Η «βίλα του τρόμου» – Το στυγερό τετραπλό φονικό και ο δολοφόνος που δε βρέθηκε ποτέ… (Εικόνες & Βίντεο)

Αποτελεί μία από τις πιο μυστηριώδεις δολοφονίες, που έγιναν στην Ελλάδα και παραμένει μέχρι σήμερα ανεξιχνίαστη. Τέσσερις άνθρωποι, μια ολόκληρη οικογένεια βρέθηκε κακοποιημένη μέχρι θανάτου, μέσα στο ίδιο τους το σπίτι και ο δολοφόνος παραμένει άφαντος.

Το τετραπλό έγινε τον Ιούνιο του 1991 σε μια πολυτελή βίλα στην Εκάλη. Εκεί έμενε η οικογένεια Χρυσαφίδη. Ο πατέρας, Μιχάλης Χρυσαφίδης ήταν γνωστός βιομήχανος, παντρεμένος με την Ελίζαμπεθ (Λιζ), βρετανίδα υπήκοο και έχοντας αποκτήσει δύο γιους, τον 16χρονο Μιχάλη και τον 18χρονο Γιώργο.

Εντός της οικίας τους ζούσε και ο 28χρονος Ταϋλανδός μπάτλερ Πρασέρτ Σερτουασάνα.


Ο μπάτλερ Πρασέρτ Σερτουασάνα

Όλα φαίνονται να έγιναν την 17η Ιουνίου. Ήταν η τελευταία φορά που είδε κάποιος την οικογένεια Χρυσαφίδη, όταν η Αγγελική Παπαλεξανδράτου τους επισκέφτηκε στη βίλα τους. Όπως είπε η ίδια εκ των υστέρων στην Αστυνομία, στο σπίτι εκείνη την ημέρα βρισκόταν ολόκληρη η οικογένεια. Η κα.Παπαλεξανδράτου έφυγε τα μεσάνυχτα από τη βίλα τους και τους άφησε όλους ζωντανούς.

Το θρίλερ ξεκίνησε το επόμενο πρωί, όταν ο Μιχάλης Χρυσαφίδης δεν έδωσε σημεία ζωής στο εργοστάσιο του. Από το εργοστάσιο, κάλεσε στο τηλέφωνο της οικίας ο Διευθυντής Πωλήσεων κ.Γεωργιάδης, ο οποίος ενημερώθηκε από τον μπάτλερ, ότι η οικογένεια έφυγε εκτάκτως για διακοπές και πως θα επέστρεφε στις 28 Ιουνίου.

Επιπλέον, οι γείτονες θα έβλεπαν τις επόμενες μέρες στην πόρτα του σπίτιου της οικογένειας, κολλημένο ένα χειρόγραφο σημείωμα, το οποίο έγραφε ότι εκείνοι έλειπαν σε διακοπές και ότι θα επέστρεφαν στις 28 του ίδιου μήνα.

Τα πρώτα σημάδια

Το έγκλημα φαίνεται να ήταν προσχεδιασμένο και καλά μελετημένο, αφού το πρωί της 19ης Ιουνίου, η σύζυγος του μπάτλερ, Ουαζίτα επισκέφθηκε τον Πρέσβη της Αιγύπτου. Σε εκείνη την πρεσβεία δούλευε η πεθερά της, στην οποία και ανέφερε ότι έπρεπε οπωσδήποτε να φύγουν για τη Μπανγκόκ, προφασιζόμενη το γεγονός ότι ο πατέρας της ήταν σε κρίσιμη κατάσταση.


Ο βιομήχανος Μιχάλης Χρυσαφίδης

Οι δυο γυναίκες αγόρασαν τέσσερα αεροπορικά εισιτήρια. Δύο για την Ουαζίτα και τον μπάτλερ συζυγό της, και άλλα δύο για την πεθερά της και τη αδερφή της, στην οποία είπαν ψέμματα ότι και ο δικός τους πατέρας ήταν άρρωστος και έπρεπε άμεσα να φύγουν από την χώρα.

Και οι τέσσερις έφυγαν την 21η Ιουνίου στις 17:40 το απόγευμα.

Η ανακάλυψη των φρικτών εγκλημάτων

Μπορεί το προαναφερθέν σημείωμα στην πόρτα του σπιτιού να αποτελούσε μία εξήγηση, ωστόσο οι συγγενείς της οικογένειας είχαν αρκετά ερωτηματικά για το αιφνίδιο ταξίδι της οικογένειας και έτσι αποφάσισαν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους.

