Κύπριοι, πρόσφυγες στη Βρετανία πιο πλούσιοι και από τη Βασίλισσα

Από το 1989 η Βρετανική εφημερίδα Sunday Times εκδίδει κάθε χρόνο μία λίστα με τους 1.000 πλουσιότερους ανθρώπους ή οικογένειες που κατοικούν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η λίστα ανανεώνεται ετησίως κάθε Απρίλιο και στη συνέχεια δημοσιεύεται σε ένα περιοδικό που δίδεται μαζί με την ομώνυμη βρετανική Κυριακάτικη εφημερίδα.

Της Γιώτας Δημητρίου

Η λίστα δεν περιορίζεται σε Βρετανούς πολίτες αλλά περιλαμβάνει άτομα και οικογένειες που δεν είναι Άγγλοι, αλλά εργάζονται κυρίως ή ζουν στη Βρετανία. Γι’ αυτό στη περσινή λίστα στον αριθμό 13 βρισκόταν ο Roman Abramovich και πολλοί άλλοι μη Βρετανοί.

Η 30η ετήσια έκδοση του The Rich Times Rich List δημοσιεύεται αυτό το Σαββατοκύριακο και συγκεκριμένα στις 13 Μαίου. Ο οριστικός οδηγός για τα 1.000 πιο πλούσια άτομα και οικογένειες του Ηνωμένου Βασιλείου θα βρίσκεται σε μια ειδική έκδοση ενός περιοδικού από 160 σελίδες και θα διανέμεται μαζί με την εφημερίδα “The Sunday Times”.

Ωστόσο, εν αναμονή της λίστας κάποιες πληροφορίες έχουν ήδη διαρρεύσει και δημοσιευτεί σε άλλα Βρετανικά ΜΜΕ. Σύμφωνα με την Sunday Times «Η Λίστα του 2018 αποκαλύπτει ότι υπάρχει ένας αριθμός ρεκόρ δισεκατομμυριούχων στη Βρετανία. Περισσότεροι από ένας στους επτά από τους πλουσιότερους 1.000 ανθρώπους έχουν περιουσία τουλάχιστον £1δις.

Η πιο πρόσφατη έρευνα πλούτου της Sunday Times δείχνει ότι υπάρχουν περισσότεροι δισεκατομμυριούχοι με στερλίνες στο Λονδίνο από οποιαδήποτε άλλη πόλη στον κόσμο.

Οι Πρόσφυγες της Rich List

Όλοι αυτοί που τάσσονται κατά της βοήθειας προσφύγων θα έπρεπε να ρίξουν μια ματιά στη φετινή λίστα των Sunday Times με τους πλουσιότερους επιχειρηματίες του Ηνωμένου Βασιλείου. Όπως έχει ήδη γίνει γνωστό η λίστα φέτος συμπεριλαμβάνει 15 πρώην πρόσφυγες, η συνολική περιουσία των οποίων ξεπερνά τα 6 δισ. στερλίνες.

Πρόκειται για ανθρώπους που έφυγαν από τη χώρα τους λόγω πολέμου, απολυταρχικών καθεστώτων, προσφυγιάς και όταν έφτασαν στην Αγγλία για ένα καλύτερο αύριο, οι περισσότεροι από αυτούς δεν είχαν ούτε μία στερλίνα στη τσέπη τους!

Πρώτος στη λίστα των «πλουσιότερων προσφύγων» είναι ο Κύπριος Τζον Χριστοδούλου, που έφυγε από την Κύπρο μετά την τουρκική εισβολή του 1974 και πήγε στην Αγγλία για ένα καλύτερο αύριο.

Τζον Χριστοδούλου στην κορυφή των «κάποτε φτωχοί πρόσφυγες σήμερα εκατομμυριούχοι»

Η περιουσία του Τζον Χριστοδούλου ανέρχεται σε 1,5 δισ. στερλίνες. Ανάμεσα στην περιουσία του 52χρονου Ελληνοκύπριου μεταξύ άλλων είναι και δύο πεντάστερα ξενοδοχεία στο Κάναρι Γουάρφ του Λονδίνου (τα Marriott West India Quay και Canary Riverside Plaza).
Ο εκατομμυριούχος Ελληνοκύπριος έχει τρία παιδιά και ζει κυρίως στο Μονακό όπου ελλιμενίζεται και το «Zeus», το μήκους 74 μέτρων γιοτ του.

Κάποτε φτωχοί πρόσφυγες σήμερα εκατομμυριούχοι και πετυχημένοι

Ανάμεσα στους υπόλοιπους πολυεκατομμυριούχους πρώην πρόσφυγες της λίστας είναι ο μεγιστάνας των θαλασσινών Ικμπάλ Αχμέντ που γεννήθηε στο Μπαγκλαντές. Ο Ικμπάλ πριν φτάσει στη Βρετανία έζησε μερικά από τα πιο φρικτά συμβάντα που μπορεί να περάσει κάποιος. Σε ηλικία μόλις 14 ετών έγινε μάρτυρας της σφαγής 100 Ινδουιστών κατά τη διάρκεια του πολέμου για την ανεξαρτησία των ομοεθνών του.

