Το Κόμμα για τα Ζώα για τις γεννήσεις κουταβιών – Ο νόμος δεν εφαρμόζεται

Οι εξαγωγές σκύλων στο εξωτερικών έφτασαν τις 11,000 μέσα σε τρία χρόνια.

Το Κόμμα για τα Ζώα Κύπρου εκθειάζει πάντοτε το έργο και τις άοκνες προσπάθειες των εθελοντών οι οποίοι μέσα από τρομερά αντίξοες συνθήκες αλλά και σοβαρά οικονομικά προβλήματα δίνουν έναν, ίσως, άνισο αγώνα. Δίνουν όλο τους το είναι και όλη τους την ενέργεια και κάνουν αυτά που θα έπρεπε η πολιτεία να είχε φροντίσει από καιρό να βάλει μία τάξη.

Τι φταίει άραγε; Μήπως κάποιοι δεν κάνουν την δουλειά τους σωστά; Μήπως δεν υπάρχουν τα μέσα ή το κατάλληλο προσωπικό στα αρμόδια τμήματα του κράτους; Μήπως δεν υπάρχει ενδιαφέρον ή δεν θέλουν να εφαρμόσουν τη νομοθεσία στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων τους;

Ο νόμος περί σκύλων (184(Ι)2002) σε ένα από τα άρθρα του ρυθμίζει το θέμα της αναπαραγωγής σκύλων. Ένα άρθρο για το οποίο κάναμε πολλές φορές αναφορά αλλά κάποιοι έχουν τα αυτιά τους κλειστά και καλό είναι επιτέλους να υπάρξει η παραδοχή ότι υπάρχει πρόβλημα εφαρμογής του σχετικού άρθρου και να εξευρεθούν πρακτικές λύσεις.

Στο σχετικός νόμος, κεφάλαιο ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ και συγκεκριμένα στο άρθρο 29 (1,2,3) μας λέει ότι:

29.—(1) Οποιοδήποτε πρόσωπο που επιλέγει θηλυκό σκύλο για αναπαραγωγή, οφείλει να δηλώνει τούτο στο Διευθυντή εντός δέκα ημερών από την ημερομηνία που ο σκύλος περιέρχεται στην ιδιοκτησία ή στην κατοχή του.
(2) Ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος θηλυκού σκύλου, οφείλει να δηλώνει στην αρμόδια αρχή τον
αριθμό των κουταβιών που προήλθαν από κάθε γέννα και τα ονόματα και τις διευθύνσεις των προσώπων που τα διέθεσε καθώς και το χρόνο διάθεσής τους.
(3) Η αρμόδια αρχή δικαιούται να ελέγχει ανά τρίμηνο τουλάχιστο τους θηλυκούς σκύλους που χρησιμοποιούνται για αναπαραγωγή για σκοπούς εμπορίας ή για άλλους σκοπούς και σε περίπτωση εγκυμοσύνης να επιβάλλει τέλη σύμφωνα με το δέκατο πίνακα.

Ρωτούμε λοιπόν και καλούμε τα αρμόδια τμήματα και Αρχές να μας απαντήσουν με στοιχεία για το 2018:
1. Πόσοι πολίτες μέχρι σήμερα έχουν δηλώσει τη θηλύκια σκυλίτσα τους για αναπαραγωγή;
2. Πόσοι δήλωσαν των αριθμών των κουταβιών που προήλθαν από κάθε γέννα;
3. Πόσοι δήλωσαν τα ονόματα και τις διευθύνσεις των προσώπων που τα διέθεσαν καθώς και το χρόνο διάθεσής τους;
4. Που είναι τα στοιχεία που θα έπρεπε να είχαν δημοσιοποιηθεί από τις Αρμόδιες Αρχές (Δήμοι/Κοινότητες) όσον αφορά τις τρίμηνες επιθεωρήσεις στα υποστατικά εκείνων που θα έπρεπε να δηλώνουν των αριθμό των κουταβιών που προήλθαν από κάθε γέννα;
5. Υπάρχουν τα οποιαδήποτε στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι όντως οι Αρμόδιες Αρχές καθηκόντως επιθεωρούσαν τα υποστατικά σύμφωνα με το άρθρο του νόμου;

Το Κόμμα για τα Ζώα Κύπρου θεωρεί ότι εάν όντως αυτό το άρθρο το νόμου τηρούνταν
ευλαβικά τότε σίγουρα σήμερα δεν θα είχαμε σε τέτοιο μεγάλο βαθμό το φαινόμενο της αύξησης των εγκαταλελειμμένων και αδέσποτων σκύλων. Καιρός να δούμε τις πραγματικότητες. Η εφαρμογή μιας νομοθεσίας αφορά όλους μας.

Και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, και τους πολίτες αλλά κυρίως αφορά εκείνα τα τμήματα του κράτους που ασχολούνται με αυτά τα θέματα και θα έπρεπε να φροντίζουν να ενημερώνουν τους πολίτες για τις υποχρεώσεις τους όπως και τις υποχρεώσεις των Αρμοδίων Αρχών και μαζί να διασφαλίζουν τη σωστή και αποτελεσματική εφαρμογή της νομοθεσίας.

Το Κόμμα για τα Ζώα Κύπρου θεωρεί ότι οι ενέργειες που επιχειρούνται από τους δύο Υπουργούς της Γεωργίας και Εσωτερικών με σκοπό την παγιοποίηση ή και ίσως την κατάργηση του περί σκύλων νόμου και την προώθηση ενός νέου νομοσχεδίου όπου βασικά οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες θα μετονομαστούν σε «Υπηρεσία Προστασίας και Ευημερίας των Ζώων», δεν είναι προς την κατεύθυνση λύσης των προβλημάτων αλλά αντίθετα θα επιφέρουν περεταίρω σύγχυση και όχι ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων όπως για παράδειγμα στα θέματα οχληρίας ή στην έκδοση αδειών που σήμερα την ευθύνη την έχουν οι Τοπικές Αρχές.

Το Κόμμα για τα Ζώα Κύπρου είναι της άποψης ότι θα πρέπει να επανέλθουμε και να συζητήσουμε ξανά όλοι ενδιαφερόμενοι το απορριφθέν νομοσχέδιο για την Δημιουργία Εθνικού Φορέα για την Ρύθμιση της Προστασίας και Ευημερίας των Ζώων (απόφαση Υπ.Συμβουλίου 79.7180-5/11/2015) ώστε να αντιμετωπιστείν αποτελεσματικά η πολυδιάσπαση των νομοθετημάτων και των εξουσιών που αφορούν στα θέματα της προστασίας και της ευημερίας των ζώων.