Καθυστερημένα κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για το GDPR, δηλώνει ο Γ. Γεωργίου

Μόλις την περασμένη Παρασκευή, 1 Ιουνίου, κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο που αφορά στον Ευρωπαϊκό Κανονισμό για την Προστασία Προσωπικών Δεδομένων(GDPR) στην Κύπρο που τέθηκε σε εφαρμογή στις 25 Μαΐου, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών της Βουλής Γιώργος Γεωργίου, ερωτηθείς σχετικά με την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου να μην δημοσιεύει τις δικαστικές αποφάσεις μέχρι τη θέσπιση νομοθετικού πλαισίου για την εφαρμογή του Κανονισμού.

Το νομοσχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει διατάξεις για την εφαρμογή ορισμένων άρθρων του Κανονισμού και προβλέπει για την κατάργηση του υφιστάμενου Νόμου για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, θα έπρεπε να είχε υιοθετηθεί από τη Βουλή πριν από τις 25 Μαΐου.

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, ο κ. Γεωργίου είπε ότι δυστυχώς το νομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή με καθυστέρηση «μόλις την περασμένη Παρασκευή», ξεκαθαρίζοντας ότι για την καθυστέρηση δεν ευθύνεται η Βουλή αλλά οι αρμόδιες υπηρεσίες. Ο κ. Γεωργίου χαρακτήρισε ανεπίτρεπτο το γεγονός της κατάθεσης του νομοσχεδίου μετά την εφαρμογή του Κανονισμού. Σημειώνεται ότι αρμόδιο για την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή ήταν το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως.

Ο κ. Γεωργίου είπε ότι η Επιτροπή Νομικών εξέτασε χθες εκτάκτως το νομοσχέδιο κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης συνεδρίασης της.  Όπως είπε, αφαίρεσε άλλο θέμα από τη χθεσινή ατζέντα της Επιτροπής για να συζητηθεί το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, σκοπός του οποίου είναι η αποτελεσματική εφαρμογή ορισμένων διατάξεων του Κανονισμού.

Το νομοσχέδιο παρουσιάστηκε από την Επίτροπο Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα Ειρήνη Λοïζίδου Νικολαΐδου και το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Ο κ. Γεωργίου είπε ότι κατά τη χθεσινή συνεδρία άρχισε και η κατ΄ άρθρο συζήτηση του νομοσχεδίου, προσθέτοντας ότι έχει ήδη συζητηθεί το 1/3 των διατάξεων του.

Είπε ότι η συζήτηση θα συνεχιστεί στις επόμενες συνεδρίες της Επιτροπής, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο της σύγκλησης και έκτακτης συνεδρίας της Επιτροπής, εάν χρειαστεί,  προκειμένου να ολοκληρωθεί η συζήτηση και να τεθεί το νομοσχέδιο προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής πριν τη διακοπή των εργασιών του Σώματος για τις θερινές διακοπές.

Ερωτηθείς σχετικά με την απόφαση του Ανωτάτου όπως μην δημοσιεύονται οι δικαστικές αποφάσεις μέχρι τη θέσπιση νομοθετικού πλαισίου για την εφαρμογή του Κανονισμού στην Κύπρο, ο κ. Γεωργίου συμφώνησε με την προσωρινή αυτή απόφαση του Ανωτάτου, σημειώνοντας ότι αυστηρώς ερμηνεύοντας τον Κανονισμό δεν μπορούν να δημοσιεύουν τις δικαστικές αποφάσεις.

Ο κ. Γεωργίου ανέφερε ότι έχει ήδη δώσει οδηγίες στην Υπηρεσία Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής προκειμένου να διερευνήσει και να ενημερώσει την Επιτροπή για το τι ισχύει στο θέμα της δημοσιοποίησης των δικαστικών αποφάσεων σε χώρες που εφαρμόζουν το αγγλικό κοινό δίκαιο, όπως η Μεγάλη Βρετανία και η Ιρλανδία.

Σημείωσε ότι η προσπάθεια της Βουλής «είναι να εφαρμόσουμε και στην Κύπρο διατάξεις που ήδη εφαρμόζονται σε αυτές τις χώρες» πάνω σε αυτό το ζήτημα, λαμβάνοντας υπόψη και τις προτάσεις και εισηγήσεις που θα καταθέσει το Ανώτατο Δικαστήριο.

Εξάλλου, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, αντιπροσωπεία του Ανωτάτου Δικαστηρίου θα έχει την ερχόμενη Δευτέρα στις 12 το μεσημέρι συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη για αυτό το θέμα.

Το ΚΥΠΕ επικοινώνησε τόσο με το γραφείο του Πρόεδρου του Ανωτάτου Μύρωνα Νικολάτου για να ζητήσει κάποιο σχόλιο ή δήλωση του για το ζήτημα αυτό, χωρίς μέχρι στιγμής να υπάρξει θετική ανταπόκριση.

Πηγή:ΚΥΠΕ