Οσμή…σκανδάλου στην Συμφωνία Υπουργείου Υγείας και Γερμανικού Ογκολογικού στη Λεμεσό (Έγγραφα)

Πρωταγωνιστές, διαφθορά και διαπλοκή με απόλυτα θύματα τους καρκινοπαθείς και «καυτά» ερωτήματα – Στη συγκάλυψη ή αποκάλυψη των σκανδάλων, συμβάλλουν και τα ΜΜΕ, ανάλογα με τα συμφέροντά τους

Της Αλεξίας Καφετζή

Η διαπλοκή, η διαφθορά, ο ετσιθελισμός, η παραπλάνηση και η σπατάλη δημοσίου χρήματος είναι οι πρωταγωνιστές του εγκλήματος με τελικούς αποδέκτες τους καρκινοπαθείς και αδιαφορούν αν αυτό συνεπάγεται στην εγκατάλειψη των χιλιάδων πασχόντων συμπολιτών μας, πολλοί από τους οποίους πεθαίνουν αβοήθητοι, για να τσεπώνουν κάποιοι εκατομμύρια!

Στην Κύπρο του καλοήθους και κακοήθους ρουσφετιού όπου το ψέμα, η διαστρέβλωση και η συγκάλυψη, καθώς και η επιστράτευση της κινδυνολογίας και του εκφοβισμού των «υπαλλήλων» ή/και παραγόντων που δεν μετέχουν σε κομματικούς μηχανισμούς ή σε κυκλώματα ατόμων και ομάδων, κάτι που αποτελεί πάγιο φαινόμενο σε διάφορα κέντρα λήψης αποφάσεων, κάποια γεγονότα, πέραν των διοικητικών και πειθαρχικών παραπτωμάτων, άπτονται του αστικού και ποινικού δικαίου.

Στη συγκάλυψη ή αποκάλυψη των σκανδάλων, ανάλογα με τα συμφέροντά τους, είναι πασιφανές ότι συμβάλλουν και τα ΜΜΕ.

Πολιτικοί που φέρουν το προσωπείο της σοβαρότητας απεμπολούν ηθικές αξίες και παρακάμπτουν τις αλήθειες, προκειμένου να αποκτήσουν μια πιο ψηλή καρέκλα ή να δεχτούν τα επαίσχυντα αργύρια από «φιλάνθρωπους» εκμεταλλευτές της υγείας. Αδιαφορούν ότι σπαταλούν δημόσια χρήματα, ότι προκαλούν προβλήματα σε ασθενείς, ότι «κλέβουν» και ζωές ανθρώπων. Η σοβούσα κρίση στα προβλήματα Υγείας και η κατάρρευση των Νοσοκομείων τους είναι αδιάφορη και αδυνατούν να συλλάβουν τα μηνύματα, δεν μυρίζονται τις βρόμικες αναθυμιάσεις … αλλά ρητορεύουν στα ΜΜΕ ως μεγάλοι υπερασπιστές των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Πιο κάτω παραθέτουμε μερικά σύγχρονα παραδείγματα ρητορείας και παραπληροφόρησης:

Δεν χρειάζεται το Κράτος αγγειογράφους… έχουν οι ιδιώτες!

Την περασμένη βδομάδα ο Διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του ΓΝ Πάφου, δρ. Iωσήφ Μουτήρης, έκανε έκκληση προς το Υπουργείο Υγείας και προς την Επιτροπή Υγείας της Βουλής, όπως προχωρήσουν χωρίς καθυστέρηση στην εξασφάλιση δεύτερου αγγειογράφου για το Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού και ενός αγγειογράφου για το Γενικό Νοσοκομείο Πάφου αφού, γιατί όπως αναφέρει: «…υπάρχει επί αυτού υπουργική απόφαση του 2007…» και εξηγεί πιο κάτω πως η  χρήση του αγγειογράφου στη σημερινή σύγχρονη καρδιολογία είναι επιβεβλημένη και απολύτως αναγκαία για την οριστική διάγνωση και τη θεραπεία της στεφανιαίας νόσου και ειδικά για την άμεση αντιμετώπιση του οξέος εμφράγματος μυοκαρδίου και του οξέος στεφανιαίου συνδρόμου.