Στις 24 Ιουνίου 1991, ο ανιψιός του Χρυσαφίδη, κ.Αλέξανδρος Μακρίδης, μαζί με το γείτονά τους, κ/Βασίλη Σαλαπάτα και το Διευθυντή Πωλήσεων του εργοστασίου, κ.Αντώνη Γεωργιάδη πηγαίνουν στη βίλα της οικογενείας. Με τη βοήθεια κλειδαρά μπαίνουν εντός της οικίας και έρχονται αντιμέτωποι με τη φρικτή αλήθεια. Το σπίτι είχε μετατραπεί σε βίλα του τρόμου, αφού τα πτώματα των τεσσάρων μελών της οικογενείας, βρέθηκαν στο υπόγειο, σε τρία διαφορετικά δωμάτια.


Η δολοφονημένη σύζυγος και μητέρα Λιζ Χρυσαφίδη

Στο πρώτο δωμάτιο βρέθηκε ο ένας γιος του ζευγαριού, ο 16χρονος Μιχάλης, δεμένος χειροπόδαρα και φιμωμένος με το ίδιο του το πουκάμισο. Το πτώμα του ήταν σκεπασμένο με κουβέρτες και πετσέτες, ενώ η κατάσταση αυτού δεν άφηνε πολλά ερωτηματικά. Ο Μιχάλης είχε ξυλοκοπηθεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε του είχαν σπάσει όλα τα κόκκαλα στο στέρνο, ενώ ο δολοφόνος φρόντισε να του ανοίξει το κεφάλι με μία.. βαριοπούλα.

Στο διπλανό δωμάτιο, βρέθηκαν σε εξίσου άθλια κατάσταση, επίσης σκεπασμένα με κουβέρτες και πετσέτες, τα πτώματα του άλλου γιου, του 18χρονου Γιώργου, καθώς και του πατέρα. Ο 18χρονος ήταν δεμένος χειροπόδαρα. Οι έρευνες της αστυνομίας οδήγησαν στο συμπέρασμα ο πατέρας χτυπήθηκε πρώτα στο γκαράζ του σπιτιού (εξού και οι κηλίδες αίματος εκεί) και στη συνέχεια τον αποτελείωσαν εντός του σπιτιού. Το πτώμα της μητέρας, βρέθηκε σε άλλο δωμάτιο. Η γυναίκα πριν δολοφονηθεί, είχε βιαστεί. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν, μιας και το άψυχο σώμα της, βρέθηκε χωρίς εσώρουχο.

Το πόρισμα ήταν ίδιο και για τους τέσσερις. Ξυλοκοπήθηκαν μέχρι θανάτου. Τα φονικά εργαλεία ήταν μία βαριοπούλα, ένα τσεκούρι και ένα σκεπάρνι, τα βρέθηκαν στο λεβητοστάσιο και κάτω από το νεροχύτη της κουζίνας.

Ποιος είναι ο δολοφόνος;

Η φυγή του μπάτλερ και της οικογένειας του αποτέλεσαν σοβαρό στοιχείο ώστε όλες οι υποψίες να πέσουν πάνω του. Ένοχος, λοιπόν, κρίθηκε ο μπάτλερ.

Ωστόσο τα ευρήματα της ιατροδικαστικής εξέτασης έκαναν πιο πολύπλοκα τα πράγματα. Σύμφωνα με αυτήν, οι δύο γιοι της οικογένειας πέθαναν στις 20 Ιουνίου και ο πατέρας τους στις 21. Η μητέρα, όμως, δολοφονήθηκε στις 23 Ιουνίου. Πώς γινόταν αυτό, αφού ο μπάτλερ είχε φύγει οικογενειακώς στις 21 Ιουνίου; Κάποιος άλλος σκότωσε την άτυχη γυναίκα, άρα υπήρχε συνεργός ή συνεργοί..


Η ”βίλα του τρόμου”

Επιπλέον, μυστήριο αποτέλεσε το γεγονός, ότι παρότι το χρηματοκιβώτιο της οικίας είχε διαρρηχθεί και έλειπαν όλα τα χρήματα, τα χρυσαφικά έμειναν ανέγγιχτα, το ίδιο και τα ομόλογα.

Η μαρτυρία που έμπλεξε περισσότερο τα γεγονότα και η μυστηριώδης διαθήκη

Σε μια υπόθεση με τέσσερις δολοφονίες και ένα πέπλο μυστηρίου να τα καλύπτει όλα, η μαρτυρία μιας γυναίκας ήρθε να δυσκολέψει ακόμα περισσότερο τη διελεύκανση.

