Στην Κοκκινοτριμιθιά μεταφέρονται οι Σύροι πρόσφυγες

Νεαροί άνδρες ηλικίας κάτω των 40 ετών είναι σχεδόν όλοι οι επιβάτες του σκάφους που προσέγγισε αργά το απόγευμα της Τετάρτης (15/06) τις ακτές της Κύπρου, στην ακριτική περιοχή της Τυλληρίας.

Στο σκάφος επέβαιναν 56 πρόσφυγες, 55 άνδρες ηλικίας 18 μέχρι 40 περίπου χρόνων καθώς και μια νεαρή γυναίκα η οποία ανέφερε ότι την περιμένει στην Κύπρο ο σύζυγος της, που είχε έρθει με άλλο σκάφος πέρσι.

Η Αστυνομία πέρασε χειροπέδες σε νεαρό που βρισκόταν στο πηδάλιο του σκάφους. Ο ίδιος αρνείται ότι είναι ο διακινητής αλλά φαίνεται να προέκυψε μαρτυρία ότι είναι το πρόσωπο που χειριζόταν το σκάφος από την πρώτη στιγμή. Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι βρισκόταν και πριν από τέσσερα χρόνια στην Κύπρο, ενώ στην Πάφο φαίνεται να διαμένει και ο αδελφός του.

Το σκάφος εντοπίστηκε από τα παράκτια ραντάρ της Κυπριακής Δημοκρατίας και με οδηγίες του κέντρου έρευνας και διάσωσης άκατος της Λιμενικής και Ναυτικής αστυνομίας βγήκε στα ανοικτά, αργά το απόγευμα, εντοπίζοντας το καΐκι στα ανοικτά της Μανσούρας, ανάμεσα στον ακριτικό Πύργο Τυλληρίας και τον θύλακα των Κοκκίνων. Οι πρόσφυγες, που επιβιβάστηκαν εκ νέου από τα τουρκικά παράλια, κοντά στο λιμάνι της Μερσίνας, καταγράφηκαν και έγινε ταυτοποίηση των στοιχείων τους. Λειτουργοί όλων των αρμόδιων υπηρεσιών ήταν επί ποδός προκειμένου να παράσχουν κάθε βοήθεια στους πρόσφυγες. Μετά την ταυτοποίηση των στοιχείων τους αναμένεται να προωθηθούν στο κέντρο προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων στην Κοκκινοτριμιθιά.

Το πρωί της Πέμπτης (14/06) οι Σύροι πρόσφυγες μεταφέρονται στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στην Κοκκινοτριμιθιά.

Μετά την ταυτοποίηση των στοιχείων τους επιβιβάστηκαν σε λεωφορεία που τους μεταφέρουν στη Λευκωσία.

Ο νεαρός που συνελήφθη σχετικά με τη διακίνηση των προσφύγων, αναμένεται να παρουσιαστεί σήμερα ενώπιον του Δικαστηρίου Λευκωσίας για να ζητηθεί η έκδοση διατάγματος προσωποκράτησης του.

Στο μεταξύ ο κοινοτάρχης Κάτω Πύργου Τυλληριας Νίκος Κλεάνθους δήλωσε ότι υπάρχουν πληροφορίες ότι τις επόμενες μέρες θα προσεγγίσουν τις ακτές της Δημοκρατίας και άλλα σκάφη με Σύρους πρόσφυγες, ενώ και πάλιν οι διακινητές φέρονται να έλαβαν ποσό 2 χιλιάδων δολαρίων από τον κάθε πρόσφυγα για το ταξίδι από την Τουρκία στην Κύπρο.

Πηγή: ΚΥΠΕ