Κυπριακό και Επιτροπή Αναφορών συζήτησαν ΕΒΕ Αμμοχώστου και ΥΠΕΞ

Οι τρέχουσες εξελίξεις στο Κυπριακό, η επίσκεψη της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο στις 7 και 8 Μαΐου για το ζήτημα της Αμμοχώστου, το άνοιγμα του οδοφράγματος Δερύνειας, και οι επιχειρηματικές αποστολές στο εξωτερικό, ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν χθες σε συνάντηση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αμμοχώστου με τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΒΕ Αμμοχώστου, ο κ. Χριστοδουλίδης εξέφρασε την άποψη ότι σύντομα θα επαναρχίσουν οι συνομιλίες, με βάση το πλαίσιο Γκουτέρες, μετά και τον διορισμό της Αμερικανίδας Τζέιν Χολ Λουτ ως νέας απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, η οποία αναμένεται σύντομα να έλθει στην Κύπρο για διερευνητικές επαφές με τα ενδιαφερόμενα μέρη.

Όσον αφορά την επίσκεψη κλιμακίου της Επιτροπής Αναφορών, ο κ. Χριστοδουλίδης επεσήμανε ότι σκοπός της επίσκεψης είναι η επιβεβαίωση και επαναφορά στο προσκήνιο της γραπτής δήλωσης του Ευρωκοινοβουλίου ημερομηνίας 14/02/2012 που προνοεί, μεταξύ άλλων, την εφαρμογή των ψηφισμάτων 550 (1984) και 789 (1992) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, για την επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της.

Ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Αμμοχώστου Αυγουστίνος Παπαθωμάς εξέφρασε την ευχή ότι θα ανοίξει επιτέλους η Αμμόχωστος για τους κατοίκους της και ότι αυτό μπορεί να συνδυαστεί με το επικείμενο άνοιγμα του οδοφράγματος στη Δερύνεια.

Πηγή: ΚΥΠΕ