Απαντώντας στον δρ. Μουτήρη η Γενική Δθευθύντρια του Υπουργείου Υγείας, δρ Χριστίνα Γιαννάκη, τον παραπέμπει στο διακανονισμό που είχε κάνει για αγορά υπηρεσιών από τα 5 ιδιωτικά νοσοκομεία που διαθέτουν αγγειογράφο, εκ των οποίων τα 3 βρίσκονται στη Λευκωσία (Αμερικανικό Ιατρικό Κέντρο, Αρεταίειο και Απολλώνιο) και τα 2 στη Λεμεσό (Πολυκλινική Υγεία και Mediterranean Hospital).

Ας ταλαιπωρούνται, λοιπόν, οι ασθενείς των Κρατικών Νοσοκομείων ώσπου να μάθουν να πηγαίνουν από μόνοι τους στους ιδιώτες.

Αντί λεφτά για στελέχωση κι εξοπλισμό των Νοσοκομείων… τα δίνει στους ιδιώτες

Το 2016 στάλθηκαν στον ιδιωτικό τομέα και εξυπηρετήθηκαν 11.239 ασθενείς, το 2017 22.028 ασθενείς και για την περίοδο από την 1η Μαΐου 2018 μέχρι τέλος Ιανουαρίου 2019 θα εξυπηρετηθούν στον ιδιωτικό τομέα άλλοι 37.217 ασθενείς. Εν ολίγοις, λεφτά έχει το κράτος για να πληρώνει ιατρικές υπηρεσίες από ιδιώτες σε ψηλές τιμές, αλλά… δεν έχει χρήματα για τα δικά του Κρατικά Νοσοκομεία. Για τη «ναυαρχίδα» του ΓεΣΥ, τα Κρατικά Νοσοκομεία, το ταμείο είναι μείον!

Το παίζω και ξιπαίζω για τα Ογκολογικά

Ανακοινώθηκε την περασμένη βδομάδα, Τετάρτη 30 Μαΐου 2018, ότι αναστάληκε η υπογραφή συμφωνίας μεταξύ Υπουργείου Υγείας και του Γερμανικού Ογκολογικού για παροχή υπηρεσιών ακτινοθεραπείας στους καρκινοπαθείς των επαρχιών Λεμεσού και Πάφου, ύστερα από ένσταση από την Πολυκλινική Υγείας Λεμεσού. Ως αιτία της ένστασης, αναφέρεται ότι δεν έγινε δημόσια ανακοίνωση/πρόσκληση αλλά έγινε απευθείας διαβούλευση αγοράς υπηρεσιών από το Υπουργείο Υγείας και προχώρησε σε απευθείας συζήτηση και εκχώρηση της προσφοράς στο Γερμανικό Ογκολογικό, με τη δικαιολογία ότι η «Πολυκλινική Υγεία» «δεν διαθέτει προς το παρόν τις απαραίτητες άδειες για να προσφέρει εξειδικευμένες ογκολογικές υπηρεσίες, όπως αυτές προβλέπονται με την προβλεπόμενη συμφωνία με το Γερμανικό Ογκολογικό». Η χωρίς προκήρυξη δημοσίου διαγωνισμού είναι αντίθετη με τις σχετικές αρχές του Ευρωπαϊκού Δικαίου, είναι μια αδιαφανής μέθοδος που δεν εξασφαλίζει τη διαφάνεια, τον υγιή ανταγωνισμό και την εξασφάλιση της πιο συμφέρουσας τιμής για το Δημόσιο που να εξασφαλίζει παράλληλα ολοκληρωμένες ποιοτικές υπηρεσίες στους καρκινοπαθείς.

