«Ντροπή για την Αστυνομία, η υπόθεση Θανάση Νικολάου»

Ο δικηγόρος της οικογένειας του αδικοχαμένου εθνοφρουρού, στηλιτεύει τους χειρισμούς των κρατικών υπηρεσιών, για τον ανεξιχνίαστο θάνατό του

Του Μάριου Δημητρίου

Στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, βρέθηκαν την Τρίτη 15 Μαϊου 2018, για άλλη μια φορά, η Ανδριάνα και ο Χαράλαμπος Νικολάου, οι τραγικοί γονείς του αδικοχαμένου 26χρονου εθνοφρουρού Θανάση Νικολάου, αρχιτέκτονα από την Αυστραλία, κατοίκου Λεμεσού, που βρέθηκε νεκρός κάτω από το γεφύρι της Άλασσας, στις 29 Σεπτεμβρίου 2005, ενώ υπηρετούσε 6μηνη μειωμένη στρατιωτική θητεία στην Εθνική Φρουρά.

Ενώ συμπληρώνονται 13 χρόνια από τον ανεξιχνίαστο ακόμα θάνατο του Θανάση, οι γονείς και τα αδέλφια του, Νίκος, Ανδρέας και Πόπη, ζητούν από τη Γενική Εισαγγελία και την Αστυνομία, να διερευνήσουν και να εξιχνιάσουν επιτέλους την υπόθεση και επικαλούνται τα επιστημονικά πορίσματα, επιμένοντας ότι ο Θανάσης, ήταν θύμα προμελετημένης δολοφονίας και όχι από πτώση εξ ύψους, όπως αρχικά αναφέρθηκε από τον ιατροδικαστή Πανίκο Σταυριανό, στη σκηνή.

Ένας χρόνος από την αγωγή κατά Γ. Εισαγγελέα

Υπενθυμίζουμε ότι πέρασε ένας χρόνος ακριβώς, από τη 16η Μαϊου 2017, όταν έγινε η πρώτη ακρόαση της αστικής αγωγής της οικογένειας, εναντίον του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας για τη Δημοκρατία (για την Αστυνομία, τις Στρατιωτικές Αρχές, τους Ανακριτές, τον Γενικό Εισαγγελέα και άλλες αρμόδιες αρχές του κράτους). Ο δικηγόρος της οικογένειας, Λουκής Λουκαϊδης, είχε πει απερίφραστα, απευθυνόμενος στον Πρόεδρο του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας Χάρη Πογιατζή, ότι «υπάρχει μια ενσυνείδητη αδιαφορία από την Γενική Εισαγγελία και την Αστυνομία, με σαφή πρόθεση να συγκαλύψουν το έγκλημα». Ο Λουκής Λουκαϊδης ζήτησε εκ μέρους της οικογένειας, την έκδοση προστακτικού διατάγματος από το Δικαστήριο, «για επίσπευση από το κράτος, των ενεργειών προς την κατεύθυνση διερεύνησης του εγκλήματος». Οι σχετικές έρευνες για τα αίτια του θανάτου του Θανάση Νικολάου, είχαν επαναρχίσει στις 3 Νοεμβρίου 2014, αλλά δεν προχώρησαν μέχρι τώρα.

Λήφθηκε το DNA των στρατιωτών

Όπως πληροφόρησε την «24» η δικηγόρος Λουκία Πατσαλίδου, (από το δικηγορικό γραφείο Λ. Λουκαϊδη), που παρέστη στο Δικαστήριο την περασμένη Τρίτη, η Νομική Υπηρεσία ζήτησε και πήρε από τον Δικαστή Χ. Πογιατζή, μια τελευταία ημερομηνία (7 Ιουνίου 2018) για το θέμα της υπεράσπισης, στο πλαίσιο της αγωγής της οικογένειας Νικολάου, κατά του Γενικού Εισαγγελέα. Πρόσθεσε ότι «έχει καταχωρηθεί η έκθεση απαίτησης και παραμένει τώρα να καταχωρηθεί η υπεράσπιση, για να προχωρήσει η αγωγή, κανονικά. Η Νομική Υπηρεσία, μας είπε ότι θα μας ενημερώνει για τις οποιεσδήποτε εξελίξεις, ότι έχει επαν-ανοιχτεί η υπόθεση και τώρα αναμένονται απαντήσεις από τους ανακριτές. Δεδομένου ότι η δική μας πλευρά, δεν είχε απαντήσεις μέχρι σήμερα, ζητήσαμε διαφάνεια και να μας αποστείλουν σχετικές επιστολές, σε σχέση με τις εξελίξεις. Το Δικαστήριο εξήγησε στην οικογένεια Νικολάου, ότι η όλη διαδικασία παίρνει χρόνο, επειδή επαν-ανοίχτηκε η υπόθεση. Επίσης αναφέρθηκε ότι υπήρξε εξέλιξη, αφού λήφθηκε το DNA των στρατιωτών που υπηρετούσαν με τον Θανάση».

