Έμαθε η Κομισιόν για την χαοτική κατάσταση των κρατικών νοσοκομείων – Τα είπε όλα ο Ν. Συλικιώτης

Eνώπιον της Κομισιόν έθεσε ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Ν. Συλικιώτης την τραγική κατάσταση που επικρατεί στα κρατικά νοσοκομεία της Κύπρου, ζητώντας να δοθεί στήριξη για ουσιαστική αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας.

Σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου αναφέρεται ότι:  “Παρόλο που οι εθνικές κυβερνήσεις είναι αρμόδιες για την οργάνωση και την εξασφάλιση υγειονομικής περίθαλψης, ο κος Συλικιώτης απευθύνθηκε στον Επίτροπο Υγείας, καθώς η Ε.Ε. έχει ρόλο να συμπληρώνει τις εθνικές πολιτικές, βοηθώντας τα κράτη μέλη να επιτυγχάνουν τους κοινούς στόχους για υψηλό επίπεδο υγείας και ποιοτική υγειονομική περίθαλψη για όλους.

Στο μεταξύ ο κ. Συλικιώτης ζήτησε να ενημερωθεί σε ποιες ενέργειες θα προβεί η Κομισιόν ώστε να διασφαλιστεί το ανθρώπινο δικαίωμα της υγείας, καθώς και το δικαίωμα πρόσβασης σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας για όλους τους Κυπρίους. Ο κ. Συλικιώτης υπογραμμίζει πως απαιτείται να δοθούν άμεσα λύσεις, με ουσιαστική προώθηση τον εκσυγχρονισμό και αναδιοργάνωση των κρατικών νοσηλευτηρίων της Κύπρου. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, η Κύπρος κατέχει τη χαμηλότερη θέση στις δημόσιες δαπάνες υγείας και, ως αποτέλεσμα, τα κρατικά νοσοκομεία της Κύπρου πάσχουν από υποστελέχωση σε όλα τα επίπεδα ιατρικού, νοσηλευτικού και άλλου προσωπικού, καθώς και από έλλειψη σημαντικού εξοπλισμού και αναλωσίμων.

Στην ανακοίνωση τονίζεται : «Πως τα κρατικά νοσοκομεία στην Κύπρο καταρρέουν και ως επακόλουθο το επίπεδο της φροντίδας των ασθενών υποβαθμίζεται σημαντικά, η περίθαλψη είναι ανεπαρκής και πολλοί ασθενείς περιμένουν για μήνες σε λίστες αναμονής μέχρι να τους παρασχεθεί η απαραίτητη νοσηλεία. Ιδιαίτερη αναφορά δε κάνει, επίσης, στο γεγονός πως η Κύπρος είναι η μόνη χώρα που δεν έχει μονάδα για επείγοντα περιστατικά για τα παιδιά”.