11η Ιουλίου – Η Κύπρος θρηνεί 13 ήρωες από την έκρηξη στο Μαρί (ΦΩΤΟΣ – ΒΙΝΤΕΟ)

Καλοκαίρι 11 Ιουλίου 2011, στις 5.50 τα ξημερώματα… Η Κύπρος  ματώνει ξανά από την έκρηξη στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί, αφήνοντας πίσω της νεκρούς αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και ναύτες του Πολεμικού Ναυτικού και 5 πυροσβέστες.

Η περιοχή Ζυγίου σείεται και κανείς δεν μπορεί να αντιληφθεί την έκταση της τραγικής κατάστασης.  Από την έκρηξη  και την καταστροφή  του ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού, η παροχή ηλεκτρισμού στο κοινό διακόπηκε. Η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου αργότερα εφάρμοσε κυλιόμενες διακοπές ρεύματος 2 έως 3 ανά περιοχή, οι οποίες όμως δεν αφορούσαν αεροδρόμια, νοσοκομεία ή τουριστικές περιοχές.

Στις 16 Ιουλίου υπογράφηκε συμφωνία για μεταφορά ρεύματος από τα κατεχόμενα, έως το τέλος του Αυγούστου εκείνης της  χρονιάς.

Καταστράφηκε ο γειτονικός σταθμός,  ζημίες σε υποδομές στην ναυτική βάση, στα γύρω χωριά και στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας  – Λεμεσού. Η Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» ισοπεδώνεται,  12 άνθρωποι πεθαίνουν και 63 τραυματίζονται.

Τα παλικάρια: Πλοίαρχος Ιωαννίδης Ανδρέας, Διοικητής Ναυτικού, Αντιπλοίαρχος Λάμπρου Λάμπρος, Διοικητής της Ναυτικής Βάσης, Αρχικελευστής Κλεάνθους Κλεάνθης, Κελευστής Ηρακλέους Μιχάλης, Ναύτης Χριστοφόρου Μιλτιάδης, Ναύτης  Χριστοφόρου Χριστάκης , Αρχιλοχίας Πυροσβεστικής Ανδρέας Παπαδόπουλος, Πυροσβέστης Βασίλης Κρόκος, Πυροσβέστης Σπύρος Τταντής, Πυροσβέστης Παναγιώτης Θεοφίλου, Αρχιπυροσβέστης Γιώργος Γιακουμής, Πυροσβέστης Αδάμος Αδάμου, Ναύτης Αντώνης Χαραλάμπους (πέθανε τρεις μέρες μετά το ατύχημα) γίνονται ήρωες .

Η έκρηξη της 11ης Ιουλίου

Στις 11 Ιουλίου, ενώ οι καιρικές συνθήκες ήταν δυσμενείς, στις 03:40 το πρωί, εργαζόμενοι στο γειτονικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο παρατήρησαν «μερικά φώτα στον ουρανό», τα οποία προέρχονταν από την μεριά της ναυτικής βάσης και σήμαναν συναγερμό.

Μετά από μερικά λεπτά, ο επικεφαλής αξιωματούχος της ναυτικής βάσης είδε λάμψη, και μετά ότι μερικά από τα εμπορευματοκιβώτια είχαν αρπάξει φωτιά. Το προσωπικό της βάσης κινητοποιήθηκε για να σβήσει την φωτιά.

Ο αστυνομικός σταθμός και η πυροσβεστική ενημερώθηκαν και δύο πυροσβεστικά οχήματα και έξι πυροσβέστες έφτασαν στο χώρο. Στις 5:00, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, ο Διοικητής της πυροσβεστικής και άλλοι αξιωματούχοι ενημερώθηκαν για την φωτιά και τις εκρήξεις. Στις 5:17, ο Διοικητής του Ναυτικού έφτασε στην ναυτική βάση και διέταξε να εκκενώσουν τον χώρο. Ζήτησε επίσης τη συνδρομή από την Εθνική Φρουρά ελικοπτέρων ώστε να βοηθήσουν την κατάσβεση της φωτιάς. Περίπου στις 5:50 το πρωί, μια μεγάλη έκρηξη που προκάλεσε ωστικό κύμα, προκάλεσε τον θάνατο 13 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 63.

Οι ζημιές στην ηλεκτροπαραγωγική μονάδα της ΑΗΚ υπολογίστηκαν αρχικά στα 700 εκατομμύρια ευρώ αν και αργότερα το κόστος της ανακατασκευής εκτιμήθηκε στα 300-400 εκατομμύρια ευρώ. Τον Δεκέμβριο του 2012 ανακοινώθηκε πως οι ασφαλιστικές εταιρείες θα πλήρωναν συνολικά 132 εκατομμύρια ευρώ.

Αιωνία τους η μνήμη

Επιμέλεια: Νικολέτα Χρήστου

Πληροφορίες: Βικιπαίδεια

Φωτό: Alexis84-επεξεργασία Μαρία – Ραφαέλα Κουμίδη