«Αντίθετος» σε οποιεσδήποτε αλλαγές στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ

Τη θέση ότι οποιεσδήποτε αλλαγές όσον αφορά την ειρηνευτική δύναμη της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Κύπρο δεν θα είναι ό,τι καλύτερο ενόψει πιθανών εξελίξεων στο Κυπριακό, μετέφερε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου κατά τις συναντήσεις του τη Δευτέρα με τον Πρέσβη της Ρωσίας στην Κύπρο Στανισλάβ Οσάτσι και την Πρέσβειρα των ΗΠΑ στη Λευκωσία Καθλίν Ντόχερτι.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι επανέλαβε στους δύο πρέσβεις τη θέληση τη δικής μας πλευράς να επαναρχίσει το συντομότερο δυνατό ο διάλογος και εξήγησε και στους δύο ότι η οποιαδήποτε απόφαση για ανανέωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, που θα επηρέαζε τη σημερινή κατάσταση πραγμάτων, δεν θα είναι ό,τι καλύτερο ενόψει πιθανών εξελίξεων στο Κυπριακό και της καθόδου της Ειδικής Εκπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ.

Ο κ. Νεοφύτου εκτίμησε επίσης ότι πιθανώς να υπάρξουν κάποιες αλλαγές όσον αφορά την ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Κύπρο και ευχήθηκε, μετά τα επιχειρήματα που ανέφερε, να μην είναι αποφάσεις που θα επηρεάσουν και θα έχουν αντίκτυπο στις ισορροπίες που μέχρι σήμερα υπάρχουν στην Κύπρο.

Ενόψει της καθόδου Λουτ, ο κ. Νεοφύτου ανέφερε ότι η Ειδική Εκπρόσωπος θα κάνει επαφές με τις δύο κοινότητες και τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις και θα κάνει την έκθεσή της στον ΓΓ, αν το κλίμα το επιτρέπει, για την επανέναρξη του διαλόγου.

«Γνωρίζω τη θέση της δικής μας πλευράς. Γνωρίζω τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας που δηλώνει την ετοιμότητά του και την επομένη της αποτυχίας του Κρανς Μοντανά για επανέναρξη του διαλόγου, που ήταν έτοιμος ακόμα και την περίοδο της προεκλογικής εκστρατείας στην Κύπρο να συνέχιζε το διάλογο», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι από εκεί και πέρα θα εξαρτηθεί και θα πρέπει να αναμένεται και το τι θα πει ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν. Όπως είπε, εν αναμονή και της καταγραφής των θέσεων της τουρκοκυπριακής πλευράς και της Τουρκίας, υπάρχει το παράθυρο ελπίδας, η δική μας πλευρά προσπαθήσει να το αφήσει ανοικτό, αλλά, όπως είπε, για να βρεθεί λύση και να υπάρξει πρόοδος χρειάζονται δύο και δεν αρκεί η θέληση της δικής μας πλευράς.

Πηγή: ΚΥΠΕ