Το ΥΠΠ στηρίζει το έργο του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού στηρίζει το έργο και τις σημαντικές προσπάθειες που καταβάλλει ο Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου, ώστε οι νέοι να έχουν ενεργό συμμετοχή και καθοριστικό ρόλο στα κοινωνικά δρώμενα, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Χαμπιαούρης.

Σε χαιρετισμό του στο Ευρω – Μεσογειακό Φόρουμ Νεολαίας, με θέμα τη «Βιώσιμη Συμμετοχή και Ενεργό Πολιτότητα», που πραγματοποιήθηκε σε παραλιακό ξενοδοχείο στη Λάρνακα, ο Υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι η σημαντική αυτή πρωτοβουλία πραγματοποιείται από τον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου, ως Εθνική Υπηρεσία διαχείρισης του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Erasmus Plus: Νεολαία», σε συνεργασία με το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, τον Δήμο Λάρνακας, το Europe Direct και τις Εθνικές Υπηρεσίες Νεολαίας της Ελλάδας, Ιταλίας και Πορτογαλίας.

Πρόσθεσε ότι σκοπός της αξιόλογης αυτής προσπάθειας είναι η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Μεσογείου. Συγκεκριμένα, το Φόρουμ στοχεύει στην προώθηση της συμμετοχής και της ενεργού πολιτότητας, όπως ακριβώς καταγράφονται μέσα στην Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τη Νεολαία 2010-2018, και αφορούν στην ευαισθητοποίηση των νέων γύρω από τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είπε.

Σημείωσε πως “η συγκεκριμένη διοργάνωση επιδιώκει επίσης να δώσει έμφαση στον σημαντικό γεωπολιτικό ρόλο, που καλείται να διαδραματίσει η Κύπρος ως σταυροδρόμι ανάμεσα στην Γηραιά Ηπειρο και στη Μέση Ανατολή».

Ο Υπουργός καλωσόρισε στην Κύπρο τους «μαθητές από την Κύπρο και τους νέους από το εξωτερικό» και σημείωσε πως η παρουσία τους στο νησί «δίνει πρόσθετη αξία στην όλη προσπάθεια, αφού επιτρέπει τη συνάντηση και την αλληλογνωριμία νέων ανθρώπων από διαφορετικές χώρες, αλλά κυρίως προσφέρει τη δυνατότητα για προβληματισμό και ανταλλαγή απόψεων γύρω από επίκαιρα και χρήσιμα θέματα».

Ως Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, συνέχισε «επικροτούμε την υλοποίηση αξιόλογων διοργανώσεων, όπως η συγκεκριμένη, που προωθούν την συνεργασία σε εθνικό και διεθνές επίπεδο και συμβάλλουν αποτελεσματικά στην καλλιέργεια του σεβασμού και του διαλόγου, προάγοντας τη δημοκρατία και την ειρήνη. Τέτοιου είδους δράσεις καθιστούν σαφές ότι τα κοινά προβλήματα, απαιτούν κοινές ενέργειες και στρατηγικές συμμαχίες».

Ταυτόχρονα διαβεβαίωσε πως «το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού στηρίζει ευρύτερα το έργο και τις σημαντικές προσπάθειες που καταβάλλει ο Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου, ώστε οι νέοι μας να έχουν ενεργό συμμετοχή και καθοριστικό ρόλο στα κοινωνικά δρώμενα. Έμπρακτη απόδειξη αποτελεί ο σχεδιασμός και η δημιουργία της Εθνικής Στρατηγικής για τη Νεολαία της Κύπρου, το περιεχόμενο της οποίας διαμορφώθηκε με δημοκρατικό και συμμετοχικό τρόπο από τους άμεσα επηρεαζόμενους».

Ο κ. Χαμπιαούρης είπε επίσης ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και διεθνείς οργανισμοί, συμπεριλαμβανομένων και των Ηνωμένων Εθνών, συμμερίζονται την άποψη ότι οι νέοι αποτελούν το πιο δυναμικό κομμάτι κάθε εξελιγμένης κοινωνίας. Ως εκ τούτου οφείλουμε να ενισχύουμε και να ενδυναμώνουμε τους νέους, δημιουργώντας τις κατάλληλες συνθήκες και προϋποθέσεις, ώστε να δρουν ευσυνείδητα, να εξελίσσονται και να προοδεύουν για τον εαυτό τους αλλά και για το κοινό καλό».

Τέλος, σημείωσε πως «η ελπίδα και η αισιοδοξία εκφράζεται κυρίως μέσα από τα μάτια νέων, δημιουργικών ανθρώπων, με ήθος, όραμα και αποφασιστικότητα».

Πηγή: ΚΥΠΕ