Η ίδια η Ανδριάνα Νικολάου, είπε στην «24», σε εμφανή συναισθηματική φόρτιση: «Γιατί τόσα άλλα εγκλήματα τα εξιχνιάζουν σε χρόνο ρεκόρ και για τη δολοφονία του παιδιού μας, ροκανίζουν το χρόνο και μας τυραννούν 13 ολόκληρα χρόνια; Σιωπούσα μέχρι τώρα, αλλά δεν μπορώ πλέον, να σιωπώ, δεν πάει άλλο. Είπα στο Δικαστήριο, ότι θεωρώ συνένοχους για τη δολοφονία του παιδιού μου, όλους αυτούς που μπορούν να κάνουν κάτι και δεν το κάνουν, ή που ξέρουν και συγκαλύπτουν το έγκλημα».

«Μπορείτε να ερευνήσετε την υπόθεση, ή όχι;»

Σε μια άλλη εξέλιξη, ο δικηγόρος της οικογένειας Νικολάου, Λουκής Λουκαϊδης, έστειλε την περασμένη Δευτέρα 14 Μαϊου 2018, την ακόλουθη επιστολή προς τον Αρχηγό Αστυνομίας Ζαχαρία Χρυσοστόμου: «Ενεργώ εκ μέρους των πελατών μου, γονέων και συγγενών του θανόντος Αθανάσιου Νικολάου, ο οποίος στις 29 Σεπτεμβρίου 2005, βρέθηκε σκοτωμένος κάτω από το γεφύρι της Άλασσας, ύψους 30 μέτρων, χωρίς εξωτερικές κακώσεις και με το στόμα γεμάτο άμμο και μέχρι σήμερα οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους, ιδίως η Αστυνομία, δεν επέδειξαν την αναμενόμενη επάρκεια και ζήλο για τη διαπίστωση των αιτιών του θανάτου αυτού, ο οποίος οφείλεται σαφώς, σε δολοφονία. Ο Αθανάσιος κατά το χρόνο του θανάτου του, υπηρετούσε τη θητεία του στην Εθνική Φρουρά. Επρόκειτο για παιδί με λαμπρό χαρακτήρα και με γνήσια διάθεση να υπηρετήσει την πατρίδα του. Το μεσημέρι της εν λόγω ημέρας, ο στρατός επικοινώνησε με την οικογένειά του για να την πληροφορήσει ότι ο Αθανάσιος αγνοείτο. Αργότερα την ίδια μέρα, βρέθηκε νεκρός κάτω από το γεφύρι της Άλασσας, όπως ανέφερα προηγουμένως. Πριν το θάνατό του, υπήρξε θύμα παρενοχλήσεων στο στρατόπεδο από άλλους εθνοφρουρούς. Δεν θα μπω σε περισσότερες λεπτομέρειες, διότι η υπόθεση είναι πασίγνωστη στην Αστυνομία, η οποία από τις 29 Σεπτεμβρίου 2005 μέχρι σήμερα, δηλαδή 13 χρόνια, προβάλλει την άποψη, ότι δήθεν έκανε ό,τι ήταν δυνατόν και δεν κατορθώθηκε να διαλευκανθεί το έγκλημα. Επισκέφθηκα προσωπικά την υπεύθυνη ανακρίσεων, για να μου εξηγήσει, τι τελοσπάντων έγινε για τη διαπίστωση των αιτιών του φόνου και μετά από γενικότητες, δεν με έπεισε ότι έγινε ό,τι αναμενόταν από την Αστυνομία και ειδικότερα ενδελεχείς έρευνες στον κύκλο του αποθανόντος, στην Εθνοφρουρά. Επειδή έζησα και εγώ από κοντά τον πόνο των συγγενών, αισθάνομαι ντροπή, διότι για τόσα χρόνια η Αστυνομία, ούτε καν μας απέστειλε την τελική της έκθεση, παρόλο που σύμφωνα με τη νομολογία του ΕΔΑΔ, όφειλαν να ενημερώνουν τους συγγενείς για κάθε διάβημα της διερεύνησης της υπόθεσης. Μπορείτε να την ερευνήσετε την υπόθεση, πέραν των τυπικών ενεργειών που έγιναν, ή δεν μπορείτε; Ήδη εκκρεμεί και αγωγή εναντίον της Αστυνομίας, στο Ανώτατο Δικαστήριο. Προτού προχωρήσουμε και σε άλλα μέτρα, παρακαλώ όπως έχω την απάντησή σας».

