Λάρνακα: Δείτε γιατί καλούνται οι δημότες να κατεβάσουν μια εφαρμογή στο κινητό τους

Ο Δήμος Λάρνακας ζητά από τους πολίτες να αξιολογήσουν συγκεκριμένα μέτρα κινητικότητας στην πόλη. Σε γραπτή ανακοίνωση του Δήμου καλούνται «οι δημότες να επισκεφθούν το www.motivate.imet.gr και να κατεβάσουν στο κινητό τους την εφαρμογή MOTIVATE PROJECT από το App Store και το Google Play για να αξιολογήσουν συγκεκριμένα μέτρα κινητικότητας που αφορούν τη Λάρνακα. Οι δημότες καλούνται να απαντήσουν σε ερωτήσεις αναφορικά με την ποιότητα του συστήματος δημοσίων συγκοινωνιών της Λάρνακας και το υφιστάμενο δίκτυο ποδηλατοδρόμων και πεζοδρόμων».

Οι δημότες «καλούνται επίσης να αναφέρουν τι θέλουν να τους προσφέρει ένα ελεγχόμενο σύστημα στάθμευσης στο κέντρο της πόλης, ώστε να διευκολυνθεί η καθημερινότητά τους και να καταθέσουν την άποψη τους σχετικά με το πόσο χρήσιμη θεωρούν τη λειτουργία ενός τέτοιου συστήματος. Ταυτόχρονα οι δημότες θα μπορούν να δηλώσουν τις ημερήσιες διαδρομές τους και να συμμετέχουν στο πρόγραμμα επιβράβευσης που σχεδιάζει ο Δήμος Ιωαννιτών, κερδίζοντας διάφορα δώρα».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση «ο Δήμος Λάρνακας, συμμετέχει στο έργο με τίτλο “MOTIVATE – Promoting citizens’ active involvement in the development of Sustainable Travel Plans in Med Cities with Seasonal Demand” στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος Interreg-MED 2014-2020 με εταίρους από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Πορτογαλία και την Ιταλία».

Το MOTIVATE «προωθεί ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης Σχεδίων Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) που βασίζεται στον συμμετοχικό σχεδιασμό αξιοποιώντας τα διαδικτυακά μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social media) και εφαρμογές πληροφορικής για τη συγκέντρωση δεδομένων. Απώτερος στόχος είναι τα δεδομένα αυτά να συμβάλλουν στον σχεδιασμό πολιτικών με επίκεντρο τον πολίτη και την ικανοποίηση των αναγκών του, ενώ κεντρική φιλοσοφία του έργου MOTIVATE είναι πόλεις όπου οι πολίτες έχουν φωνή, συμμετέχουν και από κοινού με τους αρμόδιους φορείς, καθιστούν τις πόλεις τους βιώσιμες».

Για τον σκοπό αυτό «στο πλαίσιο του έργου ΜΟΤΙVATE, αναπτύχθηκε διαδικτυακή πλατφόρμα συμμετοχικού σχεδιασμού από το Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών (ΙΜΕΤ) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ). Στόχος είναι να χρησιμοποιήσουν την πλατφόρμα και τις εφαρμογές, όσοι περισσότεροι πολίτες και επισκέπτες γίνεται, δίνοντας πληροφορίες για τον τρόπο με τον οποίο μετακινούνται στην πόλη και αξιολογώντας υφιστάμενες δομές και προτεινόμενα μέτρα και υπηρεσίες που έχουν σχέση με την κινητικότητα. Οι κάτοικοι καλούνται να καταγράψουν τις ημερήσιες διαδρομές τους, να αξιολογήσουν τις υπηρεσίες μετακίνησης αλλά και να εκφέρουν τη γνώμη τους σχετικά με μελλοντικές παρεμβάσεις».

Πηγή:ΚΥΠΕ