Η Λάρνακα μπήκε για τα καλά στο χάρτη προτίμησης τουριστών!  

Μιλά στην «24» η Λειτουργός της ΕΤΑΠ Λάρνακας κα Νανά Ασμένη Παύλου

Της Γιώτας Δημητρίου

Τον ιδιοκτήτη των ισραηλινών επιβατικών κρουαζιερόπλοιων που επισκέπτονται το λιμάνι Λάρνακας τα τελευταία 8 χρόνια, τίμησαν ο Δήμος Λάρνακας και η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας, στα πλαίσια των εκδηλώσεων του Κατακλυσμού. Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος και Διευθύνοντας Σύμβουλος της εταιρείας Mano Maritime κ. Moshe Mano, τιμήθηκε για την προσφορά του στη Λάρνακα, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 300 αφίξεων των τουριστικών κρουαζιερόπλοιων της εταιρείας του στο Λιμάνι της Λάρνακας.

Σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου της ΕΤΑΠ Λάρνακας «Οι αφίξεις αντιστοιχούν σε 250.000 επισκέπτες οι οποίοι κατά πλειοψηφία διακινήθηκαν στην πόλη της Λάρνακας.  Παρόντες στην εκδήλωση ήταν οι εκπρόσωποι της Louis Group που είναι ο τοπικός αντιπρόσωπος της εταιρείας, καθώς επίσης o Καπετάνιος, ο Διευθυντής και ο Μηχανικός του πλοίου Golden Iris. Για τη φετινή σεζόν, το πλοίο Golden Iris θα πραγματοποιήσει 35 αφίξεις από τη Χάιφα, μέχρι και τα μέσα Νοεμβρίου 2018. Το πλοίο είναι χωρητικότητας 947 επιβατών  και για ορισμένες αφίξεις διανυκτερεύει στο Λιμάνι της Λάρνακας».

Ο Δήμαρχος Λάρνακας κ. Ανδρέας Βύρας απένειμε στον κ. Mano τιμητική πλακέτα ανακηρύσσοντάς τον ως «Larnakas Loyal Friend» και τον ευχαρίστησε για την αφοσίωση και τη διαχρονική στήριξη προς την πόλη.

Ο κ. Mano με τη σειρά του τόνισε ότι προτίθεται να συνεχίσει αλλά και να ενισχύσει τη συνεργασία του με τη Λάρνακα.

Να σημειωθεί ότι η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας στελεχώνει το σημείο τουριστικής πληροφόρησης στο Λιμάνι κατά τις μέρες άφιξης των κρουαζιερόπλοιων, ώστε να παρέχεται σωστή ενημέρωση στους επιβάτες, αλλά και για μεγιστοποίηση της προβολής της Περιφέρειας Λάρνακας και των σημείων ενδιαφέροντος.

Με την ευκαιρία της βράβευσης αυτής η «24» μίλησε με την Λειτουργό της ΕΤΑΠ Λάρνακας κυρία Νανά Ασμένη Παύλου.

Κυρία Ασμένη ποιες είναι οι ενδείξεις για τον τουρισμό φέτος στη Λάρνακα;

Οι τουριστικές αφίξεις του τρέχοντος έτους στη Λάρνακα αναμένεται να κινηθούν σε θετικά επίπεδα και να συνεχίσει έτσι η καλή ροή αφίξεων που παρατηρήθηκε την προηγούμενη χρονιά, η οποία να σημειωθεί ότι αποτέλεσε χρονιά ρεκόρ για τον τουρισμό της Λάρνακας.

Η Περιφέρειά μας φέτος είναι ενισχυμένη με επιπλέον τουριστικές κλίνες καθώς και με αναβαθμισμένες μονάδες και αυτό βοηθά σημαντικά στην αύξηση όχι μόνο των διανυκτερεύσεων αλλά και στην προσέλκυση τουρισμού υψηλότερης εισοδηματικής στάθμης. Με εξαίρεση τη ρωσική αγορά η οποία τη δεδομένη στιγμή είναι «μουδιασμένη», οι κρατήσεις από τις υπόλοιπες τουριστικές αγορές παρουσιάζουν σε γενικές γραμμές άνοδο.

Δημοσιεύματα στο Βρετανικό τύπου που κατατάσσουν τη Λάρνακα στον αριθμό πέντε στις προτιμήσεις των Ευρωπαίων, πόσο βοηθούν στην προώθηση της πόλης του Ζήνωνα; (Αναφέρομαι στο πρόσφατο δημοσίευμα της Daily Mail)

Σίγουρα η Λάρνακα τα τελευταία χρόνια άρχισε να γίνεται ιδιαίτερα δημοφιλής στην αγγλική αλλά και σε άλλες αγορές. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια οι αφίξεις της Περιφέρειάς μας έχουν διπλασιαστεί και ανέρχονται σε πέραν των 400.000.

