ΣτΕ: Καταπολέμηση των διακρίσεων ενάντια στους Ρομά σε τοπικό επίπεδο

Το Κογκρέσο των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) καλεί τους Δημάρχους της Ευρώπης να υπογράψουν τη Δήλωση κατά των διακρίσεων για τους Ρομά.

Πρόκειται για ένα κείμενο το οποίο υιοθετήθηκε τον Μάρτιο του 2017 κατά την 32η Σύνοδο του Κογκρέσου, και σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση έχει υπογραφεί μέχρι σήμερα από 83 εκπροσώπους τοπικών αρχών, που προέρχονται από 32 κράτη μέλη του ΣτΕ. Οι τελευταίοι Δήμοι που υπέγραψαν τη δήλωση είναι ο Βόλος στην Ελλάδα, το Σίσλι στην Τουρκία και το Γκλίβιτσε στην Πολωνία.

Οι διακρίσεις εις βάρος των τσιγγάνων συνεχίζουν να αποτελούν μια από τις πιο διαδεδομένες μορφές ρατσισμού στην Ευρώπη, καθώς εκατομμύρια Ρομά σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες έρχονται αντιμέτωποι με το φαινόμενο στην καθημερινή τους ζωή, λέει ο εκπρόσωπος του Κογκρέσου για το θέμα των Ρομά, Τζον Γουόρμισαμ.

Η δήλωση, συνεχίζει, είναι μια πολιτική εξαγγελία και με την υπογραφή της οι εκλεγμένοι τοπικοί άρχοντες δεσμεύονται να καταπολεμήσουν όλες τις μορφές διακρίσεων, βίας, παρενόχλησης και υποκίνησης μίσους κατά των Ρομά στους δήμους ή στις περιφέρειές τους.

Πέραν των δύο επίσημων γλωσσών, της αγγλικής και της γαλλικής, η δήλωση έχει επίσης μεταφραστεί σε 21 γλώσσες, περιλαμβανομένης της ελληνικής, καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: ΚΥΠΕ