Πέταξαν πουλιά, ελεύθερα στη φύση η Υπηρεσία Θήρας και μαθητές

Με τη συμμετοχή μαθητών δημοτικού σχολείου της Λευκωσίας, η Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας απελευθέρωσε σήμερα επτά μεταναστευτικά πουλιά που είχαν εντοπιστεί τραυματισμένα και έτυχαν της αναγκαίας περίθαλψης.

Η απελευθέρωση των πουλιών έγινε στο Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης της Μητρόπολης Λεμεσού, στο Ακρωτήρι, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Μεταναστευτικών Πουλιών, που γιορτάζεται κάθε δεύτερο Σάββατο Μαΐου.

Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από τον Ανώτερο Λειτουργό της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας, Νίκο Κασίνη, ενώ τρία από αυτά είχαν την ευκαιρία να αφήσουν ελεύθερες στη φύση τρεις φάσσες.

Ακολούθησε, από τα μέλη της Υπηρεσίας, η απελευθέρωση τεσσάρων αρπακτικών πουλιών και συγκεκριμένα δυο καλαμόκιρκων, μιας σφηκοβαρβακίνας και μιας γερακίνας, που εντοπίστηκαν τραυματισμένα και έτυχαν φροντίδας στο αναρρωτήριο άγριων πτηνών της Υπηρεσίας.Σε δηλώσεις του, ο κ.Κασίνης ανέφερε πως, “στα πλαίσια τέτοιων ημερομηνιών, όπως η Παγκόσμια Μέρα Μεταναστευτικών Πουλιών, η Παγκόσμια Μέρα Υγροτόπων και κάποιων άλλων σημαντικών ημερομηνιών που έχουμε, προσπαθούμε να ευαισθητοποιούμε τόσο τα παιδιά, όσο και τη κοινή γνώμη,  για να δημιουργηθεί μια πιο καλή και πιο σωστή περιβαλλοντική συνείδηση”.

Όπως, εξάλλου, αναφέρεται σε δελτίο Τύπου του Κυπριακού Κέντρου Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης, η μετανάστευση των πουλιών αποτελεί ένα εντυπωσιακό φαινόμενο του φυσικού κόσμου, καθώς κάθε χρόνο περισσότερο από 50 δισεκατομμύρια πουλιά μεταναστεύουν ανάμεσα στις ηπείρους.

Σημειώνεται ακόμη πως ο μεγαλύτερος κίνδυνος που συναντούν είναι ο άνθρωπος, είτε έμμεσα από ανθρώπινες κατασκευές, είτε άμεσα από τη λαθροθηρία, και θα πρέπει να προωθηθούν στρατηγικές αρμονικής συνύπαρξης με τη φύση και μια αειφόρος ανάπτυξη.

Τέλος, αναφέρεται ότι στην Κύπρο το 70% των ειδών όλων των πουλιών που συναντούμε είναι μεταναστευτικά.

Πηγή:ΚΥΠΕ