“Μυρωδιά από σανίδι” το νέο βιβλίο του πολυτάλαντου Κώστα Κρομμύδα

Ο βραβευμένος Έλληνας ηθοποιός και συγγραφέας Κώστας Κρομμύδας θα βρεθεί στο νησί μας για την παρουσίαση του νέου του βιβλίου «Μυρωδιά από σανίδι» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα. Η παρουσίαση θα γίνει σε Πάφο, Λάρνακα, Λευκωσία και Πάφο και η «24» άδραξε την ευκαιρία για μια κουβέντα με το συγγραφέα.

Της Γιώτας Δημητρίου

Το Μυρωδιά από σανίδι είναι ένα μυθιστόρημα που δεν περιορίζεται μόνο σε μια ενδιαφέρουσα και συγκινητική ιστορία, αλλά συνάμα καταφέρνει να ταξιδεύει τον αναγνώστη σε μια Αθήνα του χθες και σε μια Αθήνα πιο πρόσφατη. Χρειάστηκε συγγραφική έρευνα για να παρουσιάσετε στοιχεία της Αθήνας του χθες;
Σαφέστατα χρειάστηκε μεγάλη έρευνα για να αποτυπωθεί, όχι μόνο η ατμόσφαιρα πάνω στο σανίδι αλλά και ότι συνέβαινε σε κάθε εποχή στην οποία αναφέρεται το βιβλίο. Ας θυμηθούμε πως ιστορία ξεκινάει ουσιαστικά την δεκαετία του 40 και φτάνουμε στο σήμερα. Είδα πολλές ώρες βίντεο διάβασα πολλές βιογραφίες και πολλές αναφορές για να μπορέσω να αποτυπώσω με σαφήνεια όλη αυτή την εποχή αλλά κυρίως την ατμόσφαιρα και τη μυρωδιά της κάθε εποχής. Νομίζω όμως ότι το πιο σημαντικό κομμάτι σε αυτό το βιβλίο είναι η δικιά μου εμπειρία στο θέατρο και όλη η αίσθηση των εικόνων που έζησα κοντά σε μεγάλους ηθοποιούς.

 

Για εσάς, ως βραβευμένο συγγραφέα, πόσο σημαντικό είναι το στοιχείο της έρευνας σε ένα λογοτεχνικό βιβλίο;

Εξαιρετικά σημαντικό θα έλεγα. Όμως ένα καλό βιβλίο δεν μπορεί να είναι αποτέλεσμα μόνο μιας καλής έρευνας αλλά ο συνδυασμός της έμπνευσης και του μυθοπλαστικού κομματιού του οποίου απογειώνει συνήθως την ιστορία. Σε κάθε βιβλίο μου συνεργάζομαι με ειδικούς ανάλογα με τα θέματα που πραγματεύεται την ιστορία μου. Προσπαθώ έτσι να είμαι σωστός σε αυτά που γράφω με αποτέλεσμα ο αναγνώστης να βουτάει όλο και περισσότερο στο αναγνωστικό ταξίδι. Δε νομίζω ότι είναι σωστό να υπάρχουν σε ένα βιβλίο ανακρίβειες πάντως είδους.

 Το ότι έχετε σπουδάσει στο Εθνικό Θέατρο και έχετε εργαστεί ως ηθοποιός, σας έκανε να αντιλαμβάνεστε καλύτερα κάποια γεγονότα της ιστορίας του βιβλίου;

Είμαι πολύ χαρούμενος γιατί σε αυτό το βιβλίο κατάφερα να συνδυάσω τις δύο ιδιότητες μου και πιστεύω ότι αυτό έγινε αρμονικά και όπως έπρεπε. Μετά από έξι βιβλία νομίζω ότι προσέγγισα αυτή την ιστορία που έτσι κι αλλιώς κατέχω σαν θεματολογία με μια άλλη οπτική. Νομίζω ότι ένα ανάλογο βιβλίο θα γραφόταν πολύ διαφορετικά από κάποιον που δεν είναι ηθοποιός. Η ανάλυση των χαρακτήρων που υπάρχουν μέσα στο βιβλίο έγιναν και από την πλευρά του ηθοποιού για να μπορέσω να εμβαθύνω περισσότερο στις πτυχές του χαρακτήρα τους που θα απέδιδαν ακόμα καλύτερα στην ιστορία αυτά που εγώ ήθελα να πω.