Η σύζυγος του μπάτλερ, που δούλευε για την οικογένεια Χρυσαφίδη από το 1989, εργαζόταν και στη Βάρη, στο σπίτι της κας.Μαρίας Πουλιάση. Η μαρτυρία αυτής της γυναίκας περιέπλεξε τα πράγματα, αφού η ίδια δήλωσ στον τότε δημοσιογράφο του «Έθνους» Πάνο Σόμπολο: «Αν έχουν σχέση με τις δολοφονίες, κάποιος τους έβαλε, κάποιος τους ανάγκασε να το κάνουν». Εξάλλου, όλοι όσοι γνώριζαν τον μπάτλερ, έκαναν λόγο για έναν ήρεμο άνθρωπο, ο οποίος αγαπούσε την οικογένεια Χρυσαφίδη.


Βρετανικό πρωτοσέλιδο εφημερίδας για τη δολοφονία της βρετανίδας Λιζ Χρυσαφίδη

Επιπλέον, η ύπαρξη μια χειρόγραφης διαθήκης, με την υπογραφή του ίδιου του κ.Χρυσαφίδη δημιουργούσε περισσότερα ερωτηματικά. Η διαθήκη αυτή όριζε ως μοναδικό κληρονόμο της τεράστιας περιουσίας του τον ανιψιό του, κ.Αλέξανδρο Μακρίδη, στην απίθανη περίπτωση, που όλα τα μέλη της οικογένειας του πέθαιναν. Για ποιο λόγο να είχε σκεφτεί κάτι τόσο εξωφρενικό; Ωστόσο, παρά τις έρευνες της αστυνομίας, δεν εντοπίσθηκε κάποιο στοιχείο, που να στοχοποιεί τον ανιψιό.

Στο σκοτάδι

Τα χρόνια περνούσαν και οι Ελληνικές Αρχές, δε μπορούσαν να δώσουν απαντήσεις στα ερωτήματα σχετικά με το τετραπλό φονικό.

Στην υπόθεση ενεπλάκη και ομάδα από τις αρχές της Ταϋλάνδης, οι οποίοι είχαν εντοπίσει τα ίχνη του Ταϋλανδού «μπάτλερ» στη χώρα.

Ήρθαν σε επαφή με τις αστυνομικές αρχές της Ελλάδος, ζητώντας αντίγραφο της δικογραφίας της υπόθεσης, προκειμένου αυτή να μελετηθεί και να αποφανθούν, εάν τελικά ο μπάτλερ έπρεπε να διωχθεί ποινικά και να παραπεμφθεί στη δικαιοσύνη της Ταϋλάνδης, μιας και η Ελλάδα δεν είχε υπογράψει συμφωνία δικαστικής συνδρομής με την Ταϋλάνδη, επομένως δεν ήταν δυνατή η έκδοση του στην Ελλάδα. Ωστόσο, τα στοιχεία δεν ήταν αρκετά.

Άλυτο μυστήριο

Σχεδόν 30 χρόνια μετά την τετραπλή δολοφονία, η υπόθεση παραμένει άλυτη. Βασικός ύποπτος είναι μέχρι και σήμερα ο μπάτλερ της οικογενείας, ωστόσο τα στοιχεία χαρακτηρίζονται ανεπαρκή για να του αποδοθούν ποινικές ευθύνες.

Επιπλέον, το γεγονός ότι η Λιζ Χρυσαφίδη δολοφονήθηκε δύο μέρες μετά τη φυγή του, αποδεικνύει ότι σίγουρα υπήρχε συνεργός ή συνεργοί.

Κάπως έτσι, δημιουργήθηκε και το σενάριο ότι ο μπάτλερ ουδεμία άμεση σχέση έχει με την δολοφονία. Απλά, οι δράστες, του επέτρεψαν να διαφύγει, ενδεχομένως εξαγόρασαν τη σιωπή του, με κάποιο είδος αποζημίωσης ή χωρίς. Η άποψη αυτή ενισχύθηκε και από το γεγονός ότι στη βίλα η αστυνομία εντόπισα αρκετά προσωπικά του αντικείμενα, όπως έγγραφα, τα γυαλιά του κ.λ.π., τα οποία, αν είχε προγραμματίσει τη δολοφονία ο ίδιος, λογικά θα φρόντιζε να τα πάρει μαζί του φεύγοντας.

Το πολυτελές σπίτι της οικογένειας Χρυσαφίδη στην οδό Θησέως μετατράπηκε μέσα σε μια νύχτα σε ”βίλα του τρόμου”, η οποία ακόμα και σήμερα κρατάει καλά κρυμμένα τα μυστικά της…

Ακολουθεί το επεισόδιο της σειράς «Κόκκινος Κύκλος», με τίτλο «Ο επισκέπτης» και θέμα την ιστορία της οικογένειας Χρυσαφίδη:

– – – – – – – –

Με πληροφορίες από: eglima.wordpress.com, athensmagazine.gr, βιβλίο του δημοσιογράφου Πάνου Σόμπολου: “Τα εγκλήματα που συγκλόνισαν την Ελλάδα”
Φωτογραφίες: mixanitouxronou.gr