Με Tornado από το Ακρωτήρι έγινε η επίθεση κατά εγκαταστάσεων χημικών όπλων στη Συρία

Το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι δύο ζεύγη μαχητικών αεροσκαφών τύπου Tornado, που απογειώθηκαν περίπου στις 3 το πρωί ώρα Κύπρου από τη βάση Ακρωτηρίου έπληξαν με πυραύλους Storm Shadow εγκατάσταση του συριακού καθεστώτος, που συνδέεται με χημικά όπλα 15 χιλιόμετρα δυτικά της πόλης Χομς.

Το «χτύπημα ακριβείας» έγινε σε πρώην πυραυλική βάση της Συρίας, όπου το συριακό καθεστώς αποθήκευε συστατικά στοιχεία παρασκευής χημικών όπλων. Πρόκειται για ένα από τους τρεις στόχους που επλήγησαν από τις δυνάμεις των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γαλλίας, οι οποίοι αφορούν εγκαταστάσεις που συνδέονται με την παρασκευή χημικών όπλων.

Τα τέσσερα Tornado επέστρεψαν ασφαλή στο Ακρωτήρι. Το Υπουργείο Άμυνας κήρυξε την επιχείρηση “επιτυχημένη”.

Όπως ανακοινώθηκε, είχε προηγηθεί εκτενής επιστημονική μελέτη ώστε η επίθεση να μην προκαλέσει τη μόλυνση της ευρύτερης περιοχής. Η εγκατάσταση που έπληξαν οι Βρετανοί ήταν μακριά από κατοικημένη περιοχή.

Ο Υπουργός Άμυνας Γκάβιν Γουίλιαμσον χαρακτήρισε την επιχείρηση «νόμιμη και ανάλογη της κατάστασης» χρήση στρατιωτικής δύναμης, η οποία «στόχευε συγκεκριμένα στην υποβάθμιση της ικανότητας του καθεστώτος Άσαντ να χρησιμοποιεί χημικά όπλα».

Νωρίτερα η Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι με δήλωσή της μέσω Twitter είχε ανακοινώσει πως είχε δώσει εντολή για στρατιωτικό πλήγμα κατά του συριακού καθεστώτος από κοινού με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία.

Παραπέμποντας στο ιστορικό χρήσης χημικών όπλων από τον Πρόεδρο Άσαντ, η κα.Μέι είπε ότι έπρεπε να μπει τέλος στο επίμονο μοτίβο συμπεριφοράς του συριακού καθεστώτος. «Όχι μόνο για να προστατεύσουμε τους αθώους πολίτες στη Συρία από τους τρομερούς θανάτους και τραυματισμούς που προκαλούνται από τα χημικά όπλα, αλλά επίσης επειδή δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τη διάβρωση της διεθνούς νόρμας που προλαμβάνει τη χρήση τέτοιων όπλων».

Η Βρετανίδα Πρωθυπουργός σημείωσε ότι επιδιώχθηκε να αξιοποιηθεί κάθε διπλωματικό κανάλι, αλλά οι προσπάθειες αυτές δεν καρποφόρησαν. Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στο πιο πρόσφατο ρωσικό βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας κατά μίας ανεξάρτητης έρευνας για την καταγγελλόμενη χημική επίθεση στην Ντούμα.

«Επομένως δεν υπήρχε πρακτική εναλλακτική από τη χρήση βίας για να υποβαθμιστεί και να αποτραπεί η χρήση χημικών όπλων από το συριακό καθεστώς», πρόσθεσε η κα Μέι, κάνοντας λόγο για «περιορισμένο και στοχευμένο πλήγμα» που στέλνει επίσης ένα μήνυμα σε οποιονδήποτε άλλο πιστεύει ότι μπορεί να χρησιμοποιεί ατιμώρητος χημικά όπλα.

Η Τερέζα Μέι κατέληξε λέγοντας ότι δεν ήταν μία απόφαση που έλαβε ελαφρά τη καρδία, αλλά ότι οι συμμαχικές δυνάμεις δεν μπορούσαν να επιτρέψουν να καταστεί αποδεκτή πρακτική η χρήση χημικών όπλων.

«Η ιστορία μας διδάσκει ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να υπερασπίζεται τους παγκόσμιους κανόνες και τα κριτήρια που μας κρατούν όλους ασφαλείς», συμπλήρωσε η Βρετανίδα Πρωθυπουργός.

Πηγή: ΚΥΠΕ