Για την ιστορία πρέπει να πούμε ότι η «Πολυκλινική Υγεία»  ιδρύθηκε το 1983 και άρχισε την λειτουργία της το 1987, είναι κτισμένη στο κέντρο της πόλης της Λεμεσού, αποτελεί σήμερα το μεγαλύτερο και ένα από τα πιο άρτια εξοπλισμένα Ιδιωτικά Νοσοκομεία στην Κύπρο, προσφέροντας υψηλής ποιότητας ιατροφαρμακευτική και νοσηλευτική φροντίδα στους ασθενείς και έχει σχεδόν όλες τις ιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες, που όλες είναι απαραίτητες για τη σωστή εξυπηρέτηση των ασθενών και μάλιστα των καρκινοπαθών. Η κλινική ετοιμάστηκε εδώ και 3 χρόνια περίπου να δημιουργήσει ακτινοθεραπευτικό τμήμα και να εγκαταστήσει Γραμμικό Επιταχυντή τελευταίας τεχνολογίας, αλλά συνεχώς είχε προσκόμματα από το δημαρχείο,  το Υπουργείο Υγείας κ.ά.

Το Γερμανικό Ογκολογικό ιδρύθηκε μόλις το 2016 και με express διαδικασίες (!) μπόρεσε και λειτούργησε σε 18-20 μήνες (πολεοδομικές άδειες, κτίσιμο, εξοπλισμό, άδεια λειτουργίας κλπ). Το Γερμανικό βρίσκεται μακριά από το Γ.Ν. Λεμεσού και από κλινικές. Το 1994 όταν κλήθηκε ο δρ Ζάμπουγλου, μαζί με τον δρα Επαινετό, να πουν την επιστημονική τους άποψη στο πού πρέπει να κτιστεί το Ογκολογικό της Τράπεζας Κύπρου είπαν ότι: «Ένα Ογκολογικό πρέπει να βρίσκεται στο χώρο ενός Τριτοβάθμιου Νοσοκομείου που έχει όλες τις απαραίτητες ιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες ώστε να μπορεί να προσφέρει στους καρκινοπαθείς τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες». Η Τράπεζα ετισθελικά έκτισε το δικό της Ογκολογικό μακριά από το Γενικό Νοσοκομείο (σκέψου το, γίνεται) αδιαφορώντας τι λένε οι επιστήμονες. Τώρα έκτισαν το Γερμανικό απόμακρα από υπηρεσίες υγείας και προ παντός το ίδιο ΔΕΝ έχει όλες τις απαραίτητες ιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες πλην από ογκολογικές!

Με την ένσταση κοινοποιήθηκαν Καρκινοπαθείς οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν χωρίς όμως να γνωρίζουν ποια ήταν η συμφωνία και ποια είναι η αλήθεια. Απλά οι καρκινοπαθείς, και εν μέρει δικαιολογημένα, ήθελαν την ευκολία τους, να κάνουν τη θεραπεία τους κοντά στα σπίτια τους, να μην ταλαιπωρούνται πηγαινοερχόμενοι στο Ογκολογικό της Τράπεζας Κύπρου στη Λευκωσία για 10 λεπτά ακτινοθεραπείας.

Την Τετάρτη, 6 Ιουνίου, μέρα που θα εξεταζόταν από την Αναθεωρητική Αρχή η ένσταση, η Πολυκλινική Υγεία μέσω των δικηγόρων της απέσυρε την ένσταση όχι, όμως, άνευ όρων. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, ανώτατο στέλεχος της Κυβέρνησης επικοινώνησε με την ηγεσία της Πολυκλινικής και συμφώνησαν:

Α. Να αποσυρθεί η ένσταση υπό την προϋπόθεση ότι η νέα συμφωνία με το Γερμανικό θα ισχύει μόνο για 12 μήνες και δεν θα είναι πέραν των 4.9€ εκ.

Β. Να επισπευτεί η αδειοδότηση της δημιουργίας ακτινοθεραπευτικού στην Πολυκλινική.

