Οι «Made in Cyprus» Κροίσοι στη Μ. Βρετανία

Κυκλοφόρησε η ετήσια λίστα των Sunday Times με τα «χρυσά ονόματα»

Της Γιώτας Δημητρίου

H ετήσια λίστα που αρκετοί ανάμεναν, η λίστα με τους χίλιους πλουσιότερους της Βρεατανίας, η Rich List των Sunday Times έχει κυκλοφορήσει εδώ και λίγες μέρες με αρκετές εκπλήξεις. Η λίστα περιλαμβάνει τους χίλιους πλουσιότερους ανθρώπους ή οικογένειες στη Βρετανία. Κύπριοι, Έλληνες, πρόσφυγες, ανατροπές σε σχέση με τη περσινή λίστα, αυτοδημιούργητοι που έγιναν πολυεκατομμυριούχοι, όλα αυτά και πολλά άλλα καταφέρνουν να κάνουν την λίστα ενδιαφέρουσα, για ακόμη μια χρονιά.

Στη φετινή Λίστα Πλουσίων (Rich List) που κυκλοφορεί κάθε χρόνο τέτοια εποχή από το 1989, βρίσκονται και φέτος αρκετοί Ελλαδίτες και Ελληνοκύπριοι.

Καταρχάς να αναφέρουμε ότι ο 19ος πλουσιότερος άνθρωπος στο Ηνωμένο Βασίλειο σύμφωνα με την φετινή λίστα των Sunday Times είναι ο Νορβηγός μεγιστάνας της ναυτιλίας Τζον Φρέντρικσεν, ο οποίος μπορεί να μην είναι «γνήσιος Κύπριος», αλλά έχει αποκτήσει και κυπριακή υπηκοότητα. Η αξία της περιουσίας του Τζον Φρέντρικσεν είναι γύρω στα 6,7 δισεκατομμύρια λίρες.

Στην κορυφή με τα κυπριακά ονόματα βρίσκεται ο sir Stelios, ο δρυτής της easyJet Στέλιος Χατζηιωάννου, ο οποίος κατέχει τον αριθμό 48 στη λίστα, με περιουσία γύρω στα 2,95 δισεκατομμύρια λίρες στερλίνες.

Στη δεύτερη θέση με τα «κυπριακά ονόματα» της λίστας και συγκεκριμένα στον αρθμός 62 βρίσκεται ο Άλκης Δαυίδ και η οικογένεια Λεβέντη. Η δική τους περιουσία φτάνει συνολικά τα 2,2 δισεκατομμυρίων λιρών.

Το τρίτο όνομα «made in Cyprus» είναι αυτό της οικογένειας Λαζαρή.

Στο νούμερο 90 βρίσκεται ο Τζον Χριστοδούλου με περιουσία περίπου 1,5
δισεκατομμυρίων λιρών.

Στον αριθμό 409 βρίσκεται ο Θίο Παφίτης ένα γνωστό τηλεοπτικό πρόσωπο στη
Βρετανία. Η περιουσία του είναι γύρω στα 301 εκατομμύρια λίρες.

Στη λίστα με τους πλουσιότερους της Βρετανίας και συγκεκριμένα στον αριθμό 793
βρίσκεται και ο Κύπριος Στέλιος Στεφάνου του ομώνυμου αγαθοεργούς ιδρύματος.

Οι πλουσιότεροι Ελλαδίτες της Βρετανίας
Από τη λίστα όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος υπάρχουν και ονόματα Ελλήνων.

Ο 56χρονος Τέλης Μυστακίδης βρίσκεται στον αριθμό 72 της λίστας με περιουσία που λέγεται ότι είναι γύρω στα 1,9 δισεκατομμύρια. Ο αριθμός 72 τον καθιστά τον πλουσιότερο Έλληνα στη Βρετανία σύμφωνα με την Rich List των Sunday Times.

Στη δεύτερη θέση με τα ελληνικά ονόματα και στον αριθμό 166 βρίσκεται ο Άντονι Γκριν της οικογένειας Ζοχώνη με ιστορία στην παρασκευή σαπουνιών (εταιρεία PZ Cussons που παρασκευάζει τα Imperial Leather και Carex). Η συνολική περιουσία του Γκριν υπολογίζεται στα 811 εκατομμυρία λίρες.

Το τρίτο όνομα “made in Greece” βρίσκεται στο νούμερο 174 με περιουσία 775 εκ. λιρών και πρόκειται για τον 47χρονο Κρις Ρόκο, συνιδρυτή του hedge fund Brevan Howard και της επενδυτικής εταιρείας Rokos Capital Management.

Στο νούμερο 221 βρίσκονται οι Γιώργος και Κων/νος Λογοθέτη του Ομίλου Libra, που δραστηριοποιείται στη ναυτιλία, την αεροπλοΐα και τα ακίνητα, με περιουσία γύρω στα 650 εκ. Λίρες.

Ακολουθούν ο Μιχαήλ Λαιμός, γόνος της γνωστής εφοπλιστικής οικογένειας Μιχαήλ Λαιμός με 605 εκ. λίρες, ο Άλεξ Γουλανδρής και η οικογένειά του με 210 εκ.

