ΣΑΠΑ: Καμία απόφαση για την μονάδα επεξεργασίας των λυμάτων στην Αχέλεια

Το συμβούλιο αποχετεύσεων Πάφου δεν έλαβε ούτε κατά την τελευταία του συνεδρία απόφαση κατά πόσο ο ίδιος ο οργανισμός θα συνεχίσει να λειτουργεί την μονάδα επεξεργασίας των λυμάτων στην Αχέλεια η κατά πόσο θα παραχωρήσει την διαχείριση και συντήρηση της μονάδας σε ιδιώτες.

Ο δημοτικός σύμβουλος Ανδρέας Χρυσάνθου υπενθύμισε ότι το ΣΑΠΑ διαχειρίζεται την μονάδα με 14 άτομα προσωπικό με κόστος , σύμφωνα με τους υπηρεσιακούς με 50 σεντ ανά κυβικό μέτρο λυμάτων που εισέρχεται στην βιολογική μονάδα.

Το κόστος θα είναι πολύ χαμηλότερο σε βάθος χρόνου για τον οργανισμό αν συνεχίσει να διαχειρίζεται ο ίδιος την μονάδα είπε ο κ.Χρυσανθου. Αυτή την στιγμή η μονάδα διαχειρίζεται πέραν των 4 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων λυμάτων ετησίως και όταν θα ενωθούν όλοι οι καταναλωτές της δεύτερης φάσης θα διαχειρίζεται ετήσια η μονάδα πέραν των 5 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων. Με βάση την δυναμικότητα της όπως είπε ο σταθμός μπορεί να διαχειρίζεται 19,5 χιλιάδες κυβικά μέτρα ημερησίως και σήμερα εισρέουν μέχρι και 14 χιλιάδες κατά τους καλοκαιρινούς μήνες που θεωρείται περίοδος αιχμής.

Σε σχέση με τις τιμές ο Ανδρέας Χρυσάνθου εκτιμά ότι ο ίδιος ο οργανισμός σε βάθος πενταετίας μπορεί να λειτουργεί την μονάδα με κόστος 37 σεντ ανά κυβικό μέτρο λυμάτων ενώ ένας ιδιώτης δεν μπορεί να υποβάλει προσφορά χαμηλότερη από τα 40 σεντ ανά κυβικό μέτρο. Διευκρίνισε επίσης ότι εκτός αυτού του κόστους είναι τα αντλιοστάσια και το δίκτυο.

Πηγή: ΚΥΠΕ