 

Η ενσυναίσθηση πόσο σημαντική είναι για ένα συγγραφέα; Δηλαδή το να μπορεί να «μπει στο πετσί» του ήρωα του,  και αλήθεια πως το πετυχαίνετε εσείς προσωπικά;

Οι σπουδές μου στο θέατρο περιλαμβάνουν πολλά σεμινάρια πάνω στην μέθοδο του actors studio. Ως ηθοποιός οφείλεις να μπαίνεις στο πετσί του ρόλου ανατρέχοντας από προσωπικές εμπειρίες διάφορα γεγονότα τα οποία προσπαθείς να ενσωματώσεις στην πλοκή του βιβλίου. Κάθε ήρωας του βιβλίου μου έχει ερμηνευτεί στο μυαλό μου σαν σε θεατρική παράσταση. Οι σχέσεις που δημιουργούνται μέσα στο βιβλίο έχουν αναπαραχθεί στο μυαλό μου σαν κινηματογραφικό έργο που παίζεται εκείνη τη στιγμή και παρακολουθώντας στα ακολουθώ και εγώ ίδιος την πορεία και την ζωή του χαρακτήρα μου όπως αυτή επιλέγουν βάσει των αναγκών τους. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζεις και να ξέρεις λεπτομέρειες του χαρακτήρα οι οποίες εμβαθύνουν στον τρόπο ο καθένας συμπεριφέρεται μέσα στο βιβλίο και αλληλοεπιδρά με τους υπόλοιπους ήρωες ενός βιβλίου.

Θα σας έχουμε σύντομα στην Κύπρο για τις παρουσιάσεις του βιβλίου σας. Ένα μήνυμα για το αναγνωστικό κοινό εδώ στο νησί μας;

Έχω έρθει πολλές φορές στην Κύπρο αλλά είναι η δεύτερη φορά που έχουμε για παρουσίαση των βιβλίων μου και είμαι πολύ χαρούμενος. Το αναγνωστικό κοινό της Κύπρου έχει αγκαλιάσει τα τελευταία χρόνια τα βιβλία μου και αυτό μου δίνει μεγάλη χαρά που θα ξαναβρεθώ με κάποιους από τους παλιούς μου αναγνώστες αλλά είμαι βέβαιος ότι θα γνωρίσω και πολλούς καινούργιους. Ανυπομονώ γι’ αυτό το ταξίδι και τις τέσσερις παρουσιάσεις που θα το συνοδεύσω. Αυτό το βιβλίο είναι ένας ύμνος όχι μόνο για τον έρωτα αλλά και για το θέατρο και τους ανθρώπους του. Η Κύπρος αγαπάει το θέατρο οπότε είμαι σίγουρος ότι οι αναγνώστες μου θα βρουν πολλά ενδιαφέροντα σ’ αυτή την ιστορία. Ανυπομονώ να βρεθώ κοντά τους!

Οι παρουσιάσεις:

Πάφος: Οι εκδόσεις Διόπτρα, το βιβλιοπωλείο Parga στην Πάφο και ο συγγραφέας Κώστας Κρομμύδας σας προσκαλούν σε μια μεγάλη συνάντηση με αφορμή την έκδοση του νέου του βιβλίου.
Δευτέρα 11 Ιουνίου 2018,
 19:00 – 21:00 στoν χώρο του βιβλιοπωλείου (Αθηνών 8, 26811130)
Για το βιβλίο θα μιλήσουν η συγγραφέας Μαρία Στυλιανού και ο συγγραφέας.