Γ. Το 2019 να προκηρυχθούν νέες προσφορές για ογκολογικές υπηρεσίες ακτινοθεραπείας.

Ο πρόεδρος του Γερμανικού, Κίκης Καζαμίας, δήλωσε στα ΜΜΕ ότι μετά την απόσυρση της ένστασης θα υπογραφεί ως είχε η συμφωνία με το Υπουργείο Υγείας τις επόμενες 1-2 μέρες.

Η εποικοδομητική ασάφεια και η σπατάλη δημοσίου χρήματος

Θελήσαμε να δούμε τι ακριβώς συνέβηκε και πιο ήταν το παρασκήνιο. Γι’ αυτό αναζητήσαμε έγγραφα (Verba volant, scripta manent τα λόγια πετούν, τα γραπτά μένουν) και βρήκαμε αρκετά που μας άφησαν άφωνους. Με βάση, λοιπόν, την εξαγγελθείσα πρόθεση της Κυβέρνησης για «αγορά υπηρεσιών ακτινοθεραπείας από το Γερμανικό Ογκολογικό», που έγινε από το Υπουργικό Συμβούλιο και ακολούθως από το Υπουργείο Υγείας, έλεγαν για 800 ακτινοθεραπείες ετησίως σε αντίστοιχο αριθμό καρκινοπαθών από τις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου.

Ακολούθως μπήκαμε στο διαδίκτυο και βρήκαμε την προκήρυξη για διαδικασία διαπραγμάτευσης «χωρίς προκήρυξη διαγωνισμού» με αρ. 219935-2018 (https://ted.europa.eu/TED/notice/udl?uri=TED: NOTICE:219935-2018). Η προκήρυξη αποτελείται από 4 σελίδες, αναφέρεται στην ανάθεση από το Υπουργείο Υγείας στο Γερμανικό Ογκολογικό της Λεμεσού «για αγορά υπηρεσιών ακτινοθεραπείας και σχετικών υπηρεσιών», χωρίς να αναφέρεται ο αριθμός των καρκινοπαθών που θα κάνουν ακτινοθεραπείας, ούτε τον αριθμό των ασθενών που θα κάνουν χρήση της εξέτασης με PET SCAN.

Στη σελ. 2  και στην παρ.11.1.7, βλέπουμε να αναφέρεται: «Συνολική αξία προμηθειών (χωρίς ΦΠΑ) Αξία 13.814.874€».  Απορήσαμε για το ποσό, το οποίο ήταν  τριπλάσιο από το ποσό που εξήγγειλε το Υπουργικό Συμβούλιο. Πιο κάτω, στην παρ. 11.2.14, με τίτλο «Συμπληρωματικές πληροφορίες», αναφέρεται ότι: «Το ποσό των 13.814.874€ περιλαμβάνει 12 μήνες από την ημερομηνία έναρξης του αντικειμένου της σύμβασης ή μέχρι εξάντλησης του ποσού της σύμβασης, με δικαίωμα της αναθέτουσας αρχής για ανανέωση της σύμβασης με του ίδιους όρους, για ακόμη 12 μήνες +12 μήνες». Το ίδιο ποσό 13.814.874€  της σύμβασης αναφέρεται επίσης και στη σελ. 3 παρ. V.2.4 ως σύμβασης του τμήματος της παραχώρησης.  Άρα δεν ήταν τυπογραφικό λάθος. Η ασαφής σύνταξης της προσφοράς μπορούσε εύκολα να εκληφθεί ότι το ποσό 13.814.874€ είναι το «τμήμα» της σύμβασης για 12 μήνες ενώ αφήνεται να νοηθεί ότι για τα επόμενα 2 χρόνια το ποσό θα είναι ανάλογο, δηλαδή 13.814.874€ τον χρόνο! Πιο κάτω, στην παρ. V1.3 ξεκαθαρίζει για 4η φορά ότι το ποσό των 13.814.874€ είναι: «…για 12 μήνες από την ημερομηνία έναρξης του έργου της σύμβασης… με ανανέωση για ακόμη 12 μήνες+12 μήνες». Δηλαδή, το σύνολο της 3ετούς σύμβασης θα ανέλθει τελικά στα 41.444.622€ !