Οι ιστορίες των προσφύγων που κατάφεραν να μπουν στην Rich List των Sunday Times εμπεριέχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον. Η περίπτωση του 80χρονου σήμερα ιρακινού Νάντμι Αούτσι είναι ακόμα μια ιστορία που θα μπορούσε να αποτελούσε υλικό για σενάριο χολιγουντιανής ταινίας. Ο Νάντμι κατάφερε να επιζήσει δύο σκληρών δοκιμασιών στις ιρακινές φυλακές όπου βασανίστηκε και ξυλοκοπήθηκε κατ΄ εξακολούθηση. Στη συνέχεια βασανισμένος και φτωχός έφτασε στη Βρετανία για ένα καλύτερο αύριο. Σήμερα είναι ένας από τους πλουσιότερους επιχειρηματίες του Ηνωμένου Βασιλείου και το όνομα του φιγουράρει στη Rich List των Sunday Times.

H Βασίλισσα της Αγγλίας δεν είναι η πιο πλούσια

Ο κατάλογος της λίστας του 2015 σηματοδότησε τον πρώτο χρόνο που η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ δεν ήταν μεταξύ των κορυφαίων 300 πιο πλούσιων, κάτι που συνέβαινε για πρώτη φορά από τη μέρα που ξεκίνησε η λίστα το 1989. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Βασίλισσα ήταν η νούμερο ένα στον κατάλογο όταν ξεκίνησε η λίστα το 1989.

Σύμφωνα με την φετινή Rich List των Sunday Times υπάρχουν 15 άλλοι Αριστοκράτες των οποίων ο πλούτος και η περιουσία ξεπερνούν εκείνα της Βασίλισσας της Αγγλίας! Μάλιστα!
Συγκεκριμένα η Βασίλισσα είναι ο 16ος πιο πλούσιος άνθρωπος με «τίτλο ευγενείας» στη Βρετανία, δηλαδή ανάμεσα στους αριστοκράτες, αλλά κατέχει μόλις τη 329η θέση στη λίστα με τους πλούσιους ολόκληρου του Ηνωμένου Βασιλείου!

Η περιουσία της εκτιμάται στα 425 εκατομμύρια ευρώ (360 εκατομμύρια αγγλικές στερλίνες). Λαμβάνει το 15% των κερδών από τα ακίνητα της Crown Estate καθώς και ένα επίδομα που προέρχεται από τις φορολογίες, ενώ έχει στην κατοχή της και μια μεγάλη συλλογή από έργα τέχνης, πολύτιμα κοσμήματα και αυτοκίνητα.

Παρόλα αυτά, υπάρχουν 15 Αριστοκράτες που είναι πλουσιότεροι.

Για να δούμε ποιοι είναι αυτοί:

15. The Duke of Northumberland (Δούκας)
437 εκατομμύρια ευρώ

14. Charlotte Townshend (Σαρλότ Τάουνσεντ)
502 εκατομμύρια ευρώ

13. The Duke of Sutherland (Δούκας)
685 εκατομμύρια ευρώ

12. Duke of Bedford (Δούκας)
835 εκατομμύρια ευρώ

11. Lord Rothschild (Λόρδος)
869 εκατομμύρια ευρώ

10. Prince Jonathan and Princess Gesine Doria Pamphilj (Πρίγκιπας-Πριγκίπισσα)
886 εκατομμύρια ευρώ

9. The Duke of Devonshire (Δούκας)
1040 εκατομμύρια ευρώ

8. The Earl of Iveagh and the Guinness family (Κόμης)
1052 εκατομμύρια ευρώ

7. Viscount Rothermere and family (Υποκόμης)
1099 εκατομμύρια ευρώ

6. Robert Miller and Princess Marie-Chantal and family (Ρόμπερτ Μίλλερ & Πριγκίπισσα)
1.7 δισεκατομμύρια ευρώ

5. Viscount Portman and family (Υποκόμης)
2.3 δισεκατομμύρια ευρώ

4. Baroness Howard de Walden (Βαρόνος)
4.3 δισεκατομμύρια ευρώ

3. Lady Charlotte Wellesley (Λαίδη)
4.4 δισεκατομμύρια ευρώ

2. Earl Cadogan (Κόμης)
7.6 δισεκατομμύρια ευρώ

1. The Duke of Westminster and the Grosvenor family (Δούκας)
11 δισεκατομμύρια ευρώ

* Περισσότερα στο επόμενο τεύχος της «24» με τους Κύπριους και Ελλαδίτες της λίστας καθώς και με περισσότερο υλικό από τη λίστα που θα έχει ήδη επίσημα κυκλοφορήσει.

* Η Sunday Times Irish Rich List 2018, που δημοσιεύθηκε στις 25 Μαρτίου και καταγράφει τον πλούτο των 300 πλουσιότερων ανθρώπων σε όλη την Ιρλανδία, βρίσκεται διαδικτυακά στο thesundaytimes.ie/irishrichlist και μπορεί ο καθένας να τη δει και να τη μελετήσει.