Εκατομμύρια κοστίζουν στην κυπριακή οικονομία τα προϊόντα «μαϊμούδες» – Πρωτιά στα ρούχα

Στα €198 εκ. ανέρχονται οι ετήσιες απώλειες στην κυπριακή οικονομία λόγω της παρουσίας στην αγορά προϊόντων παραποίησης και απομίμησης σε 13 τομείς της οικονομίας, ποσό που αντιστοιχεί στο 15,1% των άμεσων ετήσιων πωλήσεών τους.

Οι πέντε κλάδοι που επηρεάζονται περισσότερο στην Κύπρο είναι τα είδη ένδυσης, καλλυντικά, φάρμακα, κοσμήματα, καθώς και κρασιά και αλκοολούχα ποτά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας που δημοσίευσε σήμερα το Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO), οι απώλειες για κάθε πολίτη της Κύπρου υπολογίζονται σε €234, ενώ εκτιμάται ότι χάθηκαν 1.256 θέσεις εργασίας στους τομείς που επηρεάζονται. Την ίδια ώρα, στην ΕΕ οι ετήσιες απώλειες ανέρχονται σε €60 δισ. περίπου.

Στην πρώτη θέση με τα προϊόντα «μαϊμούδες» στην Κύπρο είναι τα ρούχα, όπου χάνονται κάθε χρόνο €69 εκ. ή το 13,2% των πωλήσεων του κλάδου και ακολουθούν τα καλλυντικά με €36 εκ. ή 24,4% των πωλήσεων και τα φάρμακα με απώλειες €30 εκ. ή 14% των πωλήσεων. Δεν μένουν ανεπηρέαστες ούτε οι πωλήσεις κοσμημάτων, με απώλειες €17 εκ. (το 15,5% των πωλήσεών τους), αλλά και το κρασί και τα αλκοολούχα ποτά που χάνουν €12 εκ. ή 15,1% της αγοράς.

Σύμφωνα εξάλλου με σχετική ανακοίνωση του EUIPO, το οποίο παρακολουθεί τα τελευταία πέντε χρόνια το οικονομικό κόστος της παραποίησης και της απομίμησης σε τομείς που είναι γνωστό ότι είναι ευάλωτοι σε παραβιάσεις δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας, κάθε χρόνο χάνονται €60 δισ. λόγω παραποιήσεων και απομιμήσεων που κυκλοφορούν στην ΕΕ, ποσό που αντιστοιχεί στο 7,5% των πωλήσεών τους. Οι συνολικές απώλειες αντιστοιχούν σε €116 ανά πολίτη της ΕΕ ετησίως.

Προστίθεται ότι επειδή οι νόμιμοι κατασκευαστές παράγουν λιγότερα από όσα θα παρήγαγαν αν δεν υπήρχαν προϊόντα παραποίησης/απομίμησης, χάνονται επίσης άμεσα 434.000 θέσεις εργασίας σε αυτούς τους τομείς.

Τα στοιχεία αυτά αποτελούν μέρος ενός κύκλου ερευνητικής εργασίας που διεξάγεται από το EUIPO την τελευταία πενταετία και δημοσιεύονται για πρώτη φορά σε μία ενιαία έκθεση.

Οι 13 τομείς που μελετήθηκαν είναι οι εξής: Καλλυντικά και προϊόντα ατομικής περιποίησης, είδη ένδυσης, υποδήματα και εξαρτήματα ένδυσης, αθλητικά είδη, παιχνίδια κάθε είδους, κοσμήματα και ρολόγια χεριού, τσάντες χεριού και είδη ταξιδιού, ηχογραφημένη μουσική, αλκοολούχα ποτά και κρασί, φαρμακευτικά προϊόντα, φυτοφάρμακα, έξυπνα κινητά τηλέφωνα, μπαταρίες και ελαστικά.

Όπως ανέφερε ο εκτελεστικός διευθυντής του EUIPO António Campinos, η έρευνα των τελευταίων πέντε χρόνων δίνει για πρώτη φορά μια ολοκληρωμένη εικόνα των οικονομικών επιπτώσεων της παραποίησης/απομίμησης και της πειρατείας για την οικονομία και τη δημιουργία θέσεων εργασίας στην ΕΕ, καθώς και πληροφορίες για τον τρόπο με τον οποίο θίγονται τα δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας.

Λέει ακόμη ότι μέσω της έρευνας καταδεικνύεται και η θετική συμβολή της διανοητικής ιδιοκτησίας στην απασχόληση και την ανάπτυξη. «Σκοπός των εργασιών μας είναι να διασφαλίσουμε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και οι πολίτες δεν θα έχουν την παραμικρή αμφιβολία για την αξία της διανοητικής ιδιοκτησίας και τις ζημίες που προκαλούνται από την παραβίασή της», καταλήγει.

Το EUIPO είναι ο οργανισμός της ΕΕ, αρμόδιος για τη διαχείριση της καταχώρισης των σημάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΕΕ) και των καταχωρισμένων κοινοτικών σχεδίων και υποδειγμάτων (ΚΚΣΥ), τα οποία παρέχουν προστασία της διανοητικής ιδιοκτησίας σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Πηγή:ΚΥΠΕ