Όταν ζητήθηκε η παρέμβαση του Προέδρου

Σημειώνουμε ότι με άλλη, ανοικτή επιστολή, που υπογράφουν ο Χαράλαμπος και η Ανδριάνα Νικολάου, ημερομηνίας 24 Νοεμβρίου 2017, οι γονείς του θύματος, ζήτησαν την άμεση παρέμβαση του Προέδρου Αναστασιάδη, προς τον Γενικό Εισαγγελέα/Νομική Υπηρεσία και τον Αρχηγό Αστυνομίας, «να προβούν ταχέως στα αναγκαία διαβήματα για την ολοκλήρωση της έρευνας του βίαιου θανάτου» του εθνοφρουρού Θανάση Νικολάου, «που παρουσίαζε όλα τα στοιχεία της εγκληματικής ενέργειας». Προστίθεται στην επιστολή της οικογένειας Νικολάου προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη: «Μέχρι σήμερα, 12 χρόνια μετά τον θάνατο και 3 χρόνια μετά τις νέες οδηγίες του Γενικού Εισαγγελέα, δεν γνωρίζουμε εάν η Αστυνομία συνεχίζει να ενδιαφέρεται για την εξιχνίαση του άδικου θανάτου τού παιδιού μας. Δεν έχουμε καμία ενημέρωση ως προς την προώθηση της προσπάθειας αυτής. Εξ αιτίας του συστήματος και της όλης συμπεριφοράς των Αρμοδίων Αρχών, βιώνουμε τον φρικτό θάνατο του παιδιού μας κάθε μέρα, σαν ζωντανοί νεκροί! Κατέστρεψαν την ζωή μας! Μας βασανίζουν ανελέητα με ενστάσεις, εμπόδια και φραγμούς. Ροκανίζουν επίτηδες τον χρόνο, με αποτέλεσμα την ανεπαρκή διερεύνηση και πιστεύουμε ότι δημιούργησαν μια κατά συρροή εγκληματική συγκάλυψη, για να μην αποδοθούν ευθύνες με την αποκάλυψη της άγριας δολοφονίας στρατιώτη εν ώρα υπηρεσίας και εν καιρώ ειρήνης, στους κόλπους της Εθνοφρουράς. Είναι φανερό πια, ότι υπάρχει εγκληματική αμέλεια και αδικαιολόγητη καθυστέρηση της διερεύνησης, η οποία μάς δημιουργεί σοβαρές υπόνοιες ότι δεν οφείλεται στον χρόνο, αλλά, σε σκόπιμη χρονοτριβή που υποδηλώνει την εύλογη συγκάλυψη, για να μην εκτεθούν στρατιωτικοί και αξιωματικοί της Αστυνομίας, οι οποίοι, παρά την επιμονή μας και χωρίς να υπολογίσουν το πόνο, την οργή και τον ξεσηκωμό, δεν ερεύνησαν σωστά από την αρχή, το οφθαλμοφανές έγκλημα ως όφειλαν να πράξουν! Συνεπώς, είναι ανάγκη να ενδιαφερθούν άμεσα οι Αρμόδιες Αρχές του Κράτους, ειδικά ο Γενικός Εισαγγελέας που δίνει τις οδηγίες και δεν έχει ενδιαφερθεί καν, για την δολοφονία του παιδιού μας, ούτε για την πορεία της τελευταίας έρευνας που ο ίδιος διέταξε!  Μας τυραννούν καθημερινώς με την αναλγησία και αδράνεια, «κάποιοι» που δεν θέλουν να ξεκαθαρίσει η τραγική  μας υπόθεση!  Το Κράτος και η Ε.Φ. είχαν υποχρέωση να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα για να προστατέψουν την  ζωή του παιδιού μας στον Στρατό και να προβούν σε άμεσες ενέργειες για την ανακάλυψη των αιτιών του εγκλήματος, που δυστυχώς κατέληξε στον πρόωρο θάνατο του και μας άφησε πόνο αβάσταχτο! Ως θύματα του άδικου θανάτου του, διαμαρτυρόμαστε και αποδίδουμε ευθύνες στην Ε.Φ. αρμόδιες Αρχές του Κράτους, Εισαγγελία, Αστυνομία, ιατροδικαστή, ανακριτές και σε όσους είχαν υποχρέωση και δεν παρείχαν την απαιτούμενη προστασία στο δικαίωμα ζωής του παιδιού μας, αμελώντας να προβούν σε επείγουσες και αποτελεσματικές έρευνες για την διαπίστωση των αιτιών του θανάτου του». 

Ο Θανάσης Νικολάου, όταν υπηρετούσε τη στρατιωτική του θητεία, λίγο πριν τον θάνατό του.

Φωτό: Η Ανδριάνα Νικολάου, στην παρουσία του συζύγου, της κόρης και του γαμπρού της, συζητά με τη δικηγόρο της οικογένειας Λουκία Πατσαλίδου, την περασμένη Τρίτη 15 Μαϊου 2018, στον χώρο του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας.