Λύση και επιστροφή, μέσω οδοφράγματος Δερύνειας

Οι ΚατωΔερυνειώτες, δεν θέλουν περίφραξη του δρόμου προς την Αμμόχωστο

Του Μάριου Δημητρίου

«Μέσω της διάνοιξης των οδοφραγμάτων και ιδιαίτερα αυτού της Δερύνειας, θα έρθουμε ακόμα πιο κοντά, τόσο στην κατεχόμενη Κάτω Δερύνεια, όσο και στην εκκλησία μας και στην Αμμόχωστο. Η επιστροφή στην Κάτω Δερύνεια και στην Αμμόχωστο και η μελλοντική λύση του κυπριακού, περνά και μέσα από τη Δερύνεια. Συγκινούμαι που το λέω, ότι μέσω και αυτού του οδοφράγματος, θα επιστρέψουμε πίσω».

Τα πιο πάνω ανέφερε ο Δήμαρχος Δερύνειας Άντρος Καραγιάννης, καλωσορίζοντας την Κυριακή 6 Μαϊου 2018, τους εκατοντάδες πρόσφυγες από την Κάτω Δερύνεια που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του Δήμου Δερύνειας και της Επιτροπής Προσφύγων Κάτω Δερύνειας και παρευρέθηκαν στην ετήσια συνεστίαση της κοινότητας, στην αίθουσα «Ζάππειον» στη Δερύνεια (Πρόσφυγας από την Κάτω Δερύνεια είναι και ο υπογράφων).

Προηγήθηκε λειτουργία εσπερινού στην εκκλησία Αποστόλου Βαρνάβα, στον προσφυγικό συνοικισμό Δερύνειας και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Πεσόντων, Δολοφονηθέντων και Αγνοουμένων ηρώων Δερύνειας και Κάτω Δερύνειας 1974, δίπλα από το Θεματικό Πάρκο και το Αμφιθέατρο του Δήμου Δερύνειας. Στεφάνια κατέθεσαν ο Δήμαρχος Άντρος Καραγιάννης, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων Κάτω Δερύνειας, Δημοτικός Σύμβουλος Αντρέας Γρηγορίου, ο Σταθμάρχης του Αστυνομικού Σταθμού Δερύνειας Κωνσταντίνος Πάμπου, οι βουλευτές του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννης και Γιώργος Κάρουλας και οι βουλευτές του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού (ο οποίος γεννήθηκε στην Κάτω Δερύνεια), Νίκος Κέττηρος και Χριστάκης Τζιοβάνης. (Στη συνεστίαση παρευρέθηκε και η βουλευτίνα του ΑΚΕΛ Σκεύη Κουκουμά). Για τον ήρωα Θέμη Δημητριάδη, στεφάνι κατέθεσε η Δέσπω Δημητριάδου, σύζυγος του αδελφού του, Ροβέρτου. Για τον ήρωα Λοϊζο Χρίστου, στεφάνι κατέθεσε η αδελφή του, Καίτη Χρίστου. Για τον ήρωα Κυριάκο Γεωργίου (Μπλάκη), στεφάνι κατέθεσαν τα αδέλφια του Χριστάκης και Φώτος. Για τα τρία αγνοούμενα παιδιά, Ανδρέα, Μαρία και Κίκα, στεφάνι κατέθεσε η μητέρα τους Χρυστάλλα Κυριάκου.

«Δεν θέλουμε περίφραξη του δρόμου»

«Η διάνοιξη οδοφραγμάτων», είπε επίσης ο Άντρος Καραγιάννης απευθυνόμενος στους ΚατωΔερυνειώτες, «αποτελεί καθαρά πολιτική απόφαση και τα οδοφράγματα ανοίγουν ως μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Από την ενημέρωση που είχαμε από τον Υπουργό Εξωτερικών, τον Ελληνοκύπριο διαπραγματευτή και τον Επικεφαλής της ε/κ πλευράς στην Τεχνική Επιτροπή για τη Διάνοιξη Οδοφραγμάτων, Σώτο Ζακχαίο, φαίνεται ότι το οδόφραγμα Δερύνειας, θα ανοίξει μέχρι την 1η Ιουλίου 2018. Είναι μια πολιτική απόφαση που λήφθηκε πριν τρία χρόνια και από ό,τι φαίνεται, υλοποιείται. Καθήκον μας ως τοπική αρχή, είναι να παρακολουθούμε αν κάποιες υποσχέσεις και έργα, προχωρούν ή όχι και εκεί που βλέπουμε ότι κάτι δεν πάει σωστά, ρωτούμε και παρεμβαίνουμε». Αναφορά στην επερχόμενη διάνοιξη του οδοφράγματος Δερύνειας, με αρνητικό σχολιασμό της ενδεχόμενης περίφραξης του δρόμου που οδηγεί από τη Δερύνεια, δια μέσου της Κάτω Δερύνειας, προς την Αμμόχωστο, έκαναν δύο από τους ΚατωΔερυνειώτες ομιλητές, στη συνεστίαση της προσφυγικής κοινότητας. Ο Ανδρέας Γρηγορίου, Δημοτικός Σύμβουλος στον Δήμο Δερύνειας και Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων Κάτω Δερύνειας, είπε ότι «ο τρόπος που θα ανοίξει το οδόφραγμα Δερύνειας, δεν μας ικανοποιεί, γιατί ο δρόμος που οδηγεί στην Κάτω Δερύνεια από το οδόφραγμα, θα είναι περιφραγμένος δεξιά και αριστερά και δεν θα μπορούμε να δούμε τα σπίτια μας και την εκκλησία μας. Γι’ αυτό είμαστε σε συνεννόηση με τον Δήμαρχο Δερύνειας και θα στείλουμε επιστολή στους αρμοδίους, ζητώντας να μην υπάρχει περίφραξη, τουλάχιστον από τη μια πλευρά του δρόμου». Εξάλλου ο συντονιστής της εκδήλωσης Πέτρος Γεωργίου, σχολίασε ότι «με λύπη μας μαθαίνουμε ότι ο δρόμος προς την Κάτω Δερύνεια και την Αμμόχωστο, έχει περιφραχθεί δεξιά και αριστερά και πρόθεση είναι να προστεθεί και καναβάτσο, ύψους δυο μέτρων. Προσωπικά, το βλέπω σαν ένα διάδρομο, όπου οδηγούν τα πρόβατα για σφαγή…Δεν βλέπω πώς αυτό, θα αποτελέσει μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης…Εύχομαι να έχω λάθος, να έχουν δίκιο εκείνοι που σκέφτονται διαφορετικά από εμένα στο ζήτημα αυτό και να είναι όλα για καλό»…

