Αντιπρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ εξελέγη ο Πρέσβης Κορνηλίου

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ, Πρέσβης Κορνήλιος Κορνηλίου εξελέγη αντιπρόεδρος της 73ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Ο κ. Κορνηλίου θα ασκήσει καθήκοντα αντιπροέδρου κατά τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης που θα αρχίσουν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, που αναμεταδίδει το ΓΤΠ, πρόεδρος της 73ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών εξελέγη η υποψήφια του Ισημερινού, María Fernanda Espinosa Garcés, σε εκλογές που διενεργήθηκαν χθες, Τρίτη.

Η κ. Espinosa Garcés εξελέγη στη θέση της προέδρου με 128 ψήφους, έναντι 62 ψήφων που έλαβε η υποψήφια της Ονδούρας, Mary Elizabeth Flores Flake.

Όπως αναφέρεται, πρόκειται για την πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει τη θέση αυτή σε διάστημα μεγαλύτερο των δέκα ετών και την τέταρτη συνολικά στην ιστορία της Γενικής Συνέλευσης του διεθνούς Οργανισμού.

Προστίθεται ότι ο Γενικός Γραμματέας Αντόνιο Γκουτέρες συνεχάρη τη νέα πρόεδρο και εξέφρασε την ελπίδα όπως η εκλογή αυτή ανοίξει τον δρόμο για πρόοδο στο θέμα της ισότητας των φύλων εντός και πέρα των Ηνωμένων Εθνών.

Σε ομιλία της μετά από την εκλογή της, η κ. Espinosa δήλωσε ότι με τη σημερινή ψηφοφορία «όλα τα κράτη κερδίζουν», ενώ ανέφερε ότι για πρώτη φορά στην ιστορία, η εκλογή του προέδρου ακολούθησε έναν διαδραστικό διάλογο με τους υποψηφίους.

«Σήμερα γίνομαι η τέταρτη γυναίκα που έχει εκλεγεί στη θέση αυτή στα 73 χρόνια της ύπαρξης των Ηνωμένων Εθνών», είπε, προσθέτοντας ότι είναι επίσης η πρώτη γυναίκα από την Λατινική Αμερική και την Καραϊβική που θα προεδρεύσει της Γενικής Συνέλευσης.

Εξελέγησαν, επίσης, δια βοής οι 21 αντιπρόεδροι της 73ης Γενικής Συνέλευσης, οι οποίοι προέρχονται από Κύπρο, Αλγερία, Μπουρκίνα Φάσο, Καμπότζη, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Γκάμπια, Γουιάνα, Ιράκ, Ιαπωνία, Ναμίμπια, Παναμά, Κατάρ, Σαν Μαρίνο, Ισπανία, Σουδάν και Ουκρανία, και οι πέντε είναι ex officio, τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, δηλαδή Κίνα, Γαλλία, Ρωσική Ομοσπονδία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ηνωμένες Πολιτείες.

Πηγή:ΚΥΠΕ