Πώς έγινε αυτό το «θαύμα» δεν αναφέρεται πουθενά…

Πόσα στοιχίζει η ακτινοθεραπεία στην Ευρώπη

Ο κ. Καζαμίας ζήτησε να μην γίνεται σύγκριση τιμών με άλλες χώρες στην Ευρώπη ή την Ελλάδα. Αυτό μας έδωσε το έναυσμα να καταφύγαμε στο διαδίκτυο για να μάθουμε ποιο είναι το κόστος ακτινοθεραπείας διεθνώς αλλά κυρίως στην Ευρώπη. Βρήκαμε ότι στην Ελλάδα, ύστερα από συμφωνία των Υπουργείων: Υγείας, Οικονομικών και Εργασίας-Κοινωνικής Ασφάλειας και Πρόνοιας και όσων ασχολούνται με την ακτινοθεραπεία, κλινικών, ογκολόγων, ακτινοθεραπευτών κ.ά. κατάρτισαν ομόφωνα ένα τιμολόγιο κατά πράξη που έκτοτε τηρείται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) της χώρας.

Ακολούθως αναζητήσαμε και βρήκαμε μια πρόσφατη ανάλυση του κόστους ακτινοθεραπείας στο έγκυρο περιοδικό ογκολογίας Clinical Oncology, volume 29, issue2, February 2017, pages 84-92, με τίτλο Analysis of Clobal Radiotherapy Needs and Costs by Geographic Region and Income Level (https://doi.org/10.1016/j.clon.2016.11.011). Σύμφωνα με την ανάλυση, η ακτινοθεραπεία στην Ευρώπη είναι περίπου 3.000€ ή 3.428 US$. Ζητήσαμε παρασκηνιακά και μάθαμε ότι η συμφωνία με το Γερμανικό έκλεισε με κατά μέσο όρο 5.300€ η κάθε ολοκληρωμένη ακτινοθεραπεία. Έχοντας υπόψη ότι το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε να γίνονται ακτινοθεραπεία σε 800 άτομα ετησίως βρήκαμε ότι το ετήσιο κόστος θα έπρεπε να είναι 800Χ5.300€=4.240.000€ και στα 3 χρόνια12.720.000€ !

Η περιέργεια και το σκουλήκι της έρευνας μας «ανάγκασε» να κάνουμε νέους υπολογισμούς. Διαιρέσαμε το ποσό 13.814.874€:3χρόνια=4.604.958€ ετησίως που υποτίθεται θα έπρεπε να είναι η καταβολή από την Κυβέρνηση ετησίως με βάση την ανακοίνωση του Υπουργικού Συμβουλίου. Αν από το πιο πάνω 4.604.958€ αφαιρέσουμε το ποσό των 4.240.000€ που είναι για την ακτινοθεραπεία, απομένουν 364.958€ που προφανώς θα είναι για τις υπηρεσίες  PET SCAN. Αν λάβουμε υπόψη αυτά που μάθαμε, ότι η τιμή εξέτασης με PET Scan έπεσε κατακόρυφα στα 1.150€, από 1.600€ που ζητούσαν από το κράτος και 2.000-2.500 από ιδιώτες, παρόλο που το Υπουργείο Υγείας στέλνει στην Αθήνα ασθενείς για PET SCAN και πληρώνει 920 ευρώ, τότε θα δούμε ότι για το ποσό 364.958€:1.150€ ισούται με 552 άτομα που θα πρέπει να κάνουν την εξέταση με PET SCAN, αλλά πουθενά δεν αναγράφεται! Οι πληροφορίες που βρήκαμε είναι ότι το Υπουργείο Υγείας αποστέλλει στο εξωτερικό, κυρίως στην Ελλάδα, για την εξέταση με PET SCAN λιγότερους από 300 ετησίως. Γιατί δεν αναφέρεται πουθενά ο αριθμός των ατόμων που θα κάνουν την εξέταση με PET SCAN;