Για 44 χρόνια, βουβή κι ερειπωμένη…

Να σημειώσουμε ότι ο Ανδρέας Γρηγορίου, κάλεσε αρχικά σε μονόλεπτη σιγή, στη μνήμη των ηρώων της κοινότητας που έπεσαν μαχόμενοι κατά των Τούρκων εισβολέων και όσων πέθαναν στην προσφυγιά. «Σας καλωσορίζω και στη φετινή ετήσια συνεστίαση, μακριά από την αγαπημένη μας Κάτω Δερύνεια, που για 44 χρόνια τώρα, παραμένει βουβή κι ερειπωμένη», είπε μεταξύ άλλων. «Ούτε και φέτος», πρόσθεσε, «κατέστη δυνατό να ανοίξει το οδόφραγμα Δερύνειας, ούτε και απέδωσαν οι προσπάθειες μας για λειτουργία της εκκλησίας των Αγίων Τιμοθέου και Μαύρας, τη μνήμη των οποίων τιμούμε στις 3 Μαϊου, γιατί προσκρούουν στην άρνηση των κατοχικών αρχών».

Ο Α. Γρηγορίου ευχαρίστησε τον Δήμο Δερύνειας για την οικονομική κάλυψη της συνεστίασης και επίσης ευχαρίστησε τον Βαρνάβα Ανδρέου που κάλυψε οικονομικά την έκδοση του λαχείου, τον Ζάκο Σιδερένο που χορήγησε την κατασκευή του αυτοκόλλητου συνθήματος «Κάτω Δερύνεια – Δεν Ξεχνώ – Επιστροφή» και τον Χριστάκη Ασσιώτη, για το δώρο που προσφέρει κάθε χρόνο, για την κλήρωση δώρων της συνεστίασης. Ανέφερε επίσης ότι η Επιτροπή Προσφύγων Κάτω Δερύνειας, δώρισε σε κάθε οικογένεια ΚατωΔερυνειωτών, μια πλακέτα με την εικόνα των Αγίων Τιμοθέου και Μαύρας και με τις φωτογραφίες των τριών πεσόντων το 1974, ηρώων της κοινότητας Θέμη Δημητριάδη, Λοϊζου Χρίστου και Κυριάκου Γεωργίου. Επίσης ευχαρίστησε τον λαϊκό ποιητή Αντώνη Κατσαντώνη, τον παραδοσιακό οργανοπαίκτη Μιχάλη Στέκα, το χορευτικό συγκρότημα του Δήμου Δερύνειας «Δρυμιό» και τη χοροδιδάσκαλο Ιωάννα Μάρκου, για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα της συνεστίασης.

Από τις εργασίες διάνοιξης του οδοφράγματος Δερύνειας.

Η Χρυστάλλα Κυριάκου Ποταμού από την Κάτω Δερύνεια, μητέρα τριών αγνοούμενων μικρών παιδιών, καταθέτει στεφάνι στο Μνημείο Πεσόντων, Δολοφονηθέντων και Αγνοουμένων ηρώων Δερύνειας και Κάτω Δερύνειας 1974. Σαράντα τέσσερα χρόνια μετά, εξακολουθεί να είναι άγνωστη η τύχη των αγνοούμενων παιδιών του Χριστάκη και της Χρυστάλλας – του 5χρονου Ανδρέα και των 3χρονων διδύμων Μαρίας και Κίκας – σε μια από τις πιο τραγικές περιπτώσεις αγνοουμένων της τουρκικής εισβολής.

Στιγμιότυπο από την περιφορά της εικόνας των Αγίων Τιμοθέου και Μαύρας Κάτω Δερύνειας, στην εκκλησία Αποστόλου Βαρνάβα συνοικισμού Δερύνειας, την Κυριακή 6 Μαϊου 2018.

Φωτό: Ο Δήμαρχος Δερύνειας Άντρος Καραγιάννης, ανάμεσα στους ΚατωΔερυνειώτες Πέτρο Γεωργίου, συντονιστή των εκδηλώσεων της ημέρας (αριστερά) και τον Δημοτικό Σύμβουλο Δήμου Δερύνειας Ανδρέα Γρηγορίου, στη συνεστίαση της 6ης Μαϊου 2018. Το  αυτοκόλλητο σύνθημα που κρατά ο κ. Καραγιάννης, κατασκεύασε και πρόσφερε στους συγχωριανούς, ο Κυριάκος (Ζάκος) Σιδερένος. (Φωτογραφία Βίκτωρ Καραγιάννης).