Με στοχευμένες κινήσεις, πλέον η Λάρνακα δεν είναι για τον δυνητικό τουρίστα απλά η περιοχή άφιξης του στο αεροδρόμιο, αλλά ο αυθεντικός τουριστικός προορισμός που προσφέρει ποικιλία σημείων ενδιαφέροντος. Αυτό ήταν και είναι η επιδίωξή μας, και με σταθερές πρακτικές μάρκετινγκ σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς προσπαθούμε να προβάλουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Λάρνακας.

Το συγκεκριμένο δημοσίευμα, όπως και άλλα παρόμοια στον βρετανικό τύπο που προκύπτουν μεταξύ άλλων και από προγράμματα φιλοξενίας ξένων δημοσιογράφων, σαφώς και βοηθούν στην προώθηση της Περιφέρειάς μας. Το Ην. Βασίλειο εξακολουθεί να είναι η μεγαλύτερη αγορά για τη Λάρνακα και συνεπώς οι προσπάθειες θα πρέπει να συνεχιστούν αλλά και να εντατικοποιηθούν ώστε να συνεχίσει η καλή επίδοση της υπό αναφορά γεωγραφικής αγοράς.

Oι κρουαζιέρες από Χάιφα πόσο βοηθούν τη Λάρνακα. Θα μπορούσαν να γίνονται και άλλες κρουαζιέρες πχ από Ελλάδα με προορισμό τη Λάρνακα; 

Oι κρουαζιέρες από τη Χάιφα προς το Λιμάνι Λάρνακας αποτελούν μια τονωτική ένεση για την πόλη μας. Για τη φετινή σεζόν, το πλοίο Golden Iris θα πραγματοποιήσει 35 αφίξεις από τη Χάιφα, μέχρι και τα μέσα Νοεμβρίου 2018. Το πλοίο είναι χωρητικότητας 947 επιβατών και για ορισμένες αφίξεις διανυκτερεύει στο Λιμάνι της Λάρνακας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πολύ πρόσφατα τιμήσαμε τον Πρόεδρο της εταιρείας Mano Maritime κ. Moshe Mano, για την προσφορά του στη Λάρνακα, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 300 αφίξεων των τουριστικών κρουαζιεροπλοίων της εταιρείας του στο Λιμάνι της πόλης μας. Οι αφίξεις αντιστοιχούν σε 250.000 επισκέπτες οι οποίοι κατά πλειοψηφία διακινήθηκαν στην πόλη της Λάρνακας.

Είναι επιδίωξη να αυξηθούν οι αφίξεις κρουαζιεροπλοίων στο Λιμάνι της Λάρνακας. Όμως, η τρέχουσα κατάσταση στην Αν. Μεσόγειο δεν ευνοεί καθόλου τον τομέα αυτό στο παρόν στάδιο. Αναμένουμε βέβαια στο μεταξύ και την ανάπτυξη του Λιμανιού ώστε να μπορέσουμε να καταρτίσουμε σχετικό πλάνο προώθησης και στην αγορά κρουαζιέρων.

Λέγεται πως σε αναλογία με τον αριθμό των τουριστών στη Λάρνακα υπάρχει έλλειψη κλινών. Αληθεύει; Σήμερα πόσες ξενοδοχειακές μονάδες υπάρχουν στη Λάρνακα; 

Η αυξητική τάση των αφίξεων θέτει αναγκαία την αύξηση των κλινών μας, όμως αυτό θα πρέπει να γίνει προσεκτικά ώστε να μην διακυβεύεται η βιωσιμότητα των ίδιων των μονάδων.

Η Περιφέρεια Λάρνακας αριθμεί σήμερα 109 αδειούχα τουριστικά καταλύματα που αντιστοιχούν σε 6.282 κλίνες. Ευελπιστούμε ότι σύντομα θα προχωρήσει και η αναθεώρηση της περί Ξενοδοχείων νομοθεσίας ώστε να εκσυγχρονιστεί το θεσμικό πλαίσιο και να μπορέσουν να κατηγοριοποιηθούν υφιστάμενες καθώς και να αναπτυχθούν νέες μονάδες τύπου City και Boutique, που θεωρούνται πολύ κατάλληλες για προσέλκυση του είδους τουρισμού που επιδιώκουμε να έχουμε στη Λάρνακα.

Τιμήθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Mano Maritime κ. Moshe Mano, για την προσφορά του στη Λάρνακα, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 300 αφίξεων των τουριστικών κρουαζιερόπλοιων της εταιρείας του στο Λιμάνι της πόλης του Ζήνωνα.