Αναξιοκρατία στην ΜΑ της Κύπρου στον ΟΗΕ; Σφάλματα και παραλείψεις;

Της Γιώτας Δημητρίου

Οι κατηγορίες και καταγγελίες που είχαν δει το φως της δημοσιότητας στο παρελθόν (2016) και αφορούσαν στην ΜΑ της Κύπρου στον ΟΗΕ δεν πήραν ποτέ απαντήσεις, ενώ φαίνεται πως νέα περιστατικά έρχονται στο προσκήνιο δημιουργώντας αρκετά ερωτηματικά. Σύμφωνα μάλιστα με πηγές της «24» Κύπριοι της Νέας Υόρκης αναμένεται να προβούν σε σχετικές καταγγελίες στην Επίτροπο Διοικήσεως.

Όπως λοιπόν είχε  ήδη γίνει γνωστό, τo YPP (Young Professionals Program – Πρόγραμμα Νέων Επαγγελματιών) απέστειλε πρόσκληση στη Μόνιμη Αντιπροσωπία της Κύπρου στα ΗΕ, προσκαλώντας τους Κύπριους νέους επαγγελματίες να λάβουν μέρος στις εξετάσεις του YPP, για το 2015.

Η Μόνιμη Αντιπροσωπία της Κύπρου στον ΟΗΕ (και κατ’ επέκταση το ΥΠΕΞ) δεν απάντησε στην πρόσκληση του YPP (2015), με αποτέλεσμα να εκπνεύσει η προθεσμία.

Αφού λοιπόν καμία πρόσκληση δεν δημοσιεύτηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου που να καλεί τους Κύπριους νέους να λάβουν μέρος στις εξετάσεις 2015 του YPP, δεν δημιουργήθηκε κέντρο, όπως ορίζεται από τους κανονισμούς του YPP.

Η απάντηση του YPP τότε ήταν η εξής:  «Cyprus was invited and was in the list of participating MS. It was also one of the 28 countries who neither confirmed nor responded to the invitation».
(H Κύπρος προσκλήθηκε και ήταν στον κατάλογο των συμμετεχόντων κρατών μελών. Ήταν επίσης μια από τις 28 χώρες που ούτε επιβεβαίωσε ούτε ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση!).

Σύμφωνα με τη πηγή της «24» «ο ΥΠΕΞ δέχτηκε παραπληροφόρηση από τον Βοηθό ΜΑ σε μια προσπάθεια του να καλύψει την ανεύθυνη συμπεριφορά με την αστεία δικαιολογία “δεν προσκλήθηκε να ανοίξει κέντρο η Κύπρος γιατί δεν συμπλήρωσε ελάχιστο “αριθμό” ενδιαφερομένων».

Το μεγάλο ερώτημα που εγείρεται είναι γιατί το  ΥΠΕΞ και η ΜΑ της Κύπρου στον ΟΗΕ έκλεισαν την πόρτα σε μια τέτοια ευκαιρία αφήνοντας άνεργους Κύπριους χωρίς να ανοίξουν κέντρο του ΟΗΕ για το 2015;

Το δεύτερο ερώτημα:  γιατί μετά τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας τότε δεν βγήκε κανένας αρμόδιος να κάνει δηλώσεις για να δικαιολογήσει ή να διαψεύσει μια τέτοια σοβαρή κατηγορία/καταγγελία;

Σύμφωνα με πηγή της «24»:  “Μακάρι να ήταν μόνο αυτό το γεγονός που συνέβη πριν τρία χρόνια και για το οποίο ο κυπριακός λαός δεν έλαβε ποτέ κάποια απάντηση,  που παραβιάζει κανόνες και οδηγίες. Αλλά, δυστυχώς, υπάρχουν και άλλα γεγονότα που αποδεικνύουν πως κάποιοι αξιωματούχοι της ΜΑ της Κύπρου στον ΟΗΕ κάνουν ό,τι θέλουν χωρίς να λαμβάνουν τίποτα και κανένα υπόψη. Δυστυχώς αυτό έχει αντίτυπο στην πατρίδα μας και στα παιδιά μας”.

