάγουσα  απάντησε καταφατικά.

Δύο γιατροί, από τους δέκα…

Σύμφωνα με τον Δώρο Ιωαννίδη, στην επόμενη δικάσιμο θα κληθούν ως μάρτυρες, δύο γιατροί, από τους δέκα συνολικά γιατρούς, ιδιώτες και κυβερνητικούς, από την Κύπρο και το εξωτερικό, που θα καλέσει να δώσουν τη μαρτυρία τους στη διαδικασία αυτή. Σε μια καταληκτική του δήλωση, ο Πόλυς Πολυβίου ευχαρίστησε τον Δικαστή Νικόλα Σάντη, τις στενογράφους και όλους τους συνεργάτες του, «για τη βοήθεια σας, στον χειρισμό αυτής της ιδιότυπης υπόθεσης, προς το συμφέρον της Δικαιοσύνης», ενώ ο Δώρος Ιωαννίδης, δήλωσε ότι «συμφωνεί απόλυτα», με τον συνάδελφό του. «Ενεργήσαμε καθηκόντως», ήταν το σχόλιο του Δικαστή…

Φωτό: Η Ευδοκία Λοϊζου, με τον δικηγόρο της Δώρο Ιωαννίδη, στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, στη δικάσιμο της 3ης Απριλίου 2018.