Εκδηλώσεις κατακλυσμού Λάρνακας: Μειωμένο φέτος το κόστος  – Πως μας κατατάσσει η Unesco

Μειωμένο, σε σύγκριση με άλλες χρονιές είναι το κόστος των εκδηλώσεων για τον Κατακλυσμό 2018 στη Λάρνακα, ενώ σε μιά άλλη εξέλιξη, η αίτηση του Δήμου στην Εθνική Επιτροπή Unesco για εγγραφή του Κατακλυσμού Λάρνακας στον Εθνικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, έγινε δεκτή και πλέον ο Κατακλυσμός εντάσσεται και επίσημα στις άυλες λαϊκές παραδόσεις της Κύπρου.

Σε γραπτή ανακοίνωση του Δήμου Λάρνακας αναφέρεται ότι «από την Παρασκευή 25 Μαΐου 2018, επίσημη μέρα έναρξης των εορτασμών, χιλιάδες κόσμου κατέκλυσε το παραλιακό μέτωπο των Φοινικούδων όπου σε τρεις εξέδρες διεξάγονται οι καλλιτεχνικές εκδηλώσεις».

Ο Δήμος Λάρνακας, προστίθεται στην ανακοίνωση «με γνώμονα την παράδοση, για έξι συνεχόμενες μέρες, δίνει την ευκαιρία σε χιλιάδες επισκέπτες την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα,  διαγωνισμούς κυπριακής ποίησης, ερωτικών τραγουδιών, τσιαττιστών, αυλού, μπάλου και κυπριακών χορών, αναβιώνοντας έτσι τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας».

Σημειώνεται ακόμα ότι «παρά τη αυξημένη προσέλευση το κόσμου, το κόστος των φετινών καλλιτεχνικών εκδηλώσεων ανήλθε στις 90 χιλιάδες ευρώ, ποσό που είναι αρκετά μειωμένο από τις προηγούμενες χρονιές. Συγκεκριμένα, οι εκδηλώσεις για τον Κατακλυσμό το 2014 ανήλθε στις 136.111, για το 2015 στις €109.280, για το 2016 στις €113.065 και για το 2017 στις €120.710».

Ο Δήμος Λάρνακας «με γνώμονα τους δημότες διατηρεί πάντοτε το ψηλό επίπεδο ποιότητας των εκδηλώσεων του, μειώνοντας το κόστος τους στο μέγιστο δυνατό βαθμό».

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ακόμα ότι «φέτος, συμπληρώνονται 100 χρόνια από τον υφιστάμενο οργανωμένο τρόπο εορτασμού του καθότι η τοπική πλέον γιορτή του Κατακλυσμού στη Λάρνακα γιορτάζεται με ιδιάζοντα τρόπο. Με στόχο τη διαφύλαξη και διατήρηση της παραδοσιακής ταυτότητας του, ο Δήμος Λάρνακας κατάθεσε τη σχετική αίτηση στην Εθνική Επιτροπή Unesco για εγγραφή του Κατακλυσμού Λάρνακας στον Εθνικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς».

Η αίτηση του Δήμου Λάρνακας, συνεχίζει η ανακοίνωση «έγινε αποδεκτή και έτσι σήμερα, ο Κατακλυσμός της Λάρνακας εντάσσεται ανάμεσα στις άυλες λαϊκές παραδόσεις της Κύπρου, που στην ολότητα τους, αποτελούν τον πλούτο της ιστορικής παράδοσης και πολιτισμού μας».

Πηγή:ΚΥΠΕ