Ν. Αναστασιάδης: «Δεν υπήρξε βολιδοσκόπηση για κάθοδο απεσταλμένης ΓΓ ΟΗΕ στις 9-12 Ιουλίου»

Δεν υπήρξε βολιδοσκόπηση από τη Γραμματεία των ΗΕ για κάθοδο απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ στις 9-12 Ιουλίου, δήλωσε απόψε, απαντώντας σε ερώτηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Ερωτηθείς στο περιθώριο δεξίωσης στη ρωσική πρεσβεία στη Λευκωσία, αν έχει βολιδοσκοπήσει η Γραμματεία των ΗΕ για κάθοδο της απεσταλμένης του ΓΓ στις 9-12 Ιουλίου στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απάντησε: “‘Όχι δεν υπάρχει κάτι ανάλογο. Εκείνο που είχαμε, και είναι καλά γνωστό, βολιδοσκοπηθεί είναι κατά πόσο να συναινούσαμε στον διορισμό ειδικού αντιπροσώπου για να διερευνήσει το έδαφος και την παρούσα κατάσταση πραγμάτων προκειμένου ο ΓΓ να αποφασίσει εάν θα συγκαλέσει ή όχι μια νέα σύνοδο για το Κυπριακό”.

Κληθείς να πει αν διατηρεί την αισιοδοξία του ότι μετά τις τουρκικές εκλογές ο ΓΓ θα προχωρήσει στον διορισμό, η Τουρκία θα ανάψει το πράσινο φως έτσι ώστε να έχουμε κινητικότητα στο Κυπριακό και επανέναρξη των διαπραγματεύσεων ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως θέλει να το ελπίζει.

“Αυτό που θέλω να σημειώσω είναι ότι είναι εδώ και μερικούς μήνες που ο ΓΓ προσπάθησε. Είχε υποδείξει και άλλον πέραν του παρόντος ονόματος το οποίο απέρριψε η Τουρκία. Αυτή την ώρα η μόνη που δεν απήντησε είναι η Τουρκία”, σημείωσε.

Πρόσθεσε πως “παρά την άρνηση της Τουρκίας, ορθά πράττοντας ο ΓΓ, όπως έπραξε και στο Κραν Μοντανά, δεν απέδωσε ευθύνες στην Τουρκία, για να αφήσει ανοικτές τις πόρτες του διαλόγου. Συνεπώς αυτό που θέλω να ελπίζω είναι ότι μετά τις τουρκικές εκλογές η Τουρκία θα δώσει τη συγκατάθεση έτσι ώστε αν μη τι άλλο να διερευνηθούν οι πιθανότητες επανέναρξης του διαλόγου, και να διαφανεί επιτέλους ποιος είναι εκείνος που επιδιώκει πραγματικά τη σύγκληση μιας νέας διάσκεψης πάνω στις βάσεις όπως έχουν χαραχθεί, αλλά και μέσα σε ένα πλαίσιο όπως καθορίζουν τα ψηφίσματα των ΗΕ αλλά και οι βασικές αρχές της ΕΕ”, κατέληξε.

Υπενθυμίζεται πως πηγή των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη έχει αναφέρει πως η Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών έχει βολιδοσκοπήσει τις δυο πλευρές στην Κύπρο για πραγματοποίηση επίσκεψης της Τζέιν Χολ Λουτ στη Λευκωσία στο διάστημα 9-12 Ιουλίου.

Πηγή:ΚΥΠΕ