Λίρες και ο Τρύφων Νάτσης, με 185 εκ. Λίρες.
Ο πρώτος ο δεύτερος και ο τρίτος της λίστας με τα… χίλια χρυσά ονόματα

Σύμφωνα με την Rih List των Sunday Times, ο πλουσιότερος άνθρωπος στη Βρετανία για το 2018 είναι ο Τζιμ Ράτκλιφ. Ένας αυτοδημιούργητος ο οποίος μεγάλωσε σε ένα προάστιο του Μάντσεστερ, γιος ξυλουργού, ο οποίος έχει ιδρύσει την εταιρεία χημικών Ineos, τη μεγαλύτερη πλέον βρετανική ιδιωτική εταιρεία. Η περιουσία του 65χρονου Βρετανού ανέρχεται στα 21,050 δισεκατομμύρια λίρες.

Πέρυσι ο Τζιμ Ράντκλιφ βρισκόταν στο νούμερο 18 της λίστας και φέτος σκαρφάλωσε στην κορυφή!

Στη δεύτερη θέση της λίστας βρίσκονται οι ινδικής καταγωγής αδερφοί Σρι και Γκόπι Χιντούτζα, οι οποίοι πέρσι ήταν πρώτοι στην λίστα. Οι δύο επιχειρηματίες με 20,644 δισεκατομμύρια λίρες κατάφεραν να βρίσκονται ανάμεσα στους πρώτους τρεις της λίστας, στη δεύτερη θέση. Δραστηριοποιούνται στο χώρο των βιομηχανικών κατασκευών και των χρηματοοικονομικών.

Τρίτος στην Rich List των Sunday Times με 15,259 δισεκατομμύρια λίρες είναι ο ουκρανικής καταγωγής σερ Λεν Μπλαβάτνικ. Ο ουκρανός επιχειρηματίας ασχολείται με διάφορες επενδύσεις και δραστηριοποιείται στους τομείς της μουσικής και των ΜΜΕ.

Οι πλουσιότεροι στον κόσμο
Οι Sunday Times έχουν επίσης ανακοινώσει τα 33 ονόματα με τους πιο πλούσιους
ανθρώπους στο κόσμο.

Αξίζει να δούμε την δεκάδα της λίστας.
Όνομα -χώρα -Πηγή Πλούτου -Πλούτος το 2018:

1. Η οικογένεια Γουάλτον- ΗΠΑ- Asda, Walmart-128,9 δισ Λίρες
2. Ντέιβιντ Τσαρλς Κοτς- ΗΠΑ- Υπηρεσίες πετρελαίου- 88,9 δισ. λίρες
3. Τζεφ Μπέζος- ΗΠΑ- Amazon- 83 δισ λίρες
4. Μπιλ Γκέιτς- ΗΠΑ- Microsoft- 66,7 δισ λίρες
5. Γουόρεν Μπάφετ- ΗΠΑ- Berkshire Hathaway- 62,2 δισ λίρες
6. Μπερναρντ Αρναουλ και οικογένεια- Γαλλία- Πολυτελή προϊόντα- 53,3 δισ λίρες
7. Μαρκ Ζούκερμπεργκ- ΗΠΑ- Facebook- 52,6 δισ. Λίρες
8. Η αμερικανική ζαχαροπλαστική της οικογένειας Mars- 52,6 δισ λίρες
9. Αμάντσιο Ορτέγκα- Ισπανία- Μόδα- 51,9 δισ λίρες
10. Καρλος Σλιμ Χέλου- Μεξικό- Telecoms- 49,7 δισ λίρες

Οι πλουσιότεροι μουσικοί αστέρες
Οι λίστες που δίνονται κάθε χρόνο μαζί με την Sunday Times είναι αρκετές. Μαζί με την Rich List που αφορά τους χίλιους πλουσιότερους της Βρετανίας, δίνεται η λίστα με τους πλουσιότερους του κόσμου και διάφορες άλλες λίστες όπως πχ η λίστα με τους πλουσιότερους αστέρες της μουσικής σκηνής. Για το 2018 λοιπόν η λίστα με τους δέκα πλουσιότερους μουσικούς αστέρες ήταν η πιο κάτω:

Το πρώην σκαθάρι ο Sir πλεον Paul McCartney μαζί με τη σύζυγό του Nancy Shevell παραμένουν στην κορυφή της λίστας με τους πλουσιότερους μουσικούς, με περιουσία 820 εκατομμυρίων λιρών. Σύμφωνα με τη λίστα των Sunday Times η περιουσία τους αυξήθηκε κατά 40 εκατ. αγγλικές λίρες τους τελευταίους 12 μήνες.

Ακολουθούν:
2. Lord Lloyd-Webber – 740 εκατ. λίρες (χωρίς μεταβολή)
3. U2 – 569 εκατ. λίρες (αύξηση 21 εκατ. Λίρες)
4. Sir Elton John – 300 εκατ. λίρες (αύξηση 10 εκατ. λίρες)
5. Sir Mick Jagger – 260 εκατ. λίρες (αύξηση 10 εκατ. λίρες)
6. Keith Richards – 245 εκατ. λίρες (αύξηση 10 εκατ. λίρες)
7. Olivia and Dhani Harrison – 230 εκατ. λίρες (αύξηση 20 εκατ. λίρες)
8. Sir Ringo Starr – 220 εκατ. λίρες (αύξηση 20 εκατ. λίρες)
9. Michael Flatley – 202 εκατ. λίρες (αύξηση 2 εκατ. λίρες)
10. Sting – 190 εκατ. λίρες (αύξηση 5 εκατ. λίρες)