«Πόρτα» Ιβάνοφ σε Ζάεφ: Δεν αποδέχομαι τη συμφωνία, είναι ταπεινωτική για τη χώρα

Απόλυτος εμφανίστηκε κατά τη διάρκεια διαγγέλματός του ο Γκιόργκι Ιβάνοφ, διαμηνύοντας σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να αποδεχτεί την «ταπεινωτική συμφωνία» για το ονοματολογικό.

Ο Ιβάνοφ ισχυρίστηκε ότι η συμφωνία για το όνομα παραβιάζει τη συνταγματική τάξη και το νομικό καθεστώς ενώ παράλληλα

«Η προσωπική συμφωνία που σύναψαν οι δύο πρωθυπουργοί αποτελούν εγκατάλειψη των πάγιων πολιτικών θέσεων του λαού μας. Μια τέτοια επιβλαβής συμφωνία είναι απαράδεκτη και πρέπει να κριθεί ως ανύπαρκτη από τον λαό μας.

Οι κρατικοί θεσμοί καταρρέουν. Δεν θα νομιμοποιήσω τις πολιτικές διαιρέσεις. Η όλη διαδικασία χαρακτηρίστηκε από αδιαφάνεια (…) Η συμφωνία δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από αυτά που κλείνουν» δήλωσε ο Ιβάνοφ.

«Πόρτα» Ιβάνοφ σε Ζάεφ

Μόλις δύο λεπτά διήρκησε η συνάντηση του πρωθυπουργού της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ και του ΥΠΕΞ Νικολά Ντιμιτρόφ με τον πρόεδρο Γκιόργκι Ιβάνοφ το πρωί, αφού ο τελευταίος δεν τους άφησε να μιλήσουν και αποχώρησε.

Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός μετέβη στην προεδρική κατοικία προκειμένου να ενημερώσει τον πρόεδρο της χώρας σχετικά με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ της Αθήνας και των Σκοπίων για το ονοματολογικό της πΓΔΜ.

Η συνάντησή τους, ωστόσο, δεν κράτησε πάνω από δύο λεπτά, αναφέρει η ανακοίνωση της προεδρίας της γείτονος.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων makfax, ο Ζόραν Ζάεφ και ο Νίκολα Ντιμιτρόφ προσπάθησαν να παρουσιάσουν στον Ιβάνοφ το περιεχόμενο της συμφωνίας με την Ελλάδα για το ονοματολογικό, ωστόσο ο Ιβάνοφ τους σταμάτησε πριν καν ξεκινήσουν και αποχώρησε από τη συνάντηση.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο πρόεδρος των Σκοπίων αρνήθηκε να συζητήσει με τον Ζάεφ και τον Ντιμιτρόφ τα οφέλη της ιστορικής συμφωνίας για το μέλλον της πΓΔΜ.

Εξάλλου, οπως μετέδωσε νωρίτερα δημοσιογράφος του makfax, ο Ζάεφ και ο Ντιμιτρόφ έφτασαν, με αστυνομική συνοδεία, στην προεδρική κατοικία στις 10:03 τοπική ώρα (11:03 ώρα Ελλάδος) και έφυγαν από αυτή στις 10:09.

Πηγή:cnn.gr