Λάρνακα: Οι εκδόσεις Διόπτρα, το βιβλιοπωλείο Parga στη Λάρνακα και ο συγγραφέας Κώστας Κρομμύδας σας προσκαλούν σε μια μεγάλη συνάντηση με αφορμή την έκδοση του νέου του βιβλίου Τρίτη 12 Ιουνίου 2018, 19:00 – 21:00 στoν χώρο του βιβλιοπωλείου (Στρατηγού Τιμάγια 9, 24668090)
Για το βιβλίο θα μιλήσουν η δημοσιογράφος και εμψυχώτρια δημιουργικής γραφής Γιώτα Δημητρίου και ο συγγραφέας.

Λευκωσία: Οι εκδόσεις Διόπτρα, το βιβλιοπωλείο Parga στη Λευκωσία και ο συγγραφέας Κώστας Κρομμύδας σας προσκαλούν σε μια μεγάλη συνάντηση με αφορμή την έκδοση του νέου του βιβλίου
Τετάρτη 13 Ιουνίου 2018, 19:00 – 21:00
 στoν χώρο του βιβλιοπωλείου (Λεωφ,Τσερίου 94, Στρόβολος – 22327740)
Για το βιβλίο θα μιλήσουν η δόκτωρ Μαρία Μιχαηλίδου και ο συγγραφέας.

Λεμεσός: Οι εκδόσεις Διόπτρα, το βιβλιοπωλείο Public και ο συγγραφέας Κώστας Κρομμύδας σας προσκαλούν σε μια μεγάλη συνάντηση με αφορμή την έκδοση του νέου του βιβλίου
Πέμπτη 14 Ιουνίου 2018, 18:00 – 20:00
 στoν χώρο του βιβλιοπωλείου (Shopping My Mall, 25826926)

Ο συγγραφέας θα συστήσει σε παλιούς και νέους αναγνώστες το νέο του μυθιστόρημα, θα υπογράψει αντίτυπα και θα μοιραστεί με όλους μυστικά και σκέψεις για το βιβλίο.

Το Βιβλίο
Ο νεαρός Νικόλας μέσα από μια σειρά επεισοδιακών γεγονότων γνωρίζει τη Λυδία. Πρωταγωνιστούν σε παραστάσεις που γράφουν ιστορία στο ελληνικό θέατρο. Αγαπούν, μισούν, πονάνε, πληγώνονται παραμένοντας δέσμιοι ενός έρωτα γεννημένου στα καμαρίνια, τρεφόμενου από τη μυρωδιά του θεάτρου, από τη μυρωδιά του θεατρικού σανιδιού.
Στην Αθήνα του ’40, ένας έρωτας γεννιέται στο σανίδι, όταν η Δωδέκατη Nύχτα ενώνει τον Νικόλα και τη Λυδία στη σκηνή και τη ζωή. Ένας έρωτας που θα κρατήσει δεκαετίες, κάτω από τα φώτα της δημοσιότητας, αλλά και με πτυχές που μένουν κρυφές, μέχρι τη μέρα που ο Νικόλας αποφασίζει να αποκαλύψει στη Μάρω τα κρυμμένα μυστικά.
Μια ζωή σαν θέατρο, γεμάτη ένταση, πάθος και δημιουργία, συνδέει τους δύο πρωταγωνιστές μέχρι την τελική αυλαία. Μια ζωή όπου «Όλος ο κόσμος είναι μια σκηνή. Κι όλοι οι άντρες κι οι γυναίκες είν’ απλώς ηθοποιοί». Μια ζωή γεμάτη μυρωδιά από σανίδι.
Μια ιστορία εμπνευσμένη από τους αξέχαστους έρωτες του θεάτρου και της μεγάλης οθόνης.