ΚΤΚ: Οι καταθέσεις μέχρι €100.000 στη ΣΚΤ είναι εγγυημένες

Ακόμη και σε περίπτωση εξέτασης του ενδεχομένου εξυγίανσης της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας (ΣΚΤ) θα προστατευθούν οι καταθέσεις μέχρι και €100.000 αναφέρει η Εκπρόσωπος Τύπου της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου (ΚΤΚ) Αλίκη Στυλιανού, σε δήλωσή της μετά από τον απόηχο των δηλώσεων εκπροσώπου της ΚΤΚ χθες στη Βουλή.

«Οι καταθέσεις μέχρι €100.000 ανά φυσικό ή νομικό πρόσωπο και ανά πιστωτικό ίδρυμα είναι εγγυημένες στη βάση Ευρωπαϊκής Οδηγίας που έχει μεταφερθεί στην εθνική νομοθεσία», αναφέρει η κ. Στυλιανού.

Υπογραμμίζει παράλληλα πως η ΣΚΤ «αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας με πολύ σημαντικό μερίδιο αγοράς στις καταθέσεις και κρίσιμες λειτουργίες για την οικονομία της χώρας και, συνεπώς, λόγοι δημοσίου συμφέροντος, οικονομικής ομαλότητας και χρηματοοικονομικής σταθερότητας επιβάλουν να μην υπάρξει οποιαδήποτε επίπτωση στους εγγυημένους καταθέτες».

«Συνεπώς, ακόμη και σε περίπτωση εξέτασης του ενδεχομένου εξυγίανσης, οι πιο πάνω λόγοι δημοσίου συμφέροντος οδηγούν στην πλήρη προστασία των εγγυημένων καταθέσεων χωρίς να τίθεται θέμα εκκαθάρισης της τράπεζας σε περίπτωση μη ολοκλήρωσης της πράξης πώλησης εργασιών της ΣΚΤ» τονίζει η εκπρόσωπος της ΚΤΚ.

Εξηγεί τέλος πως «οι αναφορές στο απομακρυσμένο θεωρητικό ενδεχόμενο εκκαθάρισης της ΣΚΤ έγιναν με σκοπό να τονιστούν οι πλέον ακραίες αρνητικές επιπτώσεις σε περίπτωση που δεν ολοκληρωθεί η μεταφορά των εργασιών της ΣΚΤ στην Ελληνική Τράπεζα, λύση που υπό τις περιστάσεις αποτελεί την μοναδική διέξοδο».

Πηγή: ΚΥΠΕ