Για την θέση λειτουργού στο Γραφείο Τύπου της ΜΑ της Κύπρου στον ΟΗΕ

Σύμφωνα με πηγές της «24» τον Μάρτιο του 2018 συστάθηκε επιτροπή για την θέση λειτουργού στο Γραφείο Τύπου της ΜΑ της Κύπρου στον ΟΗΕ. Οι διαδικασίες άφησαν πολλά ερωτηματικά κατά πόσο υπήρχε ή όχι αξιοκρατία. Μάλιστα σύμφωνα με τις πηγές μας έχει ήδη σταλεί σχετική επιστολή στον Πρέσβη της Κύπρου στην Νέα Υόρκη κ. Κορνήλιο Κορνηλίου.

Να αναφερθεί πως η θέση καλύφθηκε προσωρινά πέρσι με άτομο επιλογής του πρώην ΜΑ κ. Εμιλίου, αλλά με  τη αποχώρηση του από ΝΥ (τώρα βρίσκεται Βρυξέλλες), χωρίς προκήρυξη για ένα χρόνο και όχι για (μάξιμουμ) 6 μήνες όπως προνοούν οι κανονισμοί. Σύμφωνα με τις πηγές της «24» “Το άτομο αυτό ήταν συστημένο από υπουργό κάτι που συζητιόταν έντονα στην ΜΑ. Μετά τον ένα χρόνο αποφάσισαν να φέρουν άλλο άτομο”.

«Για να συγκεκριμενοποιήσουμε  τα γεγονότα να σας πω ότι δεν υπήρχε ένα  τουλάχιστον καταρτισμένο – εξειδικευμένο μέλος στην τριμελή επιτροπή που να έχει σχέση σε θέματα ΜΜΕ και επικοινωνίας ή κάποια σχέση με την υπό προκήρυξη θέση.

Στην προηγούμενη προκήρυξη θέσης οι υποψήφιοι είχαν τύχει διαφορετικής μεταχείρισης και επίσης η τριμελής επιτροπή απαρτιζόταν από άτομα που δεν θα έπρεπε να βρίσκονταν στην επιτροπή λόγω προσωπικού συμφέροντος! Το δε κερασάκι στην τούρτα ήταν ότι οι υποψήφιοι δέχτηκαν διαφορετικές ερωτήσεις ο καθένας.

Επιπλέον αν και έχουν γίνει αρκετά παράπονα αλλά και καταγγελίες τα τελευταία χρόνια σχετικά με τις διαδικασίες, εντούτοις εξακολουθούν να επιλέγουν την προφορική και όχι την γραπτή εξέταση και μάλιστα για μια τόσο βαρυσήμαντη θέση! Μιλάμε για τη θέση του Γραφείου Τύπου!  Γιατί, παρόλα τα συνεχή παράπονα – καταγγελίες για τις διαδικασίες των τελευταίων χρόνων επιλέξανε και φέτος (για ακόμη μια φορά) την προφορική και όχι την γραπτή εξέταση, ειδικά για μια τόσο σημαντική θέση όπως αυτή του Γραφείου Τύπου! Αν ερευνήσει κανείς θα δει πως είναι πολλές οι υποθέσεις υποψηφίων σε σχέση με την ΜΑΝΥ που δημιουργούν ερωτηματικά για αναξιοκρατία που αυτό όπως αντιλαμβάνεστε έχει αντίκτυπο στην ίδια μας την πατρίδα.

Να αναφέρουμε ότι άτομο τους έτριξε τα δόντια για την θέση Γραφείο Τύπου αφού τους είπε κατάμουτρα “Δεν ήρθα ως υποψήφιο/α. Ήρθα να αποσύρω την υποψηφιότητα μου γιατί δεν είστε δίκαιοι και αξιόπιστοι. Ήρθα να πάρω πίσω την αξιοπρέπεια αυτών που τους την πήρατε με τις ατασθαλίες, την αδικία και τις ίντρικες σας».

Οι δύο πηγές της «24» (μία από ΝΥ και μία από Κύπρο) πιστεύουν πως “τα πιο πάνω τα οποία αποτελούν καρκίνωμα για την ομαλότητα του έργου που οφείλει να παράγει η ΜΑ της Κύπρου στον ΟΗΕ δεν είναι εις γνώση του νέου ΥΠΕΞ κ. Χριστοδουλίδη, γι αυτό ευελπιστούμε πως μετά τα σχετικά δημοσιεύματα θα γίνουν τα απαραίτητα διαβήματα έτσι ώστε να σταματήσει να υφίσταται αυτή η κατάσταση”.