Αν δεν ζητήσει ο Μακρόν «συγνώμη», δεν πάει Παρίσι ο Ιταλός Πρωθυπουργός

Ο Ιταλός Πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, αν δεν του ζητηθεί επίσημα συγνώμη από τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, φέρεται να μην εννοεί να μεταβεί στο Παρίσι, την Παρασκευή, για την προγραμματισμένη, επίσημη επίσκεψή του.

Σύμφωνα με ό,τι αναφέρει το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Adnkronos, από πηγές της ιταλικής προεδρίας διαρρέει ότι ο Κόντε φέρεται να είπε σε στενούς του συνεργάτες τα εξής: “Δεν έχω καμία αμφιβολία, αν ο Μακρόν δεν ζητήσει συγνώμη στην Ιταλία, θα μείνω στην Ρώμη. Δεν υπάρχει καμία ταλάντευση. `Οποιος λαθεύει, όποιος και αν είναι αυτός, πρέπει να ζητά συγνώμη. Να ζητηθεί συγνώμη στην Ιταλία, πριν από εμένα. Σώσαμε εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές, όλοι η Ευρώπη πρέπει να το θυμάται”.

Οι σημερινές δηλώσεις που έγιναν από τον εκπρόσωπο του γαλλικού Υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με τον ιταλικό τύπο, δεν θεωρούνται αρκετές από την Κυβέρνηση Κόντε. Και το περιθώριο για να μπορέσει να λήξει η πολιτική αυτή αντιπαράθεση και να προγραμματισθεί κανονικά το ταξίδι, φέρεται ότι θα εξαντληθεί με την πάροδο της σημερινής ημέρας.

Η Γαλλία “δεν έλαβε καμία πληροφόρηση από την προεδρία του (ιταλικού Υπουργικού) Συμβουλίου για μια απαίτηση συγνώμης ή για μια ενδεχόμενη ακύρωση της επίσκεψης του Τζουζέπε Κόντε”, δήλωσε το Μέγαρο των Ηλυσίων, έπειτα από τις τεταμένες ανταλλαγές ανάμεσα στο Παρίσι και τη Ρώμη σε σχέση με την υποδοχή του Aquarius.

Ο Υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι, επικεφαλής της ακροδεξιάς Λέγκα, ζήτησε από τη Γαλλία να ζητήσει συγνώμη μετά τις δηλώσεις του Εμανουέλ Μακρόν, που κατηγόρησε την Ιταλία για “κυνισμό” και “ανευθυνότητα” λόγω της άρνησής της να δεχθεί ένα πλοίο που μεταφέρει 629 μετανάστες.

Ελλείψει αυτής, θα ήταν καλύτερα, όπως είπε, να ακυρωθεί η συνάντηση που προβλέπεται την Παρασκευή στο Παρίσι ανάμεσα στον Εμανουέλ Μακρόν και τον επικεφαλής της ιταλικής Κυβέρνησης.

Πηγή:ΚΥΠΕ