Το μεγάλο ερώτημα: Είμαστε τυφλοί ή μπείτε σκύλοι και αλέστε;

Α. Τη συμφωνία με τις τιμές και τα ποσά ετοίμασαν από κοινού Γερμανικό Ογκολογικό και Υπουργείο Υγείας. Κανένας, μα κανένας, δεν πρόσεξε ότι το ποσό των13.814.874€ αναφέρεται για 12 μήνες και ότι αυτό βρίσκεται σε 4 παραγράφους;

Β. Τη συμφωνία την είδε και τελικά την ενέκρινε το Συμβούλιο Προσφορών που συνηθίζει να «διυλίζει τον κώνωπα»; Αν ναι γιατί δεν πρόσεξαν τις ασάφειες όσο αφορά τις τιμές και τα άτομα που συνολικά θα λάβουν υπηρεσίες από το Γερμανικό;

Γ. Το γεγονός ότι το Γερμανικό Ογκολογικό βρίσκεται απόμακρα από το Γεν. Νοσοκομείο και τις κλινικές, και που δεν έχει πλήρεις ιατρικές υπηρεσίες, πλην ογκολογικές, δεν ενόχλησε κανένα ή έτσι επικυρώνουμε κάθε προηγούμενη ή/και μέλλουσα παρανομία;

Δ. Ο Γενικός Ελεγκτής παρακολουθεί όλα όσα συμβαίνουν και τι κάνει στην προκειμένη περίπτωση;

Αν όλοι οι πιο πάνω τα είδαν γιατί σιώπησαν;

Τελικά, η όλη υπόθεση βρωμάει ή μυρίζει;

Έχοντας όλα αυτά υπόψη φοβούμαστε ότι γίνονται εσκεμμένες ενέργειες για ιδιωτικά μονοπώλια στις Ογκολογικές Υπηρεσίες  και στο βάθος θα δούμε την κατάρρευση των κρατικών Νοσοκομείων και φυσικά και του ΓεΣΥ. ΕΣΚΕΜΜΕΝΑ το Ογκολογικό της Τράπεζας και το Γερμανικό ανεβάζουν τις χρεώσεις πολύ υψηλά ενόψει ΓεΣΥ, αφού ουσιαστικά θα μείνουν χωρίς ανταγωνισμό κι αφού το κράτος στο μεταξύ αποδυναμώνει ή/και κλείνει σταδιακά τα κρατικά Ογκολογικά Λευκωσίας και Λεμεσού και διαλύει τις «ναυαρχίδες των Νοσοκομείων» που μας σερβίρουν, με αποτέλεσμα να υποχρεωθεί ο ΟΑΥ όταν λειτουργήσει να πληρώνει σε πολλαπλάσια τιμή του κανονικού και ώσπου αντέξει.

Η όλη υπόθεση βρωμάει πολύ έστω και με τα αρώματα που τη λούζουν με ρητορείες, εκπέμπει διαπλοκή και διαφθορά, παραπληροφόρηση και εκμετάλλευση του δημοσίου χρήματος, μα προπαντός εκμετάλλευση των Καρκινοπαθών, που εσκεμμένα αφήνονται χωρίς θεραπεία και πολλοί από αυτούς πεθαίνουν αβοήθητοι.

Διαχρονικά αφήνονται να δημιουργούνται βασίλεια και «κεκτημένα» και εδραιώνονται παρασιτικά οι κάθε λογής εκμεταλλευτές, οι οποίοι βρίσκονται στο απυρόβλητο και ανεξέλεγκτοι. Στο μεταξύ ο τομέας της Υγείας, που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος, αφήνεται στα χέρια των εμπόρων υγείας και η ρητορεία από τους πολιτικούς και τους «υπερασπιστές» των Δικαιωμάτων των Ασθενών πάει βόλτα… στα νεκροταφεία των αδικοχαμένων συνανθρώπων μας…